Jósló jelek

Az orvosi kutatások nem csak az új terápiák kidolgozásával segíthetnek sokat, hanem az egyes betegségekre hajlamosító tényezők feltárásával is. Egy-egy így tettenért ok vagy elkerülhető tudatos életvezetéssel, vagy legalább arra rámutat, hogy kiknek lehet szükségük megkülönböztetett figyelemre, célzott szűrővizsgálatokra. Szeptember-október fordulóján [2020] az OTSZ Online két, egyaránt a diabétesszel kapcsolatos, kockázatfeltáró tanulmányt is ismertetett.

Az egyik egy olyan új teszt kidolgozásáról szól, amivel már csecsemőkorban, s a korábbinál jóval pontosabban lehet előrejelezni, hogy kiket fenyeget fokozottan az 1-es típusú diabétesz. Az úgynevezett TEDDY vizsgálatban, melyről a Nature Medicine című szaklapban számoltak be, kereken nyolcezer kisgyerek sorsát elemezték. Ennek lett eredménye egy olyan rizikópontszámot kiadó képlet, ami egyaránt vesz figyelembe családi és élettani tényezőket. Így számol például a rokonságban esetleg előforduló diabétesszel épp úgy, mint az inzulintermelő sejtek ellen fellépő autoantitestek laboratóriumban meghatározott mennyiségével. A beszámoló szerint az új, kombinált módszerrel kétszeresére növelhető az újszülöttek szűrésének hatékonysága.

Ez különösen azért lenne fontos, mert ma - mint a szerzők írják - az újonnan diagnosztizált gyerekek 40%-nál kialakul súlyos, potenciálisan végzetes ketoacidózis. Azt pedig sokkal jobb eséllyel lehetne megelőzni, ha a szülők és az orvosok jó előre tisztában lennének ennek veszélyével.

A másik említett tanulmány eredetileg a Diabetologia című lapban jelent meg, s abban Shuai Yuan és Susanna C. Larsson a 2-es típusú diabétesz rizikófaktorait veszi számba. Közel nyolcvanezer cukorbeteg adatait vetették össze egy tízszer akkora létszámú kontrollcsoportéval. Eredményként 19 olyan tényezőt neveznek meg, ami a 2-es cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázatára utalhat. Ezek között szerepel a gyermek-, valamint a felnőttkori testtömegindex (BMI), a zsigeri zsírtömeg, a testzsírszázalék, a dohányzás (külön a kezdete és a hossza is), a magasvérnyomás, a nyugalmi pulzusszám, a depresszió, a koffeinfogyasztás, valamint - eddig nem számbavett elemként - az álmatlanság. Ott van még e listán továbbá három aminosavnak, egy májenzimnek és négy zsírsavnak a vérben mért mennyisége. Ezeken felül számontartanak még további 21 faktort, amelyek vélhetően ugyancsak rizikót jeleznek, ám arra vagy kevés még a tudományos bizonyíték, vagy az is kétséges, hogy valóban önálló tényezőnek tekinthetők-e. Ezek között szerepel például az alkoholfogyasztás, a reggeli étkezés kihagyása vagy a gyakori szunyókálás is.

A tanulmány olyan jellemzőket is számba vett, amelyek - úgy látszik - inkább védenek a 2-es típusú diabétesz kialakulásától, összesen 15 ilyet neveztek meg. Köztük a jó vérzsírszinteket, a D-vitaminnal való megfelelő "feltöltöttséget" és a magasabb iskolázottságot. Utóbbira magyarázatként említik, hogy az oktatás mérsékelheti a diabéteszkockázatot például a testtömeg jobb kontrollján, a dohányzás kerülésén, vagy a lelki próbatételek ügyesebb menedzselésén keresztül is.

Forrás:
www.nature.com
www.link.springer.com

2020. október

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.
BGM/WS/C/2020/01v.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!