Accu-Chek

Az íny beszél

A vérző íny gyakori szereplője a reklámoknak, ajánlanak is rá sok mindent: krémet, zselét, gyakoribb fogorvosi konzultációt... Bár nem szokták említeni, de az ajánlandók sorában ott lenne a helye - legalább így novemberben, a fogászati hónapban - a vércukormérőnek is!

A duzzadt, vérző íny a fogágybetegség korai és meglehetősen látványos tünete. A megtelepedett baktériumok miatt állandósult gyulladás következtében lassan "visszahúzódik", sorvad az íny, s pusztulnak a fogakat stabilizáló szövetek, mígnem az akár egyébként egészséges fogak is kifordulnak a helyükből. Ha eddig a végső állapotig nem is mindenki jut el, nagyon sokan ismerik a korai tüneteket.

Ahogy azt dr. Windisch Péter, a Parodontológiai Klinika igazgatója nyilatkozta nem rég a Semmelweis Egyetem honlapján, a magyar felnőttek négyötödének van valamiféle fogágybetegsége (parodontitise). Az ínygyulladás minden egészséges embernél kialakulhat, ha nem elég jó a fogmosási technikája. Ám vannak erős hajlamosító tényezők is, ezek lehetnek örökletesek, vagy olyan szokások, mint a dohányzás, illetve ilyen hatású némely egyéb betegség is. Ez utóbbiak közül messze kiemelkedik a diabétesz.

Az összefüggés annyira markáns, hogy érdemes lenne a fogorvosokat is bevonni a cukorbetegség szűrésébe. Ha a súlyosabb fogágy-panaszokkal jelentkező pácienseiknél egyből végeznének vércukormérést is, igen sok, addig fel nem ismert diabéteszes diagnózisát segíthetnék. Legalább is ezt a következtetést lehetett levonni egy az Amszterdami Egyetemen végzett 2016-os kutatásból, melyről a BMJ Open Diabetes Research & Care számolt be. Ott egészséges fogazatú, illetve különféle súlyosságú fogágybetegséggel küzdő néhány száz páciensük átlagos vércukorértékeit (HbA1c) is mérték és összevetették. Egyrészt azt találták, hogy már az enyhe fogágy-panaszoktól szenvedők csoportjában is magasabb volt az átlagos HbA1c-érték, mint az egészségeseknél. Továbbá pedig a súlyosabb tünetekkel jelentkezők között kifejezetten nagy arányban (18,1%) találtak korábban nem diagnosztizált cukorbetegeket.

A diabétesz és a parodontitis közötti kapcsolat ráadásul kétirányú: számos megfigyelés utal arra, hogy ha sikerül a fogágybetegséget visszaszorítani, akkor a vércukorszint kordában tartása is könnyebbé válik.

Már csak azért is indokolt lehetne a fogorvosi rendelőkben a glükózteszt alkalmazása, mert a fogágy gyulladását is akkor könnyebb megszüntetni, ha a páciens vércukorszintje megközelítően normális. A dentálhigiénikusok kézikönyve úgy fogalmaz: "a jól kontrollált diabeteses betegek parodontális kezelése és annak várható eredménye nem különbözik az egészséges páciensekétől". Ám rossz vércukorértékek mellett kevésbé eredményesek a beavatkozások és gyakoribb is a panaszok kiújulása.

Windisch doktor szerint, ha a bajt időben észlelték - professzionálisan eltakarították a baktériumtelepeket, felszámolták a fertőző gócokat és a gyulladást -, akkor napi kétszeri jó technikával végzett fogmosással, fogköztisztítással és félévenkénti fogorvosi kontrollal akár egész életen át megőrizhető a fogak egészsége. A rendszeres kontroll már csak azért is fontos, mert mint dr. Pilihaci Bella és dr. Gera István írta két éve a Fogorvosi Szemlében: akinél egyszer már megindult ez a folyamat, annál mindig lényegesen nagyobb a veszélye annak, hogy a gyulladás újra fellángol, mint azoknál, akiknél soha nem volt még ilyen.

2018. november

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!