Barátunk, a motivátor

Okos ember nyáron vesz télikabátot! E klasszikus igazságot a minap azzal egészítették ki a Cambridge-i Egyetem kutatói, hogy a még okosabbak legelőbb egy kutyát vesznek magukhoz, ha már a cudar időkre készülnek... A Journal of Epidemiology & Community Health folyóiratban megjelent tanulmányban kutyás és "kutyátlan" emberek mindennapi mozgását mérték, hasonlították össze. Az igazán nem okozott meglepetést, hogy az, akinek van háziállata, általában aktívabb, ám a különbség nagysága a tudósokat is meglepte. A napi 30 perc különbség, messze meghaladta a várakozásukat. Még izgalmasabb volt az eredmény, amikor az időjárás hatását vizsgálták.

Az őszi esők, a hűvösebb, sötétebb napok sokak életmódreformját végezték már ki. A nyáron felvett új, éltető szokások, amiket könnyű megtartani melegben és napfényben, gyakran már gondolatként elbuknak, ha odakint köd van vagy fagy. A háromezer idősebb ember szokásait vizsgáló kutatás azonban arra jutott, hogy a háziállatok, nevezetesen az ebek képesek ellensúlyozni az őszi-téli időjárás "borzalmait". A kutyasétáltatók a rossz időkben is kénytelenek voltak kimozdulni, s így a nehéz napokon mintegy 20 százalékkal többet mozogtak, mint a "kutyátlanok". Sőt még a zimankóban is általában aktívabbnak bizonyultak, mint a négylábú társ nélkül élők a nyár legkellemesebb napjain.

Az eredmények azt mutatták, hogy a megkezdett életmódkorrekciók megőrzésének igen erős támaszai lehetnek a kutyák, hatásosabbak, mint azok a csoportos aktivitások, amiket általában javasolnak az idősebbeknek a kedélyük és az egészségük megóvása érdekében. Az egyik kutató, Andy Jones professzor ezt azzal magyarázta, hogy az ember a kellemetlen körülmények ellenére is sokkal motiváltabb, ha nem csak a saját jólléte vezérli, s így könnyebben győzi le a mindennapi akadályokat is.

Az eredmény annyira fellelkesítette a tudósokat, hogy javasolták, az idősebb embereknek lehessen orvosi receptre is felírni kutyát. Akik pedig maguk nem tudnak háziállatot tartani, azok keressenek, alakítsanak olyan társaságokat - Angliában ennek van már hagyománya -, ahol mások kutyáit is lehet sétáltatni. Kísértetiesen hasonló következtetésre jutott egy másik, a BMC Public Health című lapban ugyancsak a közelmúltban publikált vizsgálat. Ebben máshol, más alanyokkal és másképp vizsgálták ugyanazt, de az eredmény hasonló lett: az ebbel élők átlag napi 22 perccel többet sétáltak, mint a kontrollcsoport, ami már önmagában is kiadja azt a heti minimális mozgásmennyiséget, amit a 65 felettieknek javasol az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

E vizsgálatnak volt azonban egy további érdekessége: a mérés ezúttal arra is kiterjedt, hogy ha éppen nem gyalogolnak, mennyi időt ücsörögnek a résztvevők. Bár abban nem volt lényeges különbség, hogy összességében mennyi időt töltöttek ülve, a kutyásoknál rövidebbek voltak ezek a teljesen passzív periódusok.

E látszólag apró különbségnek az mutatja meg az igazi értékét, ha felidézzük, hogy az Amerikai Diabétesz Társaság épp a közelmúltban tette közzé frissített irányelvét. Annak legfontosabb újdonsága pedig az volt, hogy míg korábban a - például a számítógép vagy a tévé előtt - sokat ülő cukorbetegeknek azt ajánlották, hogy legalább 90 percenként álljanak fel, s mozgassák meg magukat egy kicsit, most már ezt sokkal sűrűbben, minimum 30 percenként javallják. Ugyanis számos kutatási eredményt áttekintve azt tapasztalták, hogy a hosszas tétlenség rontja a kezelés eredményeit (prediabéteszeseknél pedig növeli a betegség kialakulásának esélyét), de már egy rövid, háromperces megszakítás - pár lépés, kis nyújtózás - javítja a cukoranyagcserét. A kutyák pedig nem csak a napi sétákhoz adnak motivációt, hanem ezekre a gyakoribb kis mozgásokra is bőven kínálnak alkalmat. Persze csak annak, aki nem fut el előle.

Van még annyi a nyárból meg az enyhe őszből, hogy azalatt megfontoljanak egy összeköltözést, vagy éppen megszervezzék Magyarország első közkutya klubját.

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat!
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Softclix, Multiclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!