Accu-Chek

Éles jövőlátás

A hazai cukorbetegeknek jóval nagyobb esélyük van arra, hogy elveszítik a látásukat, mint általában az európai sorstársaiknak. Dr. Nagy Zoltán Zsolt a szemklinika igazgatója idézte az adatokat a minap a Semmelweis Egyetem honlapján: nálunk a mintegy 800-850 ezer ismert cukorbetegből mintegy 32 ezer már vak vagy súlyosan látássérült. Azaz nálunk a diabétesz szövődményeként kialakuló látásvesztés aránya mintegy háromszorosa a nyugat-európai átlagnak.

A különbséget részbe magyarázhatja egy ugyancsak a Szemészeti Klinikáról származó adat. A két esztendeje végzett felmérésük szerint a magyar cukorbetegek közel harmada még sohasem volt szemészeti szűrésen. Pedig ez az az alkalom, amikor már a kezdődő érelváltozások is felismerhetőek egy fájdalmatlan vizsgálattal, s ha kell, jó eséllyel meg is lehet akasztani a látásvesztést eredményező folyamatot.

A vér kontrollálatlanul magas cukortartalma (sok más mellett) a szem apró ereit - például a fényt érzékelő retinahártyán - teszi tönkre. Van amelyik eltömődik, s van amelyiknek a fala vékonyodik el, s válik áteresztővé. E zavarok folytán kényszeresen képződnek új erek is , ám azok csak újabb veszélyt jelentenek, mivel eleve sérülékenyek. E folyamat sokáig nem okoz tüneteket, de később jöhet a homályos látás, a látótérben is érzékelhető bevérzések, vagy éppen az erek burjánzása miatt bekövetkező retinaleválás.

Egy szűrésnél a szemorvos "benéz a szembe", ahol tisztán látja az erek állapotát. Ha szükséges, akkor megállíthatja a romlást. Ahogy Nagy Zoltán Zsolt is magyarázza az egyetem honlapján: a diabéteszes retinopátia kezelésének elsődleges eszköze a lézer. Annak irányított sugarával elpusztítják a vadon nőtt ereket, illetve elzárják a folyadékszivárogtató réseket.

Egy lelkiismeretesen gondozott cukorbetegnek évente meg kellene fordulnia szemészeti kontrollon. A Semmelweis Egyetemen arra is van példa, hogy ez lehetne sokkal egyszerűbb is, mint ahogyan ma nálunk szokásos. Ott ugyanis a II-es belklinikán helyeztek üzembe egy úgynevezett fundus kamerát, ott vizsgálják a betegeket, s csak kamera nagyfelbontású képe "utazik" a szemklinikára kiértékelésre. Ez a rendszer működhetne akár egy háziorvosi rendelőben is - vallja a klinikaigazgató -, készülhetnének ott a tesztfelvételek, s a páciensnek csak akkor kellene elutaznia a szakorvoshoz, ha további teendő is van a szemével.

Egyébként számos látszerészeti szakboltban is van már fundus kamera, s van sok olyan is, ahol szemészorvos végzi a vizsgálatokat. Ráadásul októberben - lévén ez a látás hónapja - országszerte számos üzletben szerveznek ingyenes látásellenőrzést. Ezen a honlapon megtalálják e lehetőségeket. Sajnos egyelőre itt még nincs olyan keresési opció, amivel a fundus kamerával felszerelt és szemészorvossal üzemelő szűrőhelyek egyből leválogathatóak lennének. De talán majd jövőre lesz ilyen is. Meglátjuk.

2018. október

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!