Honnan jön a baj?

Alighanem ritka, amikor egy biostatisztikai tanulmány böngészését a laikusoknak is ajánlják, de annyira érdekes a magyar kutatók eredménye, hogy ezt most joggal tehette dr. Bagdy György, a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese. A munkáról, amely a társult betegségek összefüggéseinek feltárásával foglalkozott, s ezzel alapvetően a gyógyszerkutatást és a gyógyítást segítheti, eredetileg a PLOS Computational Biology folyóirat számolt be.

Az régóta ismert jelenség - a cukorbetegséggel foglalkozók különösen sok példát tudnak erre -, hogy bizonyos bajok gyakrabban járnak együtt. Ezeket a párokat kutatták is, de annak módszerei keveset mondtak a "társulás" okáról: egyik hozza a másikat? Vagy közös, például genetikai, esetleg az életmódban rejlő okból fakadnak? Vagy talán egy harmadik betegség idézi elő mindkét vizsgált kórt?

A magyar kutatócsoport éppen arra vállalkozott, hogy e betegséghálózatok belső összefüggéseit tárja fel, megmutatva, hogy melyik mivel függ össze, s mennyire meghatározó a közöttük levő kapcsolat. Ehhez 117.000 ember egészségi adatait dolgozták fel. A megmutatás itt szó szerint értendő, ugyanis az eredményábrán a 250 kiemelt betegséget összekötő vonalak jelzik a kapcsolódásukat (ha létezik olyan), azok vastagsága pedig a viszony erősségét. (Egy a Műegyetem honlapján egyelőre csak angolul elérhető felületen szabadon böngészhető az eredmény.)

Hogy ez mennyire nem csupán öncélú varázslás, arra a Semmelweis Egyetem honlapján említettek is néhány példát a kutatás résztvevői.

Az ábrából például kitűnik, hogy a diabéteszhez gyakran társuló kardiovaszkuláris betegségek közül melyiknek mennyire szoros a kapcsolódása. Eszerint a legközvetlenebb összefüggésben a magas vérnyomással, a szívtáji fájdalommal (anginával) és a szívinfarktussal van. Míg például az agyvérzés fenyegetése elsődlegesen nem a cukorbajból fakad, hanem a magasvérnyomásból, meg az infarktusból.

A depresszióról viszont az eddigi véleményekkel szemben az derült ki - idézett egy igazi újdonságot dr. Juhász Gabriella, a Gyógyszerhatástani Intézet docense -, hogy bár gyakran jelentkezik együtt a cukorbetegséggel, nem közvetlen a kapcsolatuk. Van egy közvetítő: a kóros elhízás. Ez az, amihez kivételesen erősen kapcsolódik a depresszió, s végül is ez lesz az, ami "társat közvetít" a búskomorságnak az olyan népbajok képében, mint a magas koleszterinszint, a diabétesz vagy a magasvérnyomás.

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat!
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Softclix, Multiclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!