Kék november

November 14., az inzulint felfedező Sir Frederick Grant Banting születésnapja alkalmából ezúttal a nők esélyeire hívja fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Diabétesz Szövetség. A cukorbetegség világnapi rendezvényekhez minden évben ajánlanak egy kiemelt témát. A közelmúltban jobbára az életmód szerepét mutatták be a betegség kialakulásában, illetve a szövődmények elhárításában. Így lett az egyik évben központi téma a táplálkozás, míg a másikban a szemkárosodások szűrése. 2017 pedig a nőké. E választás különösen is indokolt, hiszen ők háromszoros terhet viselnek a diabétesszel való küzdelemben.

Jelenleg már mintegy 200 millió cukorbeteg nő él a világban, s egyre többen lesznek. Az előrejelzések szerint a következő húsz évben másfélszeresére emelkedik a számuk. Jelenleg a nők körében a 9. vezető halálok a diabétesz. De alighanem lép az még előrébb is, mivel a szegényebb országokban, ahol dinamikusabban terjed a betegség, kevésbé hozzáférhetők a szövődmény-elhárító terápiák. Azok nélkül pedig egy 2-es típusú diabéteszben szenvedő nő tízszer akkora eséllyel lesz koszorúérbeteg, mint egy "nemcukros" társa - idéz egy riasztó adatot a világnapi felhívás.

A terhesség e szempontból is különös kockázat az anya és a magzat számára. A diabéteszeseknél nagyobb a vetélés és a fejlődési rendellenességek kockázata. Az egyébként egészségesnek tartott nőknél pedig minden hetedik terhességnél kialakul a gesztációs diabétesz. Bár ez a szülés után, ahogy a hormonháztartás rendeződik, általában elmúlik, az esetek mintegy felében 5-10 év múlva - mint immár klasszikus 2-es típusú cukorbetegség - visszatér. Ezért is szorgalmaznak a világnap szervezői gondosabb szűrést, rendszeresebb gondozást, több életmódjavító támogatást a nőknek a terhesség körüli időszakokban.

Bár mind több adat van arra, hogy az anyák terhesség alatti életmódja mennyire hosszú távon befolyásolja a gyerekek egészségét, a "diabétesz-prevenció" neheze még csak azután jön. Ebben különösen fontos a kisgyermekkori táplálás, az "első 1000 nap" minősége - meg aztán a következő 10-20 év ;) A 2-es típusú cukorbetegség ugyanis közel 70 százalékban elkerülhető a megfelelő szokásokkal, ezeket a mintákat viszont abból a korból hozzuk, amikor még az anyák vannak a legnagyobb hatással az életmódunkra, táplálkozásunkra. Ma jórészt az ő kezükben van az is, hogy mit mutatnak majd 30-40 év múlva diabétesz-statisztikák.

Bár Magyarország sötét, üres folt a világnapi rendezvények internetes térképén, lesznek itthon is programok ez alkalomból novemberben.

11-én a Sportos Cukorbetegekért Egyesület Csepelen (a Kék Általános Iskolában) tartja az 1-es típusú diabéteszesek találkozóját. Lesz kerekasztal-beszélgetés, beteg- és szülőoktatás, no meg játék és röplabdázás végig, míg tart a nap.

Ugyancsak 11-én a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete a Lurdy Rendezvényközpontban ad randevút az érdeklődő sorstársaknak és családtagjaiknak. A képzés és szórakoztatás mellett lesz ott egy 38 ingyenes vizsgálatot kínáló szűrőkamion is.

12-én ezúttal új helyszínen tartja szokásos egészségnapját az Egy Csepp Figyelem Alapítvány. Budapesten, a Millenáris B épületében szórakoztató programokkal és ingyenes szűrésekkel várják a családokat.

14-én Budapesten a Margitszigeti Atlétikai Centrumban lesz jótékonysági amatőr futás, amit a cukorbeteg gyerekek megsegítésére hirdetnek.

24-én Egerben a városháza dísztermében beszélgetnek a diabétesz időszerű kérdéseiről, itt is lesz szűrés, tanácsadás, s a programot a belvárosban figyelemfelhívó "kék sétával" zárják.

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Softclix, Multiclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!