Accu-Chek

Kapára, kaszára!

Márciusban már van munka is a kertben, ám még tervezni sem késő. Akinek van akár csak egy nagyobb ebédlőasztalnyi földje, az már tudja ezt. Akinek nincs, az pedig keresheti a lehetőséget legalább egy kis közös kertgondozásra. Aligha van ennél jobb egészségügyi befektetés ilyentájt.

Ezt gondolhatta a brit egészségügyi miniszter is, amikor tavaly [2018] év végén ismertette a tervüket, miszerint a háziorvosok más társas tevékenységek mellett kertészkedést is felírhatnak majd a pácienseiknek. A szabad-levegős mozgás, meg az együtt végzett munka számos "civilizációs kór" megelőzésében is hasznos, a krónikus betegek terápiájában pedig csökkentheti a gyógyszerek szükséges mennyiségét. Ez utóbbi nem csak az egészségügyi kasszának nyereség: ha a kevesebb tünetre kevesebb féle szert kell szedni, akkor kisebb a mellék-, illetve a kalkulálhatatlan kereszthatások veszélye is. Ha csak nyugalmasabb alvást, meg jobb kedélyt nyer a kertészkedéssel például egy idősebb cukorbeteg, máris nagyságrendekkel nagyobb a haszna, mint a megtermelt kosárnyi paradicsom.

A közösségi kertművelés divatja sok jó példával segítheti a szervezést. Alkalmas terület lehet hozzá egy foghíj, egy hasznosításra váró önkormányzati telek, esetleg egy nagyobb kihasználatlan iskolaudvar. Ilyesmi még a sűrűbben lakott városokban is fellelhető. S minél sivárabb "kőtengerben" sikerül egy-egy ilyen élő foltot kialakítani, annál nagyobb a nyereség. Talán különös, de egy-egy ilyen közösségi kert nem csupán azok napjait teszi jobbá, akik ott kapirgálnak, metszenek, permeteznek, hanem általában is javítja a környékbeliek életminőségét.

Kereken egy esztendeje ismertetett a MedicalOnline egy amerikai vizsgálatot, amelyben kimutatták, hogy túl az egyéni életkörülményeken és társadalmi státuszon, a lakókörnyezet minősége is mennyire fontos tényezője bizonyos szívproblémák kialakulásának. Elvis Akwo és munkatársai azt találták, hogy a szívelégtelenség kockázatának mintegy 5%-áért felelősek a szomszédsági viszonyok. Ebből akkor azt szűrték le, hogy például a cukorbetegek terápiájánál - náluk is tipikus kockázat a szívelégtelenség kialakulása - nem csak a személlyel kell foglalkozni, hanem a lakókörnyezetének a fejlesztésével is. Egyszerűen: sikeresebb a terápia, illetve a megelőzés ott, ahol a szomszédok együttműködnek, segítséget nyújtanak egymásnak, vannak közös céljaik, programjaik. Mi is lehetne erre alkalmasabb terep, mint egy közösségi kert? ;)

Ráadásul ott a jót is duplán mérik, hiszen Purebl György, a Magyar Pszichiátriai Társaság akkoriban leköszönő elnöke is azt ajánlotta: "Sokat kell zöldben lennünk és nagyon sokat kéne másokkal együtt lennünk.” Ő tavaly a 444.hu-nak beszélt arról, milyen okai lehetnek annak, hogy bár egyre jobb körülmények között él "korunk embere", mégis egyre többet küzd depresszióval, vagy egyéb mentális zavarral. Ebben a beszélgetésben idéztek egy nagy európai kutatást is, ami azt igazolta, hogy amennyiben az emberek a városi környezetben is könnyebben hozzáférnek zöld területekhez, az erősíti a társadalmi kohéziót és javíthatja a környékbeliek lelki egészségét is.

A JAMA Network Open című orvosi szaklapban tavaly nyáron közölt tanulmányban meg is mérték a zöldterületek "távolhatását". Philadelphiában vizsgálták üres telkek növényekkel való beültetése előtt és után a környék lakóinak mentális egészségét. Azt találták, hogy "bezöldített" telkek 400 méteres körzetében csökkent a lakóknál - kereken negyven százalékkal - a depressziós tünetek előfordulása.

S az efféle kedélyjavításnak tényleg nincsenek káros mellékhatásai. Sőt, van még egyéb extra-haszon lehetőség is! Aki előre gondolkodik, viszi a gyereket, unokát is közösségi kerteket építeni, s nem csak azért mert ők esetleg könnyebben bírjak el a talicskát. Idén január végén jelent meg a Child Development című szakfolyóiratban az a tanulmány, ami szerint a civil tevékenységekben való serdülőkori részvétel jó hatással van a későbbi, felnőttkori egészségi állapotra. Mint az amerikai tanulmányt ismertető MedicalOnline idézi a mintegy tízezer fiatal pályáját elemző vizsgálat eredményét: akik kamaszként önkéntes munkát végeztek, azoknak felnőttként általában jobb volt a mentális egészségük, s kevesebb kockázatos szokást vettek fel (pld. kevesebbet narkóztak, egészségesebben ettek). Volt azonban egy sajátos kivétel: a tinédzser politikai aktivistáknak megidősödve gyakrabban lett valamilyen az egészségüket is fenyegető "rossz szokása". A tanulságot akár úgy is összefoglalhatjuk, ahogyan Voltaire zárja a Candide-ot: [Inkább] „Műveljük kertjeinket!”

2019. március

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!