Jó hírek egyeseknek

A tavaszi vírusos bénultság után újrainduló élet több új lehetőséget kínál a diabéteszes gyerekekkel foglalkozóknak is. Ugyan már az év elején ígérték, de májusban aztán ki is írtak két nagyobb összegű pályázatot az 1-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált kicsik és családjaik támogatására.

Az egyiken - melynek keretösszege 475 millió forint - gyermekdiabétesz-centrumok versenyezhetnek a többletforrásért. A feltételek az innen letölthető részletes kiírásban érhetőek el. A pályázat rövid célmegjelölése nem köti meg túlságosan az alkotó fantáziát. Egyaránt belefér, hogy az érintettek kisebb költséggel kaphassák meg a legkorszerűbb ellátást, hogy javuljon a környezet tájékozottsága, hogy bővüljenek a kiegészítő szolgáltatások, s hogy a gyermekek a lehetőségekhez mérten teljes értékű életet élhessenek. Az egyes helyi programokra 5 és 30 millió forint közötti összeget lehet elnyerni. Ám sietni kell, mert a pályázati határidő június 8.

Ugyancsak aznap éjfélig lehet igényt benyújtani a társadalmi szervezetnek felkínált 96 milliós pénzalap terhére. Ezt a forrást a civil csoportok "az 1-es típusú diabétesszel kapcsolatos tájékoztatási feladatok" támogatására használhatják fel. (A részletes szabályokat itt találják.) Az említett tájékoztatástól azt várják, hogy "a lakosság mind szélesebb köre ismerje meg az 1-es típusú diabétesz jellemzőit, kezelésének módját, az érintetteket ne érje hátrányos megkülönböztetés, és a lehetőségeik tovább bővüljenek". A pályázati alapból 2 és 30 millió forint közötti összeg igényelhető, ám abból a felajánlott program költségének legfeljebb 90%-át lehet fedezni.

Újranyílik egy másik támogatási forrás is, amit eddig a koronavírus elleni védekezés blokkolt. Még 2018-ban a köztévé hagyományos, "Jónak lenni jó!" című adománygyűjtő műsorának az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyerekek voltak az aktuális kedvezményezettjei. Akkor a felajánlásokból több mint 130 millió forint gyűlt össze. S ez lett az alapja a követező nyáron indult táborozási támogatásnak. Az ottalvós, illetve napközi Diabétesz Erzsébet-táborokban 3-18 éves fiatalokat fogadtak, felnőtt kísérőkkel. Mivel az adománygyűjtésből származó forrás 2019-ben nem fogyott el, a lehetőséget fenntartották erre az évre is, ám tavasszal a vírus mindent befagyasztott. Most ezeknek a nyári-őszi táboroknak a tervezése is újraindulhat. Miként a Magyar Diabétesz Társaság honlapján bővebben is olvasható, az Erzsébet alapítványnál már várják, hogy az együttműködést kereső szervezők kitöltsék a "Részvételi és igényfelmérési űrlap"-ot.

Táborra fel!

2020. június

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!