Dózisfüggő prevenció

A tej élet, erő..., és segít megelőzni a diabéteszt meg a magasvérnyomást is! - így foglalható össze röviden egy 21 országot átfogó friss kutatás eredménye. Az eredetileg a BMJ Open Diabetes Research & Care című folyóiratban bemutatott tanulmányban több mint százezer ember tejtermék-fogyasztási szokásait, s annak bizonyos következményeit vizsgálták. Ehhez megmérték a metabolikus szindróma veszélyére utaló értékeiket - derékkörfogatot, vérnyomást, koleszterin- és vércukorszintet -, majd 9 éven át követték is az egészségi állapotuk alakulását.

A nemzetközi kutatócsoport első megállapítása az volt, hogy az "élettani barométer" sokkal könnyebb jövőt jósol azoknak, aki legalább napi két adag tejterméket magukhoz vesznek. Az ő "esélyük" a(z elhízást, a diabétesszel, valamint a vérnyomás- és koleszterinbetegséggel kombináló) metabolikus szindrómára 24%-kal alacsonyabb, mint a tejet nem fogyasztóké. Az ehhez szükséges mennyiség nem is különösebben nagy: tejből, joghurt egy 2-2,5 dl-es pohárnyit szokás egy adagnak venni, sajtból pedig 3-4 dkg-ot. Az viszont figyelemre méltó, hogy amennyiben ezek a termékek teljes - azaz nem zsírszegényített - tejből készültek, akkor a fogyasztásukkal nyerhető előny is nagyobb. (Úgy 28%-kal kisebb metabolikusszindróma-rizikót mértek a kutatók.)

A nyomonkövetés közel egy évtizede alatt a megfigyeltek bő 7 százalékánál alakult ki magasvérnyomás-betegség, s közel 3 százalékánál diabétesz. E tekintetben megint csak találtak összefüggést a tejfogyasztással. Mindkét esetben 11-12%-kal ritkább volt a megbetegedés kialakulása azoknál, akik legalább napi két adag tejfélét fogyasztottak. Sőt, akik többet, legalább 3 adagot, azoknál 13-14%-kal kisebb volt a kockázat. Itt is érvényesült az, hogy a "nem zsírszegény" tejtermékeket fogyasztóknál határozottabban látszott ez a nyereség.

A kutatás eredményéből nyilván keveseket lep meg, hogy "a tej jót tesz" az embernek. Ám az újdonság lehet, hogy ez a hatás dózisfüggő - a több jobbat tesz -, illetve határozottabb a "nem karcsúsított" termékek fogyasztása esetén.

Aki ezek alapján csak annyit tesz, hogy az étrendjében a fitnesz-termékeket egyszerűen lecseréli teljes tejből készítettekre, még rosszat is tehet magának. Ugyanis például egy 3,5 (zsír)százalékos tehéntejnek másfélszer akkora a kalóriatartalma, mint egy 1,5 százalékosnak. A napi két adaggal, azaz 5 dl-rel számolva ez napi 90 kcal többletbevitel. Ami nagyjából annyi, mintha valaki minden nap meginna plusz egy pohár klasszikus kólát. Ez egy évben közel 33 ezer pluszkalória, ami 3 kilogrammnál is több zsírként tud lerakódni az emberen. A túlsúlyról pedig tudjuk, hogy a magasvérnyomásnak, diabétesznek egyaránt szálláscsinálója.

Ugyanígy csakis az energiamérleg tükrében ellenőrizve érdemes alkalmazni a "több tej jobbat tesz" iránymutatást is. Bár nyáron könnyű meginni a - már említett kutatásban hatásosnak mutatkozó - két adagnál jóval többet is egy hűvös tejből, az még a sovány verziójában is igencsak energiadús. Egyetlen pohárnyi (2,5 dl) 1,5%-os tej energiatartalma 110 kcal. Az élelmiszeripari karcsúsítás ugyanis ebben az esetben csak a zsírral foglalkozik, nem érinti a tej magas cukortartalmát. (Mivel a tejcukor íze nem olyan markáns, azért nem tűnik fel, hogy a sovány tej is éppen olyan súlyos kalóriabomba, mint a már említett klasszikus kólák.)

A magas cukortartalmon valamennyit segít a fermentáció: a sűrűbb, erjesztett tejszármazékok e szempontból is karcsúsodnak. Például egy adag joghurtban mintegy ötödével van kevesebb szénhidrát, mint ugyanannyi tejben. Ráadásul a joghurt nem csak az egészségmegőrzésnek tesz jót. A konyhában is minden poszton jól szolgál: ilyenkor nyáron talán nincs is nála változatosabban használható alapanyag. Hűsítő italnak, levesnek, salátaöntetnek vagy gyümölcsökkel fagylaltnak-habnak egyaránt megteszi.

Forrás:
www.drc.bmj.com

2020. július

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!