Az elnök erei

Kevés munkavállaló üzemorvosi vizsgálatának eredményét fogadja olyan médiaérdeklődés, mint az USA elnökéét. Donald Trump esetében az aggodalom is indokolt lehet, hiszen ő valósággal megtestesíti az egészséges életmód híveinek rémálmát: igaz ugyan, hogy nem iszik, nem dohányzik, viszont legendásan rosszul étkezik, s következetesen kerüli a mozgást. 71 éves korára gyűjtött is némi felesleget: a kereken 30-as BMI-je (testtömegindex: testsúly [kg] / testmagasság2 [méterben]) azt jelenti, hogy eljutott a túlsúlyosság és az elhízottság határára. Emiatt már a megválasztása előtt is figyelmeztették az orvosok: ez növeli a szívbetegségek és a diabétesz kialakulásának kockázatát.

Ám az elnök életvitelével azóta is provokálja a sorsot. A lapok olykor elborzadva idézik fel, hogy négy fő táplálékforrása van: a McDonald’s, a Kentucky Fried Chicken, a pizza, meg a diétás kóla... Utóbbiból akár tucatnyit is megiszik egy nap. Ha meg kedvére vacsorázik, az például két BigMacet jelent, megtoldva két adag halfilével, meg csokistejjel. Ez úgy kereken 2400 kalória, ami egy átlagos felnőtt férfi egész napos energiaszükségletét is fedezné. A mozgással viszont szűkebben bánik az elnök: még a kedvelt sportpályáján sem gyalogol feleslegesen, ott is golfkocsival közlekedik. Mint a Washington Post riportereinek korábban kifejtette, az emberi test szerinte olyan, mint egy akkumulátor, ami egyszer fel lett töltve, s ezt a véges energiát kell életünk során okosan beosztanunk.

Sokan találhatnak önigazolásra e hitvallásban a fejlett nyugat talán legelhízottabb országában. Ám ugyanott azt is megszokhatták már a polgárok, hogy a mindenkori elnökük igyekszik valamifajta sportban is jeleskedni, s a mozgásról még a hivatali ideje alatt sem mond le. Ha csak négy évtizedet tekintünk is vissza a feljegyzésekben: Gerald Ford úszott, Jimmy Carter túrázott, Ronald Reagan lovagolt, Bill Clinton futott, ahogy a két Bush is (az ifjabb még a maratoni távot is teljesítette), Barack Obama pedig szenvedélyes kosárlabdázóként került be az elnöki sporttörténelembe. Akad ott egy magyar vonatkozású lábjegyzet is: az idősebb Bush 1989-ben még a mindössze kétnapos budapesti látogatása során is szakított időt arra, hogy lefussa a maga 4000 méterét a Vasas sporttelepén.

Ha az élet egy szimpla tanmese lenne, akkor most annak kellene következnie, hogy Trump elnök életmódjának káros következményei már látszanak is az orvosi eredményeiben. Csakhogy idén januárban, az első szolgálati évét lezáró kivizsgálás után orvosai azt jelenthették, hogy kitűnő egészségnek örvend. Annak ellenére is, hogy túlsúlyos és magas a koleszterinszintje. (Ez utóbbi miatt majd emelik egy kicsit a sztatinadagját.) Viszont a vérnyomása és a vércukra is kifogástalan, derül ki a Fehér Ház által közzétett laboreredményekből.

Ha most egy pillanatra visszatekintünk a kifejezetten atletikus Barack Obama első hivatali évét követő hasonló kivizsgálására, akkor még könnyebb összezavarodnunk. Ugyanis nála az orvosok több aggodalmat fogalmaztak meg: ugyancsak szóvá tették az érrendszerét veszélyeztető magas koleszterinszintet, de emellett igyekeztek még eltanácsolni a dohánytól és az alkoholtól, valamint óvták az ízületeit megterhelő sportoktól is...

Mi ebből a tanulság? Ha Trump ennyire gondatlanul él, akkor hogyan lehetnek olyan jók az élettani adatai? - Ezt a kérdést az amerikai újságírók is feltették minap az elnök orvosának. „Néhány embernek nagyon jó génjei vannak” - idézte az ABC News dr. Ronny Jackson magyarázatát, aki Trumpra utalva még hozzáfűzte: „ha az elmúlt 20 évben egészségesebben étkezett volna, 200 évig is élhetne”.

S ezzel Jackson doktor megmutatta a kivételesben az általános tanulságot is: a nemtörődöm életvezetés mindenkinek elvesz valamennyit a lehetőségeiből. Kinél-kinél azt kurtítja, amit a genetikai adottságaival örökölt. Ugyan előfordulhat, hogy a maradék még így is soknak tetszhet, de az a lényegen nem változtat: nem több az, csupán csak resztli.

2018. február

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!