A meghátrálás napja

Nehéz új életet kezdeni, mégis sokan próbálkoznak vele ilyenkor, év elején. A tipikus vállalások: leteszem a cigit, lefogyok, többet fogok mozogni, kevesebbet nassolok... Alighanem a legtöbb januári fogadalom az egészségesebb életvitelhez kapcsolódik. Ám, az eredményeket látva a körülöttünk élőkön, sejthetjük, hogy ezek az elhatározások kevéssé állják ki a következő hetek, hónapok próbáját. A Strava jóvoltából azonban már tudjuk is, hogy a legtöbbeknél mikor jön el a meghátrálás napja.

A Strava sportolók közössége és egyben egy olyan kommunikációs platform is, ahova a tagok majd kétszáz országból tízmilliószámra töltenek fel az üzenetek mellett adatokat is a saját sporttevékenységükről - futásról, úszásról, kerékpározásról, kutyasétáltatásról... "Inspirációt akarunk adni az embereknek az aktív élethez" - idézte a vállalkozás céljáról a vezérigazgató szavait az Independent. A sok forrásból származó rengeteg adatuk azonban arra is alkalmas, hogy elemzésükkel bizonyos szabályokat, összefüggéseket is felismerjenek. Ennek köszönhetjük a "Quitters day" születését is. A meghátrálás napja az a nap, amikor a legtöbben adják fel a szilveszteri fogadalmukkal kezdett intenzívebb mozgást. Az első meghatározásakor, 2017-ben ez január 12-ére esett. A Strava tavalyi, 2019-es elemzése január 18-ra tette e fordulópontot, azaz a "Quitters day" nem egy természeti állandó, de a jelek szerint igencsak közel esik az év kezdetéhez. Így aki két-három hétnél tovább is kitart az aktívabb életvitel mellett, már büszkén mondhatja, hogy ő az eltökéltebbek közül való.

A Strava elemzéseinek van a puszta meghökkentésnél kézzelfoghatóbb haszna is: igyekeznek meghatározni olyan fogásokat, amelyekkel könnyebb kitartani a választott egészségesebb úton. Ilyen például az edzőtársak választása, ami megerősíti az eltökéltséget: nehezebb a napi nehézségek előtt meghátrálnia annak, akinek más is számít az ígéretére. A kutatási adatok szerint, akik együtt mozognak több mint ötödével tovább tartanak ki, mint akik magukban járnak futni, úszni, kirándulni. Még nagyobb a potenciál a sportközösségekhez, klubokhoz való csatlakozásban. A Strava ajánlása szerint az ilyesmi közel másfélszeresére növeli annak esélyét, hogy az ember megőrizze aktivitását. Igen eredményes a konkrét célkitűzések meghatározása is. Az adatok szerint, akik januárban mérhető feladatot állítottak maguk elé, azoknak több mint négyötöde még 6 hónap múlva is sportolt. A célok kitűzésénél egyébként a kis lépések taktikája az üdvözítő, legyen szó akár guggolások számáról, lefutott méterekről vagy leadott kilókról. A teljesítés öröme, büszkesége ugyanis mindig jó inspiráció lehet a következő elérendő szint kijelöléséhez. Hasznos a különféle mozgásformák mixelése is: akik többféle sportot űztek, azok kétszer olyan aktívak voltak, mint akik mindig csak például futottak, vagy úsztak. A világméretű adatgyűjtésből az is kitűnt, hogy a reggeli sportolást könnyebb megtartani. Akik ilyen korai időpontot választották, azok mintegy negyven százalékkal bizonyultak következetesebbnek a napi mozgásukban. Ez utóbbi talán nem is annyira meglepő, hiszen a már reggel teljesített kilókat, métereket, gyakorlatokat már semmilyen váratlan napközi esemény, programborulás sem veszélyeztetheti.

Persze még az ideális körülmények és az erős fogadalmak ellenére is előfordulhat, hogy elmarad a tervezett napi séta, biciklizés vagy reggeli torna. Mert hideg van, vagy meleg van, vagy bármi más van... Ez sem dráma, még csak nem is szégyellnivaló. Alighanem mindenkinél van ilyen. Meghátrálássá is csak akkor válik, ha nincs utána újrakezdés. Egy kis életmód-igazításra pedig az év bármely napja éppen annyira alkalmas, mint január elseje.

2020. január

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!