Gyerekkel vannak

Amikor még szóba sem kerül a kóla vagy a jutalomcukorka, már akkor is van teendő a diabétesz-megelőzésben a kisgyerekeknél. Erre is felhívták a figyelmet a magyar gyermekorvosok és védőnők szakmai szervezetei, amikor [2017] májusi kiáltványukban azt szorgalmazták, hogy minden kórházban teremtsék meg az anyák számára a szoptatás lehetőségét, s lássák el őket a természetes táplálást segítő információkkal. Ahogy Szabó Miklós gyermekorvos, a Magyar Perinatológiai Társaság elnöke érvelt az MTI tudósítójának: "Magyarországon egyre kevesebben szoptatnak, pedig a hat hónapig tartó anyatejes táplálás életreszóló biológiai előnyöket nyújt. A csecsemőkorukban szoptatott emberek között ritkábban fordul elő infarktus, elhízás, cukorbetegség, és ráadásul ők még magasabb intelligenciával is rendelkeznek."

Szabó doktor igazságát laikusként sem lehet nehéz belátni: egy természetes táplálással fejlődő egészségesebb anyagcsere jobban ellenállhat a 2-es típusú diabétesznek. Csakhogy van friss kutatási eredmény arra is, hogy a szoptatás az autoimmun-betegségként jelentkező, 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is csökkenti! Az Orvostovábbképző Szemle a minap idézte azt a finn vizsgálatot, amelyben kifejezetten olyan csecsemők fejlődését figyelték meg, akiknek igazolt genetikai hajlamuk volt az 1-es típusú diabéteszre. Azt találták, hogy a betegség kialakulása kisebb eséllyel következett be az anyatejjel tápláltaknál, mint azoknál, akik tehéntej alapú tápszereket kaptak. Valamint azt is megállapították, hogy a nagyobb tápszerbevitel növelte is az autoimmunitás kialakulásának kockázatát. A kutatók az eredményeiket azzal magyarázták, hogy az anyatej telítetlen zsírsavai - melyek koncentrációja a szoptatás révén a csecsemőkben is megnő - fejtik ki a tapasztalt védőhatást a korai diabétesz kialakulásával szemben.

A cukorbetegség kapcsán egy másik májusi ajánlás is érinti a gyerekeket. Abban az oktatási jogok biztosa a szakminiszterhez fordult, hogy teremtsék meg a jogszabályi feltételeit a diabéteszes gyermekek óvodai és iskolai ellátásának.

Az oktatási ombudsman már a 2011-es beszámolójában jelezte, hogy átfogó vizsgálatot indított, mert bizonytalannak látja a cukorbeteg gyerekek ellátását a hozzá tartozó intézményekben. Az akkor apropóul szolgáló esetben egy óvoda vezetője, mint feladatkörét meghaladót utasította el egy kisgyerek napi többszöri vércukormérését, inzulinbeadását, diétás étkezésének biztosítását. Az azóta eltelt kereken hat évben annyi történt, hogy 2015-től (a korábbi 5 helyett) már 3 éves kortól kötelező óvodába járni, s megszűnt a korábbi felmentési lehetőség is. A kisdedóvókat azonban ezzel párhuzamosan sem tették "cukorbetegbaráttá".

A baj persze nem áll meg az óvodáknál: Aáry-Tamás Lajos ombudsman szerint az iskolákban is bizonytalanok: "a pedagógusok sokszor tanácstalanok, mert nem tudják, hogy mik a rájuk háruló feladatok és meddig terjed a felelősségük". A most zárult vizsgálatában megállapítja, hogy a jelen körülmények között feloldhatatlan az ellentmondás: bár a pedagógusok nem kötelezhetők egészségügyi műveletek végzésére, s az erre jogosult iskolaorvosok, védőnők sem érhetőek el minden intézményben, az óvoda és az iskola erre hivatkozva sem tagadhatja meg a cukorbeteg gyermekek felvételét.

A biztos szerint egyértelmű, hogy ebben a helyzetben az oktatási intézményeknek kell alkalmazkodniuk, s ennek jogszabályokkal való megalapozását kérte. Így például olyan felelősségi szabályok kidolgozását, amelyek alapján az intézmény és a pedagógusok egyértelműen behatárolt, az egészségügyi dolgozókénál szűkebb, felelősségük tudatában fogadhatják a cukorbeteg gyerekeket is. Ezen belül biztosítani kell az inzulinos kezelés lehetőségét is, amihez szabályzatokat és eljárásrendeket kell kidolgozni. Aáry-Tamás Lajos azt is ajánlotta miniszternek, hogy alakítsanak ki a pedagógusok számára egy olyan önkéntes képzési rendszert, amelyben elsajátíthatják azokat az elméleti és gyakorlati ismereteket, amelyek szükségesek a diabéteszes gyerekek ellátásához.

Az oktatási biztos ajánlása azonban nem kötelezi főnökét, a minisztert, így a szükséges intézkedések megtételét sem sürgeti határidő. Addig pedig maradnak a helyi kezdeményezések, megoldások. A Délmagyar tudósítása szerint Szegeden működik immár három éve az ország egyetlen önkormányzati óvodája, ahol hivatásszerűen felkészültek a diabéteszes gyerekek ellátására. Ehhez négy ápolónőt foglalkoztatnak, így a teljes óvodai időbe szakszerűen gondoskodhatnak a kicsikről. Ha az országban bárhol utánuk akarják csinálni, a Vedres utcai óvodát keressék a tapasztalatokért!

Az önmagukat képző tanároknak, óvodapedagógusoknak két alapítvány is tart felkészítést, mindkettő azt ígéri, hogy a félnapos program után már magabiztosan fogadhatják a kicsiket. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány "Belevalók" címmel kínál letölthető oktatási anyagot a honlapján, illetve az országot járva tartanak ingyenes, de regisztrációhoz kötött előadásokat a pedagógusoknak. A Szurikáta Alapítvány által fenntartott "diabTanoda” Budapesten szervez - legközelebb szeptemberben - mérsékelt részvételi díjjal előadásokat, amelyek beszámíthatók a kötelező pedagógusképzésbe is.

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat!
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Softclix, Multiclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!