Hogyan fusson, akit nem kergetnek?

Bár ilyentájt többnyire perzselnek a nappalok, hajnalban, vagy esténként azért jól lehet mozogni a szabadban. Akik többet is bírnak a gyaloglásnál, azok legnagyobb része fut. Legalább is megpróbálkozik vele. Ha esetleg gyorsan abbahagyják, akkor sem feltétlenül csak a kitartásukkal van baj.

Egy felmérés szerint a hobbifutók több mint fele rendszeresen érez fájdalmat az "örömszerző sportolás" közben - erről dr. Lacza Zsombor beszélt egy júniusban [2019] közzétett útmutatóban. Abban a Testnevelési Egyetem és a Magyar Kardiológusok Társaságának szakemberei ahhoz adtak tanácsokat, hogy minél több örömet és minél kevesebb bajt okozzanak az emberek maguknak az egészségmegőrzéshez oly fontos karbantartó mozgással.

Dr. Merkely Béla kardiológus professzor szerint a legtöbb probléma a 35 felettiekkel van, mivel az idősebb szervezet már rosszul viseli a hirtelen, illetve túlzott megterhelést. Az ő legfőbb tanácsa ezért a józan mértéktartás és a fokozatosság. A futás ugyan csökkenti a koszorúérbetegségek kialakulásának rizikóját , de fokozza a szívritmuszavarok kockázatát. A professzor szavai szerint például a maratonfutásnál ez utóbbi hatszoros növekedést jelent. Ám ha valaki sokévi passzivitás után akar egyszerre egy olyan nagyot futni, akkor ötven vagy ötszázszoros is lehet a veszély, aminek azzal kiteszi magát. Merkely szerint orvosilag amúgy sem támogatható a maratonfutás: "túl nagy teher az bárki szervezete számára". Ő alapos felkészülés után is inkább csak az 5-10, legfeljebb 21 kilométeres távokat ajánlja. Azt, hogy az ember hol tart, mekkora mozgásra van már felkészülve, megmutatja a pulzusa. Pontosabban az, hogy a megterhelés után milyen gyorsan áll vissza a szíve "béketempóra". Aki azt tapasztalja, hogy a futást követően még hosszú percek kellenek ahhoz, hogy a pulzusa ismét lelassuljon, az minden bizonnyal túlvállalta magát: nem volt még elég fitt akkora terheléshez.

Nem csupán az egyszerre bevállalt futásmennyiséget ésszerű korlátozni, a heti ritmust is el lehet rontani. Dr. Gyimes Zsolt a Semmelweis Egyetem docense azt ajánlja, hogy kezdetben két futás között legyen egy-két napnyi szünet. Ugyancsak az elején az is jobb, ha a tempó mérsékelt: csak annyira gyors, amennyi még kényelmes. Ilyenkor a futás még inkább hosszabb legyen, mint intenzívebb. A terhelés fokozatos növelésénél Gyimes Zsolt korlátként azt ajánlja, hogy a heti kilométer-mennyiséget sose növeljék egyszerre 15 százaléknál többel. Valamint intenzív futásból ne akarjanak heti egynél többet (ez az a terhelés, amikor a pulzusszám már felmegy 160-170 körülire.)

Egy-egy krónikus betegség - például valamilyen érrendszeri vagy a diabétesz -, de akár csupán az életkor is indokolhatja, hogy valaki önmaga számára alacsonyabban vonja meg az intenzitás határát. A biztonsággal vállalható terhelés (pulzusszám) meghatározásában legtöbbet kinek-kinek a saját a kezelőorvosa tud segíteni. Amúgy is ajánlatos konzultálni vele, mielőtt valaki hosszabb kihagyás után újra mozogni kezdene.

A futás közben fellépő lábfájdalmak sokfélék, de többnyire elmulaszthatók vagy legalább enyhíthetők bemelegítéssel, nyújtással, illetve a futótechnika javításával. Például a sokaknak ismerős sarokfájás enyhíthető a nyújtáson túl sarokemelős futócipő használatával is, biztat dr. Lacza Zsombor, a már említett ortopéd-traumatológus. Sokan feladják az elülső térdfájdalom miatt, ami gyakran a porckopás első jele, de a fiataloknál lehet átmeneti is. Ilyenkor a térdkalács szabálytalan mozgása egy ponton túlterheli az ízületi felszínt, aminek gyulladás a vége. Speciális torna és a futástechnika javítása enyhítheti a tüneteket. A bütyök is nagyon tud fájni sportolás közben. Erre Lacza doktor jógát, flip-flop papucsviselést (persze nem a futáshoz!), illetve szélesebb, kerek orrú futócipők használatát ajánlja. Számosan szenvednek az úgynevezett futótérdtől is. Ez a - térd külső oldalán terhelésre fellépő - fájdalom a combon végigfutó hosszú, lapos szalag túlzott feszességéből fakad. Ám az ortopéd-traumatológus szerint még ez is leküzdhető: a mozgás előtt a bemelegítés, utána a nyújtás, közben pedig a futótechnika javítása segíthet megszabadulni a visszatérő fájdalomtól.

2019. július

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!