Hogyan vigyázhatunk magunkra legjobban?

A koronavírus-hírek mindannyiunkat aggodalommal töltenek el. Igaz ez a fiatalokra, idősekre, felnőttekre, szülőkre, gyermekekre, nagymamákra és kismamákra, egészségesekre és főként a krónikus betegséggel küzdőkre. A következő hetek, hónapok mindenkitől fokozott figyelmet és alaposabb körültekintést kívánnak.

A cukorbetegséggel élők számára fontos, hogy legyen otthon elegendő gyógyszer vagy inzulin a szükséges terápia fenntartásához. A gyógyszerek és az épp használatban lévő inzulin szobahőmérsékleten tarthatók a dobozon feltüntetett időpontig, azonban az egyelőre használaton kívüli inzulint tartsuk hűtőben. A mindennapi vércukorellenőrzéshez legyen otthon a megszokottnál nagyobb mennyiségű tesztcsík, és hasznos lehet, ha a komód fiókban tartunk egy pót vércukormérőt is, illetve elemet.

Jó tudni, hogy a 40/2020. (III. 11.) Kormányrendeletben kihirdetett veszélyhelyzet időtartama alatt, az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig. Amennyiben a szakorvosi javaslat érvényessége a veszélyhelyzet időtartama alatt lejárt/lejár, a háziorvos az egészségügyi dokumentációban rögzíti, hogy a veszélyhelyzetre tekintettel – a fent megjelölt időtartamig – ideiglenesen meghosszabbításra került/kerül a szakorvosi javaslat.

Némi stressz – még ha nem is érzékelhető fizikailag – bekúszhat mindennapjainkba, ami szintén hatással lehet a vércukorszintre is. Ezt tartsuk szem előtt, és ha vércukornaplót vezetünk; ne lepődjünk meg, ha ezekben a hetekben magasabbra kúszik a grafikon. Ha ebben a helyzetben gyakrabban szorongunk is, igyekezzünk nem átadni magunkat tartósan ennek a hangulatnak!

Minden nap nyissuk ki az ablakot, és ne csupán a lakást, de tüdőnket is szellőztessük át friss levegővel. Akinek terasza vagy erkélye van, üljön ki legalább egy fél órára, gyűjtsön egy kis D-vitamint így tél végén. A diabéteszesek számára kiemelten fontos a rendszeres testmozgás. És habár ajánlott most otthon maradni, azért aki a természethez közel lakik, tegyen legalább 30 perces napi sétát egyedül vagy a vele egy háztartásban élővel. Akinek azonban nincs lehetősége a természetben sétálni, az se felejtkezzen meg a mozgásról! Ugyanis ebből az új, „röghöz kötött” életmódból adódóan az otthon töltött idő növekedésével együtt testsúlyunk is gyarapodhat, amit később nem könnyű leadni. Még a négy fal között is ajánlott napi szinten 20-30 percet mozogni, tornázni. Ha betesszük kedvenc zenéinket a lejátszóba, egy jó táncolás is átmozgatja a testet, és nemcsak vércukorszintünkre, de hangulatunkra is áldásos hatással van.

Keressünk örömet az előttünk álló időszakban is, beszélgessünk többet egymással, társasozzunk a gyerekekkel, tanuljunk meg új recepteket és olvassuk el a könyvespolcon felhalmozódott régóta olvasatlan könyveinket!

2020. március

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!