Életmentő varrodák

Alig egy évtizede még kuriózumként idézte az MTI az Amerikai Klinikai Endokrinológusok kongresszusának egy előadását, amely arról számolt be, hogy egy páciens magára tetováltatta a diagnózisát. A 37 esztendős Todd Walsh gyakran szorult sürgősségi ellátásra hipoglikémiás rohamai miatt. Bár orvosa tanácsára viselt cukorbeteg-karkötőt, azzal sok baja volt: hol eltörött, hol meg elveszett. Nem lehetett biztos afelől, hogy ha a rosszulléte miatt nem tudna kommunikálni, akkor az bizonyosan tudatja a környezetével: nem részeg, hanem segítségre szorul. Kezelőorvosa szerint ezért megbízhatóbb eszközt választottak: a férfi kapott a csuklójára egy fekete-piros tetkót, miszerint "cukorbeteg".

A 2009-es kongresszuson ezt a megoldást még erősen vitatták az orvosok: ki a tetoválás egészségügyi kockázatait idézte fel, más magát ezt az információt tartotta túl személyesnek a kivarráshoz. Az előadást tartó kezelőorvos, Saleh Aldasouqui már ott beszámolt személyes tapasztalatairól, miszerint a jobb tetoválószalonokban olyan színvonalon dolgoznak, mint egy sebészeti ambulancián, tehát a fertőzésveszély sem nagyobb. Azóta pedig más orvosok arról is többször nyilatkoztak, hogy a (karbantartott) cukorbetegeknél sem nagyobb a beavatkozás egészségügyi kockázata.

E régi eset felidézését az teszi aktuálissá, hogy 2018. március idusára datálhatjuk a honi diab-tetoválás forradalmi kibontakozását. Ahogy most felidézhető, egy Németországban élő magyar mesteré a kezdeményezés, hozzá csatlakozott a tatabányai Zsoldos Péter, aki a Facebookra költöztette az "életmentő tetoválókat". Hozzájuk azok a szalonok jelentkezhettek, amelyekben ingyen varrják a diabéteszesek bőrére a figyelemfelhívó jelet. Zsoldos utóbb az eletszepitok.hu-nak úgy fogalmazott: "feldobtam egy kavicsot és egy Boeing zuhant vissza rám. Országos mozgalom lettünk 3 nap alatt". Tény, ma már - Magyarországon, Németországban és Dániában - több mint félszáz szalonban vállalják a "hivatalos" diab-tetkó ingyenes elkészítését. (Itt találja a listájukat.)

Zsoldos konzultált a diabetológusával, s a mentős ismerősével is, így alakult ki az a kötött forma, amit a kezdeményezéshez csatlakozók alkalmaznak. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség által bő évtizede logóként használt égszínkék körbe kerül a betegség típusának jelzése (T1, T2, Ir), alá pedig ugyancsak feketével a "Diabetic" felirat. 20-30 perc alatt megvan. A jel alapesetben a bal csukló belső oldalára kerül, ha ott már nincs hely, akkor keresnek csak más látható bőrrészt. A szalonokban ehhez kérnek olyan orvosi papírt is, amiből egyértelműen kiderül, hogy a vendég tényleg érintett, nem csupán szolidaritásból varratna. A 16-18 éveseknek még szülői beleegyezés is kell, 16 alatt pedig mint a Facebook-csoportjukban is olvasható volt: nincs tetoválás.

Az érintettek érdeklődése is óriási, amit némileg magyaráz is az egyikük bejegyzése a közösségi oldalon: "már egy ideje tetkón gondolkodom, mi az, amit nem bánnék meg, hisz a tetkó egy életre szól..."

(Kép forrása: http://cukkerberg.blog.hu/2018/03/26/cukorbeteg_tetovalas)

2018. április

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!