Accu-Chek

Családi világnap

Idén és jövőre is "a család" lesz a november 14-i Diabétesz Világnap köré szervezett rendezvények központi témája. Tavaly - a betegségtől különösen veszélyeztetett - nők, azt megelőzően a szemkárosodások szűrése, még korábban például a táplálkozásban rejlő védelem lehetősége adta a nemzetközi felvilágosító nap jelszavát.

"Minden család potenciálisan cukorbetegségben szenved" - írja az idei választást indokolva a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF). S e megfogalmazás kétszeresen is jogos. Egyrészt a 2-es típusú, a "civilizációs" változat terjedése olyan ütemű, hogy hamarosan mindenki közvetlen környezetében is lesz egy vagy több érintettje a betegségnek. Másrészt ez a baj sosem csak egyetlen embert érint: a kialakulásában, a következményei elszenvedésében, de még a kezelésében is fontos szereplő - ront vagy javít - az egész család.

Azt régóta tudjuk, hogy a 2-es típusú cukorbetegség nagy eséllyel megelőzhető, egészséges és kiegyensúlyozott étrenddel, életritmussal és a rendszeres testmozgással. Csupa olyan tényezővel, amelyekhez a jó és a rossz mintákat egyaránt a családjukból hozzák a gyerekek, s aztán használják egy életen át, akkor is, ha utóbbiakra közben rámegy az egészségük. Ha valaki felnőttként korrigálna, megint csak nagyrészt attól függ a sikere, hogy az aktuális családja mennyire támogatja abban. Jobban enni, mozgékonyabban és kevesebb stresszel élni a mindennapokat, aligha lehet úgy, ha ennek a család többi tagjától való elszigetelődés az ára.

A világszövetség az indoklásában arra is emlékeztet, hogy általában minden diagnosztizált diabéteszesre jut egy fel nem ismert, aki így kezeléshez sem juthat. Holott a korai felismerés és aztán a jó vércukorkontroll az egyedüli módja az életet vagy az önálló életvitelt veszélyeztető szövődmények elkerülésének. Éppen ezért nem csupán az egészségesebb életvitel megkönnyítését reméli az IDF a családok szélesebb körű tájékoztatásától-képzésétől, hanem a korai felismerésben is több eredményt vár.

Persze azt is szóvá teszik, hogy a családoknak is több támogatást kellene kapniuk a cukorbetegségből fakadó terhek viseléséhez. Megjegyzik, hogy a világ számos országában az inzulinkezelés és a hozzá kapcsolódó napi ellenőrzések költsége önmagában is felemészti egy-egy család jövedelmének a felét. S sokan nem férnek hozzá anyagi okokból a számukra szükséges gyógyszerekhez sem. E problémák enyhítése mellett azt is szorgalmazzák, hogy a betegek és a családtagjaik folyamatosan részesülhessenek a diabétesz menedzselését segítő oktatásban is.

Hatalmas munka ez, bizonyosan marad belőle feladat a 2019-es Diabétesz Világnapra is.

2018. november

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!