Ízvadászat

Immár évtizedes hagyományunk, hogy a nyár búcsúztatását országtorta-választással édesítjük meg. Annak is már több mint öt esztendeje, hogy a józanul étkezők is megkapják ilyenkor a magukét: idén így társult a "Balatoni Habos Mogyoró" torta mellé a "Pöttyös Panni". Utóbbiban nincs se hozzáadott cukor, se fehér liszt, se mesterséges adalék. Egy szelete mindössze 6 g szénhidrátot, illetve 167 kcal energiát tartalmaz, ami igencsak jó eredmény egy tortától. A receptjét majd csak az év végén fogják közkinccsé tenni. Addig lehet találgatni és ki-ki próbálgathatja, hogy ő milyen desszertet tud összehozni a már ismertté vált hozzávalóiból: málna, szilva, mák, mandulalisztes piskóta...

A Pöttyös Panni egyik kreátora, Puszta Laura igazi "cukormentes-specialistának" számít, ő ugyanis 2012-ben egyszer már nyert sültszilvás máktortájával, igaz, akkor még az amatőrök mezőnyében. Ott akár már idén is követhetik, ugyanis az Egy Csepp Figyelem Alapítvány háziversenyébe még szeptember 18-ig nevezhetnek a családi cukrászok. (A számukra felhasználásra javasolt alapanyagok jegyzékét innen tölthetik le.)

A kigyensúlyozott táplálkozásba jól illeszthető desszertekhez ajánlott összetevők listáját a versenytől függetlenül is érdemes tanulmányozni. Több olyan ritkább hozzávalót is említ, amelyek beszerzésének épp' most van itt az ideje. Sőt, esetükben valódi vadászati szezonról is beszélhetünk!

Ilyenek az erdő gyümölcsei közül az áfonya, a szeder és a csipke. Ideális alapanyagok: ízletesek, ingyenesek, vegyszermentesek, s már a hozzájuk vezető út is maga az egészség...

A feketeáfonya-cserje kék bogyóit augusztustól szeptember végéig érdemes keresni, az útmutatók szerint elsősorban tölgyesek, bükkösök, fenyőerdőszélek társult lakója. Bár apró bogyói okán nem túl szapora a gyűjtése, ám hajlamos nagyobb telepeket képezni, így aki egyszer rálel, az egyből sokat találhat. Nem lehet belőle túlontúl sokat szedni: hiszen ami nem fogy el rögtön süteménybe, szörpnek, gyümölcslevesbe vagy kompótba, az mehet lekvárnak, úgy kiváló kísérője lehet egész télen a vadhúsoknak.

Szederrel könnyebb találkozni a ritkább erdőkben, útszéleken, ennek a szezonja szintén augusztustól szeptember végéig tart. Nagyobb mennyiség összegyűjtésének - ha a tüskéit nem számítjuk - leginkább a kísértés az akadálya: nehéz megállni, hogy az ember ne egye meg rögtön, amit talált. Ami mégis hazajut, s nem megy friss fogyasztásra vagy egy gyors desszertbe, azt le lehet fagyasztani vagy lehet dzsemet főzni belőle.

A csipkét, azaz a vadrózsa feltűnő piros termését nem fenyegeti, hogy már a szüretelés közben megeszik. Ettől megvédik a kellemetlenül szőrös magjai. Emiatt a feldolgozása is azzal kezdődik, hogy a bogyókat felvágják, s kikaparják belőlük a "magszőrt". A tiszta gyümölcshúst aztán lehet szárítani - s úgy használni később teának -, vagy megfőzni mártásnak, lekvárnak. Utóbbi formáiban nemcsak desszertek alkatrésze lehet, hanem különféle húsok kiváló kísérője is. (E társaságban hagyományosan hecsedliként szokták emlegetni.) A gyűjtéséhez még picit korán van, ám már most érdemes megjegyezni a lelőhelyeit. Aztán - ahogy például Bálint gazda javasolja - "még a fagyok előtt" szedhetjük az érett, de még kemény bogyókat.

Aki ilyentájt nyitott szemmel indul a zöldbe, azt is látni fogja, hogy nem csak a süteményekhez kínál sok különleges ízt az erdő: itt az őszi gombaszezon!

A tudatosan vezetett konyháknak kevés olyan barátságos alapanyaga van, mint a gomba: alacsony a kalória és a szénhidráttartalma, s számtalan szerepben teljesíthet kiválóan. Sütve, rántva, roston, levesben, pörköltben, mártásban vagy éppen csak fűszerként használva egyaránt jól szolgál. S ehhez az erdő szolgáltatja ráadásnak a fajták nagy változatosságát, meg a kalandot. Fél kiló gombának is lehet nagyon örülni, ha annak megszerzése az ember éberségét, ügyességét dicséri. Hiszen remek dolog a vadászat, ha a végén nem kell senkinek meghalnia! (Az ellen meg már kitalálták a gombavizsgálókat)

Gombából sem lehet haszontalanul sokat gyűjteni, mert ami nem fogy el rögtön, az szárítva vagy félig feldolgozva sokáig eltartható. A Kisalföldi Erdőgazdaság honlapján például azt javasolják, hogy az őzlábgombákat panírozva, míg a vargányát, tinoruféléket, rókagombát olajon-hagymán dinsztelve fagyasszuk le. Ugyanitt esik szó arról is, hogy azért a vadonban sem teljesen szabad a gombavásár: az állami erdőkben - kivéve a védett területeket - saját felhasználásra mindenki napi 2 kg gombát szedhet külön engedély nélkül.

Akinek túl szűk e kvóta, az persze vihet magával még egy-két embert. A természetjárás, meg a szüret amúgy is társaságban a legvidámabb :)

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat!
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Softclix, Multiclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!