Éles jövőlátás

A hazai cukorbetegeknek jóval nagyobb esélyük van arra, hogy elveszítik a látásukat, mint általában az európai sorstársaiknak. Dr. Nagy Zoltán Zsolt a szemklinika igazgatója idézte az adatokat a minap a Semmelweis Egyetem honlapján: nálunk a mintegy 800-850 ezer ismert cukorbetegből mintegy 32 ezer már vak vagy súlyosan látássérült. Azaz nálunk a diabétesz szövődményeként kialakuló látásvesztés aránya mintegy háromszorosa a nyugat-európai átlagnak.

A különbséget részbe magyarázhatja egy ugyancsak a Szemészeti Klinikáról származó adat. A két esztendeje végzett felmérésük szerint a magyar cukorbetegek közel harmada még sohasem volt szemészeti szűrésen. Pedig ez az az alkalom, amikor már a kezdődő érelváltozások is felismerhetőek egy fájdalmatlan vizsgálattal, s ha kell, jó eséllyel meg is lehet akasztani a látásvesztést eredményező folyamatot.

A vér kontrollálatlanul magas cukortartalma (sok más mellett) a szem apró ereit - például a fényt érzékelő retinahártyán - teszi tönkre. Van amelyik eltömődik, s van amelyiknek a fala vékonyodik el, s válik áteresztővé. E zavarok folytán kényszeresen képződnek új erek is , ám azok csak újabb veszélyt jelentenek, mivel eleve sérülékenyek. E folyamat sokáig nem okoz tüneteket, de később jöhet a homályos látás, a látótérben is érzékelhető bevérzések, vagy éppen az erek burjánzása miatt bekövetkező retinaleválás.

Egy szűrésnél a szemorvos "benéz a szembe", ahol tisztán látja az erek állapotát. Ha szükséges, akkor megállíthatja a romlást. Ahogy Nagy Zoltán Zsolt is magyarázza az egyetem honlapján: a diabéteszes retinopátia kezelésének elsődleges eszköze a lézer. Annak irányított sugarával elpusztítják a vadon nőtt ereket, illetve elzárják a folyadékszivárogtató réseket.

Egy lelkiismeretesen gondozott cukorbetegnek évente meg kellene fordulnia szemészeti kontrollon. A Semmelweis Egyetemen arra is van példa, hogy ez lehetne sokkal egyszerűbb is, mint ahogyan ma nálunk szokásos. Ott ugyanis a II-es belklinikán helyeztek üzembe egy úgynevezett fundus kamerát, ott vizsgálják a betegeket, s csak kamera nagyfelbontású képe "utazik" a szemklinikára kiértékelésre. Ez a rendszer működhetne akár egy háziorvosi rendelőben is - vallja a klinikaigazgató -, készülhetnének ott a tesztfelvételek, s a páciensnek csak akkor kellene elutaznia a szakorvoshoz, ha további teendő is van a szemével.

Egyébként számos látszerészeti szakboltban is van már fundus kamera, s van sok olyan is, ahol szemészorvos végzi a vizsgálatokat. Ráadásul októberben - lévén ez a látás hónapja - országszerte számos üzletben szerveznek ingyenes látásellenőrzést. Ezen a honlapon megtalálják e lehetőségeket. Sajnos egyelőre itt még nincs olyan keresési opció, amivel a fundus kamerával felszerelt és szemészorvossal üzemelő szűrőhelyek egyből leválogathatóak lennének. De talán majd jövőre lesz ilyen is. Meglátjuk.

2018. október

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:30-16:30 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!