Kávé kontra koleszterin

Kevés élelmiszer egészségre gyakorolt hatását vizsgálták már annyit, mint a kávéét, mégis máig derülnek ki róla újdonságok. Az egyik legutóbbi ilyen tanulmányban, melyben mintegy félmillió felnőtt életpályáját követték 11 esztendeig, magyar szakemberek is részt vettek. A budapesti Semmelweis Egyetem és a londoni Queen Mary Egyetem kutatói azt találták, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás - a napi 0,5-3 csészényi - határozottan előnyös (a kávékerüléshez képest).

Kávé kontra koleszterin"Az összhalálozás terén 12%-os, a kardiovaszkuláris halálozás terén 17%-os, az újonnan kialakuló stroke terén pedig 21%-os relatívkockázat-csökkenést figyeltünk meg" - idézte fő eredményüket a Semmelweis Egyetem honlapja. A résztvevők MR-vizsgálataiból pedig azt szűrték le, hogy - miként dr. Maurovich Horvat Pál klinikaigazgató fogalmazott - a mérsékelt kávéfogyasztás "visszafordítja a korral járó szívelváltozásokat".

A kutatás ugyanakkor kijelölte a kávés "szívgyógyászat" bizonyos határait is. Ugyanis azt is kimutatták, hogy a nagyobb fogyasztás (napi 3-nál több csészényi), ha nem is árt a szívnek, de nem jár különösebb előnnyel. Sőt, az sem mindegy, hogy mit iszik, aki kávézik. Míg az őrölt kávék levét fogyasztóknál kimutatható volt a pozitív egészséghatás, addig az (ipari feldolgozáson átesett) instant italoknál ezt már nem találták.

Néhány hete jelent meg a kanadai McMaster University kutatóinak beszámolója, melyet a MedicalOnline is ismertetett, miszerint megfejtették a kávé érvédő hatásának a titkát. Ők arra jutottak, hogy koffein és származékai egy bizonyos (SREBP2 néven emlegetett) fehérje aktivitásának blokkolásával érik el kedvező hatásukat. Az említett fehérjének már eddig sem volt túl jó híre: korábban is számos anyagcsere-betegséggel hozták kapcsolatba, így például a cukorbetegséggel, meg a zsírmájjal is. Jelen esetben pedig azt emelték ki, hogy az SREBP2 megfékezése segítheti, hogy a máj minél több felesleges LDL-koleszterint dolgozzon fel, s ezzel csökkentse az érrendszer terhelését. (Az LDL-, azaz a "rossz"-koleszterin hajlamos lerakódni az érfalakra, ezzel merevíti azokat, szűkíti az áramlási utat, s növeli az érkatasztrófák rizikóját.)

Az LDL-szint leszorítása különös figyelmet érdemel a diabéteszeseknél, mivel a betegségük szövődményei is elsősorban az érrendszerüket fenyegetik. Az ő esetükben nem feltétlenül elég ehhez napi 1-2 kávé. 2022 januárjában egy ezzel kapcsolatos észak-karéliai vizsgálatot mutatott be az OTSZ Online. Abban finn kutatók a betegek koleszterinszintjének rendszeresebb tesztelése mellett érvelnek. Ők mintegy öt éven keresztül követték közel tízezer 2-es típusú diabéteszes vérzsír-terápiáját. Ennek során azt tapasztalták, hogy stabilan jó (azaz kellően alacsony) LDL-koleszterinszintet legnagyobb arányban azoknál találtak, akik kaptak sztatinkezelést, s ki is tartottak mellette. A labor-eredmények pedig azoknál romlottak leginkább, akiknek vagy eleve nem rendeltek gyógyszeres segítséget, vagy az idők során feladták ezt a terápiát. Ennél talán valamivel meglepőbb az a tapasztalat, hogy a nemek között is találtak különbséget. E szerint e téren a nők vannak nagyobb veszélyben: noha nekik magasabb volt a koleszterinszintjük, számukra eleve ritkábban írtak fel vérzsírcsökkentőt, s ők nagyobb arányban is hagytak fel annak szedésével.