Ha nyár, akkor utazás!

Egy cukorbeteg sosem utazik egyedül. Legalább a gyógyszerei és a terápiás kellékei vele tartanak. Az ezek szállítására vonatkozó hagyományos tanácsok mind ugyanazt a három egyszerű célt szolgálják: Ne menjen tönkre! Maradjon elérhető! Legyen elegendő!

A legfontosabb azzal számolni, hogy egy utazás mindig kiszámíthatatlan. Változhat közben a menetidő, a program, sőt olykor az úticél is. Ám, ha a menetrend nem is változik, a szokatlan körülmények miatt szükség lehet gyakoribb mérésre, több gyógyszerre. Mindezért azt szokták tanácsolni, hogy utazáskor a kalkulált szükséglet legalább másfélszeresét vigyék magukkal inzulinból, tesztcsíkból, tűből.

Az Európai Unióban a polgárok - ha a "fokozottan ellenőrzött szereket" most nem számítjuk - engedély nélkül vihetik magukkal országról-országra a kezelésüket szolgáló gyógyszereket. Ám egy ember, akinél sok ampulla, meg szúróeszköz van, kerülhet nehéz helyzetbe egy-egy szőrözősebb vámvizsgálatnál vagy biztonsági ellenőrzésnél. Ilyenkor sokat segíthet, ha van orvosi igazolása is az eszközei céljáról. Az ügyintézés megkönnyítésére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) összeállított egy magyar és angol nyelvű dokumentum-mintát, amit a háziorvossal lehet kitöltetni. Az aláírt, lepecsételt igazolás tartalmazza a doktor, valamint a betege nevét/címét, az utazás időtartamát, a gyógyszereket és azok adagolását. (Az űrlap letölthető az OGYÉI honlapjáról - www.ogyei.gov.hu - az "Információk" menüpontból, a "Gyógyszerrel kapcsolatos lakossági tudnivalók" közül.)

Vészhelyzetben jól jöhet egy olyan, a személyi okmányok mellett tartott kis kártya, ami a helyi nyelvek valamelyikén tudatja a segítségnyújtóval, hogy a tulajdonosa diabéteszes. Több weboldalon elérhető több nyelven is a következő információs szöveg, ha szeretnénk elkészíteni egy hasonló kis kártyát magunknak: „Cukorbeteg vagyok. Rosszullét, abnormális viselkedés vagy ájulás esetén, etessenek velem cukrot vagy itassanak meg erősen cukrozott itallal. Ha nem tudnék nyelni, vagy nem térnék magamhoz hamarosan, azonnali glucagon injekcióra van szükségem. Ez esetben kérem hívjon orvost, vagy mentőt és lehetőleg értesítse családomat."

Mindezek mellett is hasznos lehet egy egyszerűbb és nyilvánvalóbb figyelmeztetés is az esetleges segítőknek: akár egy egyszerű, szilikonból készült diabétesz-karkötő, akár egy - miként az a legutóbbi években kezdett elterjedni - "kék körös" tetoválás az alkaron.

Az inzulin és a vércukormérők komoly ellenségei a szélsőséges hőmérsékletek. Emiatt a terápiás kellékek megóvása is több figyelmet kíván a nyári utazások során, mint a honi hétköznapokban. A magyar gyógyszerhatóság azt ajánlja, hogy az inzulintartalmú injekciókat, tollakat a felbontás előtt tárolják nyugodtan a hűtőszekrényben (2-8°C-on), de ne fagyasszák! Használat közben pedig, vagy ha magukkal viszik, tartsák szobahőmérsékleten (max. 25°-30°C-on). A szélsőséges hőhatások mellett óvják a tartós és közvetlen napfénytől is. Ezért a legjobb, ha az injekciós üveget, patront a dobozában tartják, két használat között pedig a penen is rajta van a kupakja.

A trópusokon vagy kánikulában segítheti a biztonságos szállítást egy-egy hűtődoboz, feltéve, hogy benne az akku nem ér közvetlenül az inzulinhoz, s így még véletlenül sem tudja azt túlhűteni. Ugyancsak veszélyzónának számít a repülőgépek csomagtere, ott még a legnagyobb nyárban is bármikor fagyhat. Ezért sem szabad az inzulint csomagként feladni, annak a személyi poggyászban, a fedélzeten van a helye.

A csomag-, illetve kesztyűtartó az autókban, buszokon sem megfelelő hely a terápiás kellékek számára, bár ott inkább a túlmelegedés okozhat gondot. De az eredmény ugyanaz: a vércukor-mérés pontatlanná válik, az inzulin pedig elveszti a hatását.

Gyógyszert, mérőeszközt általában sem szerencsés hátrahagyni az autóban. A kalkuláltnál mindig gyorsabban mozog a Nap, hamarabb oszlanak a felhők. S az utastér, aminek hűvösét még árnyék őrizte az ebéd előtt, a desszert végére már olyanná válhat, mint egy kemence.

Eltávolodni a legfontosabb személyes kellékektől amúgy sem biztonságos: a poggyász elveszhet, az autót feltörhetik, a szállodai szobát kifoszthatják... Ezért célszerű az útra szánt gyógyszereket eleve legalább kétfelé csomagolni, csökkentve az esélyét, hogy egyszerre vesszen el az összes. Az is növeli a biztonságot, ha a mérőkészletet, valamennyi gyógyszert, inzulint mindig maguknál tartanak - legfeljebb "kartávolságban" - a pár szem szőlőcukor, a keksz, meg a fentebb említett orvosi igazolás mellett.

2019. május

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!