Accu-Chek

Életpálya-alapozás

A gyerekek felnevelésének egyik legkritikusabb szakasza az, amikor az anyatejről áttérnek a vegyes étkezésre. Ekkor dől el, hogy mit, mikor, milyen ritmusban szeretnek enni, milyen ízeket keresnek vagy kerülnek a későbbiekben, sőt sokszor még az is, hogy milyen egészségi problémákkal küzdenek majd életük során. Az első három év, s azon belül is ez a néhány hónap az, amikor a legtöbbet lehet tenni azért, hogy kisebb eséllyel alakulhassanak ki náluk civilizációs betegségek. Olyanok, mint az allergiahajlam, a szív- és érbajok, az elhízás, meg a diabétesz.

Mivel ennek az időszaknak ilyen nagy a tétje, a fiatal anyák igen erős nyomás alatt vannak: rengetegen adnak tanácsot nekik, jót is, butát is, csak győzzék szétválogatni! Ez utóbbiban ajánlkozik segítőnek a Kiskanál Kommandó (KK). A gyermek-dietetikusok alapította mozgalom előbb tájékoztató honlapot nyitott a hozzátáplálásról: kiskanalkommando.hu, majd e tárgyban egy ingyenes összefoglalót is kiadtak. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai ajánlásával megjelent "Hozzátáplálási Kisokos" a legfrissebb nemzetközi szakmai ajánlások alapján igyekszik gyakorlati útmutatót adni a 6 hónap és 3 év közötti gyerekek "gasztronómiai ébredéséhez". Az elektronikus könyvecske innen letölthető.

Az összefoglalóban kitérnek az olyan neuralgikus pontokra, mint például a potenciálisan allergizáló alapanyagok bevezetése az étrendbe. Ez igencsak sok élelmiszert érint, legtöbbször a tojás, a tejfehérje, a földimogyoró, a hal, illetve egyes gabonafélék gluténtartalma okozhat panaszokat. Ám az ezekkel szembeni érzékenység kialakulásának esélyét csökkentheti, ha nem kerülik azokat, hanem a kicsi már egy éves kora előtt - kontrollált körülmények között - találkozik velük.

Vannak a füzetben olyan tanácsok is, amelyek hatása kevésbé közvetlen, de egy egész életre meghatározhatja egy gyerek viszonyát az evéshez. A szerzők például azt javasolják, hogy már az anyatejen tartott gyerek is legyen ott a családi étkezéseknél. S ne legyen elkülönítve, kizárva akkor sem, amikor már kezd maga is vegyesen táplálkozni, ha lehet, egyenek vele. Lássa a felnőtteket, tapasztalja meg, hogy az étkezés érdekes, oldott, komótos családi esemény is.

Ugyancsak messzeható lehet az, ahogyan a cukrot, az édesítést bevezetik egy gyerek életébe. Erre a kommandó honlapján található egy külön 10 pontos útmutató is. A minek a lényege, hogy az egyik cukor sem jobb a gyereknek, mint a másik, legyen bármilyen barna, durva vagy egzotikus. A méz használata pedig - a botulizmus veszélye miatt - különösen nem javasolt egy éves kor alatt. Sőt addig tulajdonképpen semmilyen rendszeres édesítés nem válik a gyerek hasznára. Egyrészt mert rászokik az édesre, másrészt mert kevésbé fog jól enni, kevésbé lesz nyitott sok, számára hasznos étel ízére.

Ám ha már elkerülhetetlen az édesítés - például süteményekben - akkor használjanak csak negyedannyi cukrot, mint amennyit a recept ír, javasolják a KK oldalán . Vagy még jobb, ha e célra turmixolt banánt vagy főzött almaszószt használnak. Úgy számolhatnak, hogy egy banán mintegy 20 dkg cukrot helyettesít a receptekben. Egy 8 közepes (édes) almából negyed liter vízzel főzött püré pedig nagyjából azonos súlyú cukrot válthat ki.

2018. augusztus

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!