A lépését, meg a járását

Annyi bajt okozott már napjainkra a fizikai passzivitás, hogy immár a legkisebb lehetőséget is igyekszik megragadni a tudomány, hogy új érvekkel buzdítson egy picit több mozgásra. A kutatások egyik fő területe a lehető leghétköznapibb mozgásforma, a járás. E fókuszálásukat talán nem is kell különösebben indokolni, hiszen Peterdi Pál, a "kocogást" népszerűsítő sportújságíró már fél évszázada is azzal érvelt, hogy „A láb mindig kéznél van!”.

A lépését, meg a járásátEgy friss kutatás alapján ezt most azzal is kiegészíthetjük a járásra utalva, hogy "Több van benne, mint gondolnák!". A The MBJ 2022 decemberében mutatta be azt a Monty Python ihlette vizsgálatot, amelyben számszerűsítették, hogy mit tehet az immár ötven éve bemutatott "Hülye Járások Minisztériuma" az emberek egészségéért? Glenn A. Gaesser és munkatársai három különféle ötperces gyaloglás során mérték fiatal felnőtt alanyaik energiafogyasztását. Az első futamban a saját "konzervatív" gyaloglásukat kellett reprodukálniuk, míg a következő kettőben Mr. Teabag, illetve Mr. Putey stílusát másolniuk. Utóbbi kimért léptei csak annyiban voltak sajátosak, hogy az egyik térdét minden alkalommal a szokásosnál magasabbra rántotta. Már ez az apró eltérés is növelte a gyaloglók energiafogyasztását, de ez az eltérés nem volt különösebben jelentős. Nem úgy Mr. Teabag stílusánál, aki magasan ívelt, hosszan kinyúló lépteit törpejárással, s olykor még sasszékkal is színesítette. Ez a kreatív járás két és félszer annyi energiát használt el, mint a hagyományos gyaloglás. Ez a vizsgálatban részt vevő nőknél átlagosan 5,5 kcal, míg a férfiaknál 8 kcal többletfogyasztást jelentett percenként. A vizsgálatból az is kitűnt, hogy Mr. Teabag jármódja a szervezet számára olyan, mint egy valódi intenzív testedzés. Így ebből teljesítve napi 10-11 percet már az egészségmegőrzésre ajánlott heti testmozgásból is megvan az erőteljesebb aktivitásra rendelt 75 perc. A kutatók meg is jegyzik, ha a Hülye Járások Minisztériumának 1970-es bemutatkozását követően jobban elterjedt volna ez a járásstílus, akkor ma egy egészségesebb világban élhetnénk:)

Akinek Mr. Teabag stílusa esetleg túl szabados, de azt már érzi, hogy többet is kaphatna a gyaloglástól, annak ott van a rendes sportként is elismert nordic walking. Az túl azon, hogy a túlsúlyosok, ízületesek számára is könnyebbé teszi a gyaloglást, szinte az egész testet átmozgatja, s így mintegy 20-30 százalékkal több energiát is "éget el".

Egy másik friss, 2023 januárjában a Medicine & Science in Sports & Exercise című folyóiratban bemutatott tanulmány nem a járás cifrázása, hanem a gyakorítása mellett érvel. Andrea T. Duran és munkatársai azt vizsgálták, hogy milyen gyakran és mennyi időre kell megszakítani az ülőmunkát ahhoz, hogy annak a vérnyomást és a vércukorszintet érintő káros hatásait ellensúlyozni lehessen. Azt tapasztalták, hogy a glikémiás reakciók normalizálásához szükség van fél óránként öt percnyi szünetre, azaz felállásra, s könnyű sétára. Míg a vérnyomásra már az óránkénti egy perc szünet is kifejezetten jótékonyan hat.

Ugyancsak januárban mutatta be az OTSZ Online azt a vizsgálatot, amelyben az University of Massachusetts Amherst munkatársai kerestek hatásos, de még könnyen elérhető mozgáscélt a 60 éven felülieknek. Az általuk megfigyelt mintegy húszezer résztvevő esetében azt tapasztalták, hogy a több mozgás rendre csökkentette a szívproblémák jelentkezésének rizikóját a mintegy 6 éves követés alatt. Az alanyok legkevésbé aktív - jellemzően napi 1.811 lépést megtevő - negyedéhez képest, a második csoportban (3.823 lépés) 20 százalékkal, a harmadikban ( 5.520 lépés) 38 százalékkal, míg a negyedikben (9.259 lépés) 49 százalékkal volt kisebb a kockázat. Vagyis a sokszor ajánlott napi 10.000-nél kevesebb lépéshez is tartozhat számottevő egészségügyi hozadék. Mire a szerzők azt javasolták, hogy aki ma teljesen inaktív, az kezdje akár ebéd utáni 5-10 perces sétával. Ha pedig már sikerült elérniük a napi 3.000 lépést, akkor célozzák meg a 4.000-et, s ha az megvan, akkor az 5.000-et... A következő fokozat mindig tartogat majd plusz nyereséget.

( https://www.bmj.com/content/379/bmj-2022-072833 )
( https://journals.lww.com/acsm-msse/Abstract/9900/Breaking_Up_Prolonged_Sitting_to_Improve.200.aspx )