Ízlelés-nevelés

Sokak egész életét keseríti meg erős rajongásuk az édes ízekért. Ahogyan az MDOSZ dietetikus-szövetség Táplálkozási Akadémiájának [2019] májusi hírlevelében is írták, az ízlelés nem csak az élelmiszerek közötti választást befolyásolja erősen, hanem az elfogyasztott mennyiségeket is. Ugyanott idéztek egy online felmérést, miszerint a felnőttek majd fele (43%) számára az édes a legkedvesebb íz, s csak negyedük rabja a sósnak, s csupán mintegy ötödüknek nincsen ínyérevaló kedvence. Az édesről azt is megjegyzik, hogy kedveltségét evolúciós tapasztalatok is alátámasztják: az édes ételek - mint például az anyatej vagy a gyümölcsök - szénhidrátban dús, azaz könnyen hasznosítható energiaforrások, és ráadásul a legtöbbször nem is mérgezőek. Az ezekhez való különös vonzódást több kísérletben már újszülötteknél is kimutatták. Elégedett arccal fogadják ha édessel (vagy a fehérjeforrásokhoz köthető unami ízzel) kínálják őket, míg a savanyúra (ami természetes környezetben inkább romlott ételre utal) határozott ajakbiggyesztéssel reagálnak.

Gondolhatnánk, hogy ez a természet rendje, nincs mit tenni vele: az ember már mindig is a tortákban és a cukros ipari ételekben fogja keresni az örömét, s a súlyával való örökös küzdelmet örökíti majd a gyerekeire is...

Csakhogy a történet sokkal érdekesebb, kevésbé sorsszerű. S nem csak azért, mert az, ahogyan a szülők táplálni kezdik a kicsiket, egész életük étkezési szokásaira kihat, s azzal lehet jobb életesélyeket is örökíteni az utódokra. Hanem azért is, mert az anyáknak a korábban gondoltnál jóval nagyobb szerepük van gyerekeik ízpreferenciáinak kialakulásában. Ez a folyamat - mint a Newcastle Egyetem két kutatója írta a World Economic Forum hasábjain - már a terhesség alatt megkezdődik. Emma Beckett és Zoe Yates azokat a kutatásokat idézte fel, melyek szerint az anya által fogyasztott ételek aromái megjelennek már a magzatvízben, majd később az anyatejben is. S már ezzel indul a gyerekek íznevelése. Ennek egyik markáns példája az alkoholhoz való viszony. Állatkísérletekben és embereknél is kimutatták, hogy azok a kicsik, akiknek az anyja a terhesség alatt fogyasztott alkoholt, maguk is sokkal pozitívabban reagáltak arra. (A kispatkányok szívesebben itták az alkoholos vizet, a csecsemők pedig jobban bírták a szagát, utóbbiaknál ez a preferencia a felnőtt korukra is megmaradt, gyakrabban okozva számukra komolyabb alkoholproblémát.)

Végeztek kifejezett étrendkísérletet is, például ánizzsal, illetve sárgarépával, úgy, hogy az anyák egyik csoportja a terhessége alatt kerülte, a másik bővebben fogyasztotta a szóban forgó élelmiszert. S aztán csecsemőiknél, illetve hat hónapos babáiknál sikerült is kimutatni, hogy azt jobban is szeretik, amit magzatként megszokhattak. Sőt, volt olyan vizsgálat is, ami szerint a sárgarépa "szeretetét" azok is továbbadták a gyerekeiknek, akik a terhességük idején még nem, de a szoptatás alatt már fogyasztottak belőle.

Ilyen kísérleteket végeztek más markáns aromákkal is, például köménnyel, vaníliával, mentával. Az eredmények nem igazán meglepőek, hiszen ugyancsak evolúciós alapon könnyen magyarázhatók. Természetes körülmények között az anya étrendje egy egyszerű összefoglalója a környéken elérhető és biztonságos élelmiszereknek. Az utód pedig nyilván akkor jár legjobban, ha már eleve ezeket szereti és keresi.

Bár e tanulás mechanizmusát még nem ismerjük, egyelőre minden arra mutat, hogy a terhesség alatti jó étrend fogékonyabbá teheti a gyerekeket is az egészségesebb táplálkozásra.

2019. október

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!