Bajra baj

"Ez a tanulmány riasztó részletességgel szemlélteti, hogy még hányféle más baj is fenyegeti a középkorú cukorbetegeket" -idézte a The Guardien a Diabetes UK kutatási igazgatóját. Dr. Elizabeth Robertsont annak kapcsán szólaltatták meg, hogy a szervezet 2022-es tavaszi konferenciáján mutatják be a Cambridge-i Egyetem munkatársainak egy igen átfogó tanulmányát. Abban hárommillió középkorú ember adatait feldolgozva kutatták egyes betegségek előfordulását. Eredményként pedig azt találták, hogy a vizsgált 116 - a középkorúak körében előforduló - betegség közül 57 nagyobb valószínűséggel alakul ki a 2-es típusú diabéteszeseknél. Ráadásul az is kitűnt az adatokból, hogy ugyanazok a betegségek átlagosan mintegy 5 évvel fiatalabb korukban jelentkeznek a diabéteszeseknél.

Bajra bajA neurológiai problémák kialakulásának a rizikója 2,6-szer nagyobb náluk. A szembajoknál a fokozott kockázatuk 2,3-szeres, az emésztési problémáknál 1,9-szeres, a mentális kóroknál 1,8-szeres.

Egyes konkrét betegségeknél még nagyobb a többletkockázatuk. 5,2-szeres eséllyel alakul ki náluk végstádiumú vesebetegség, 4,4-szeressel májrák, 3,2-szeressel (vaksággal fenyegető) makuladegeneráció. A keringéssel - a szívvel és erekkel - kapcsolatos 31 betegség közül 23 esetében egyértelműen veszélyeztetettebbek a középkorúak, ha van már diabéteszük. A vizsgálatból az is kitűnt, hogy a fiatalabb életkorban kialakuló 2-es típusú cukorbetegség jobban növeli az említett betegségek kockázatát is.

Dr. Luanluan Sun a kutatás egyik vezetője szerint eredményeik erős érvvel szolgálhatják a diabétesz megelőzését. Ugyanis ha sikerül elkerülni, de legalább is késleltetni a cukorbaj kialakulását, azzal a most feltárt kapcsolódó veszélyek is mérsékelhetők.

A Cambridge-i Egyetem munkatársainak megállapításai nem teljesen előzmény nélküliek. Például a MedicalOnline már 2019 májusában beszámolt egy kínai vizsgálatról, amelyben összesen 23 rákfajta előfordulásának sajátosságait vizsgálták. Ebben Jiying Qi és munkatársai a nemek között is jelentős eltérést találtak. E szerint a 2-es típusú diabéteszes nőknél 62 százalékkal, míg a férfiknál 34 százalékkal nagyobb a rákkockázat, mint az átlagos populációban. A nők esetében 13 rákfajtánál jelent plusz rizikót a cukorbaj, ilyenek a garat-, a máj-, a nyelőcső-, a pajzsmirigy-, a tüdő-, hasnyálmirigy-, a vér-, a méh-, a vastagbél-, a mell-, a méhnyak-, és a gyomordaganatok. (Ezzel szemben az epehólyagrák kevésbé fenyegeti a cukorbeteg nőket). A férfiaknál 11 rákfajtának "ágyaz meg" a diabétesz. Leginkább a prosztataráknak (arra szinte dupla a kockázatuk), valamint a vér-, a bőr-, a pajzsmirigy-, a vese-, a máj-, a hasnyálmirigy-, a tüdő-, a vastagbél-, valamint a gyomor daganatainak. (Viszont a nyelőcsőrák kockázatát náluk csökkenti a cukorbaj.)

Dr. Ujpál Márta, a Semmelweis Egyetem docense néhány éve az egyetem honlapján beszélt a szájüregi daganatokkal kapcsolatos klinikai kutatásaikról. Ők nem csak azt tapasztalták, hogy a rosszindulatú daganattal hozzájuk kerülők között aránytalanul sok a diabéteszes, hanem azt is, hogy az esetükben agresszívebb a betegség. S emiatt a kezelés is kevesebb eredményt hoz.

Forrás:
(https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1753-0407.12926)