Bajkeveredés

A közelmúltban két érdekes publikáció is felhívta a figyelmet a diabétesz ritkábban emlegetett következményeire.

A Semmelweis Egyetem honlapján dr. Kempler Péter professzor arra figyelmeztetett, hogy a cukorbetegek között gyakoribb a lábon kihordott infarktus. Az általában még tudott, hogy a szív-érrendszeri szövődmények miatt a diabéteszeseknél vezető halálok az infarktus, de az már kevésbé, hogy ennek gyakran vannak észrevétlen, s így kezeletlenül maradt előzményei.

Dr. Kempler ezt azzal magyarázta, hogy a cukorbetegek mintegy felénél kialakuló neuropátia (idegrendszeri zavar, érzékeléskiesés) egyik következménye lehet az is, hogy az első szívrohamoknál a jellegzetes mellkasi fájdalom nem jelentkezik. Így a beteg nem keresi az orvosát, nem járnak a dolog végére, s elmarad az a tudatos gyógyszeres kezelés is, ami a későbbi, esetleg már végzetes infarktusokat megelőzhetné.

A professzor azt javasolja, a cukorbetegek figyeljenek a kevésbé tipikus jelekre is. Tudjanak róla, hogy például a fulladás, a köhögés, az ájulásérzés, a hányás vagy a vércukorértékek magyarázat nélküli emelkedése is utalhat infarktusra.

Az Orvostovábbképző Szemle (OTSZ) online kiadása által tárgyalt másik szövődmény mögött is részben az idegkárosodás áll. A cukorbetegség férfiaknál és nőknél is nagyon nagy arányban vezet szexuális problémákhoz. A megváltozott érzékelés addig jól működő kapcsolatokat is szétzilálhat: ami korábban rendre örömet szerzett, az esetleg már csak fájdalmat okoz.

A lapban idézik a német Thomas Haak-t, a mergentheimi diabétesz központ vezetőjét, aki szerint a már több éve cukorbajos férfiak legalább 50 %-ának vannak merevedési problémái. Ugyan előfordulnak a korai, késői vagy éppen elmaradó ejakulációval kapcsolatos panaszok is, de a tipikus diabéteszes férfitünet a potenciazavar. Aminek az is oka lehet, hogy a leggyakoribb kísérőbajok, a magas vérnyomás és az elszabadult koleszterinszint önmaguk is emésztik a férfierőt. Ám ha a normális vércukorértékek mellé e kettőt is sikerül jól beállítani, akkor legtöbbször megszüntethetőek a szexuális panaszok. Ennek annál nagyobb az esélye, minél koraibb fázisban kezdik a kezelést, ezért is javasolják az orvosok a cukorbeteg férfiaknak: ne várják, hogy a kezdődő potenciazavaruk majd meggyógyítja magát, mielőbb kérjenek segítséget az orvosuktól!

A diabéteszes nők szexuális panaszaira rendszerint még kevesebb figyelem jut, pedig egyáltalán nincsenek könnyebb helyzetben. Az OTSZ idéz egy 40-80 éves amerikai nőkre fókuszáló vizsgálatot, amely szerint a diabéteszesek kevesebb örömet találnak a szexben, mint a kontrollcsoport, s minél régebben cukorbeteg valaki, annál kevésbé elégedett a szexuális életével.

A nőknél - amellett, hogy csökken az orgazmusképességük - a magas vércukorkoncentráció rontja a nyálkahártya vérátáramlását, az így kialakuló hüvelyszárazság miatt pedig fájdalommal járhat a közösülés. Továbbá a hüvelyváladék magasabb cukortartalma kedvez a gombák és baktériumok szaporodásának is, így nő a fertőzések veszélye. Ezek a tünetek a vércukorérték beállításával, valamint amellett szükség esetén síkosítókkal, hüvelykrémekkel, intim tornával a legtöbb esetben enyhíthetők.

A két fentebb idézett cikk arra is bátorít, hogy a cukorbetegek ne csak akkor beszéljenek orvosukkal a kezdődő szexuális problémájukról, ha az rákérdez. Kezdeményezzenek, mert a legtöbbször lehetséges megoldást találni. Egyébként ezek a szövődmények "duplán fájnak": az elrontott szexuális élet növeli a stresszt, táptalaja a depressziónak, s azok önmagukban is súlyosbítják a cukorbetegséget. Az elvesző intimitás, pedig éppen azt a párkapcsolatot rombolja, ami az egyik legfontosabb támasz lehetne a diabétesszel való megküzdésben.

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat!
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Softclix, Multiclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!