Étrend-őrség

Elméletileg egyszerű fogyni: csupán kevesebbet kell enni, mint amennyi energiát elhasznál a szervezet. Ám ennek csak akkor van érdemi hatása, ha az ember a napok hosszú során át képes erre, s nem adja fel idő előtt. S ez utóbbi sokkal nehezebb, min találni egy jó étrendet meg mellé valami "zsírégető" tornát. E kihívás a tudományt is megmozgatja: azt is kutatják, hogy miféle módszerekkel, technikákkal lehet a "fogyózók" kitartását támogatni.

A lecke nem egyszerű. Mert ha egy radikális kúrával nagyon felgyorsítják a súlycsökkentést, akkor az eredmény igencsak múlékony lesz. Ezzel szemben a könnyebben megtartható - heti 0,5-1 kilogrammos fogyás - nem annyira látványos, így az eredményt is jóval lassabban kárpótol a régi életrend feladásáért. Ez utóbbin a támogatási technikák egyik csoportja azzal próbál segíteni, hogy "előbbre hozza a jutalmazást", s már az erőfeszítés egyes lépéseire is küld valami pozitív visszajelzést.

Étrend-őrségA közelmúltban a Qubit.hu számolt be a Pennsylvaniai Egyetem kutatóinak egy friss tanulmányáról, ami azt vizsgálta, hogy az ösztönző játékosság mennyire segíti a tartós életmódváltást? A kísérletükben több mint háromszáz diabéteszes sorsát követték, akik lépésszámlálók, okosmérlegek, online platformok támogatásával igyekeztek lefaragni a túlsúlyukból. A résztvevők egy része egyszerűen csak visszajelzést kapott az elért eredményeiről, köztük a laborparamétereiről. Míg a többiek számára e mellett jutalompont-gyűjtést, egymás közötti versenyeket, s más ösztönző játékokat is szerveztek. Egy év után azt tapasztalták, hogy a játékosan ösztönzött, illetve a (csak informált) kontroll-csoport eredményeiben nem volt lényeges különbség. Bár jelentősen, de hasonlóan csökkent mindkettőben a résztvevők testtömege és a HbA1c-értéke is. Egyetlen szempontból találtak eltérést: a játékos jutalmazásnak és a versenynek valóságos mozgósító ereje volt, s ezek hatására jelentősen nőtt a résztvevők fizikai aktivitása.

Az életmódváltók kitartását egészen más eszközökkel kívánják segíteni az új-zélandi Paul Brunton. Az Otago Egyetem professzora egy mágneses szájzárat fejlesztett. Az apró készülék az első nagyőrlő fogakra (alulra és felülre) rögzítve azt biztosítja, hogy viselője csak mintegy 2 milliméternyire nyithassa ki a száját. Így az alany csak folyadékot fogyaszthat, s ezzel a fejlesztők szerint garantált is a testsúlyának csökkentése. S ezt nem csak Brunton professzor képzeli, hanem kísérlettel bizonyították is, ahogy arról a Nature.com is beszámolt 2021 májusában. Hét túlsúlyos ember viselte az eszközt két hétig, s ez alatt átlagosan több mint 6 kilogrammot adtak le. Végül a kutatók azt szűrték le, hogy ha az résztvevőknek időközben voltak is nehézségeik néhány szó kiejtésével, s kellemesnek sem találták a szájzárat, az eredménnyel elégedettek voltak. S az meghozta a kedvüket is a további fogyásra.

A kifejlesztői amolyan terápia-beindító eszközként tekintenek a találmányukra. Az egyetem honlapján különösen ajánlják például cukorbetegeknek, akiknél a súlycsökkenés a betegség visszaszorulását is elindíthatja. Hozzáteszik, hogy az ugyancsak a táplálkozás limitálásával operáló műtétek, mint a gyomorszűkítés, bár fontosak, de tőlük nem várható az elhízásjárvány megállítása. Már csak azért sem, mert egy-egy ilyen mintegy 24 ezer dollárba kerül. A fogbilincs, ha nem is kellemes, de legalább olcsóbb.

Minden esetre: nem mondhatjuk, hogy a tudomány ne próbálkozna eléggé fantáziadúsan és kitartóan az emberek lefogyasztásával.

(https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2780065)
(https://www.nature.com/articles/s41415-021-3081-1)