Kerek gyerekek

Több mint ezer tudós vett részt abban a kutatásban, amely az idei Elhízás Elleni Világnap alkalmából azzal szembesítette a felnőtteket, hogy mekkora bajban vannak a mai gyerekek. A The Lancet című folyóiratban megjelent eredmények szerint ugyan javult Magyarország helyezése e gyilkos versenyben, de ez most csak annak köszönhető, hogy máshol még gyorsabban terjed az elhízásjárvány. Nálunk ugyanannyi a túlsúlyos gyerek mint 2010-ben, például a 7 évesek között minden 4. lány és minden 5. fiú veszélyeztetett.

Ezek az átlagszámok azonban részben elleplezik a baj súlyosságát. Az ország egyes területein, az amúgy is több hátránnyal küzdő, szegényebb régiókban sokkal riasztóbb a helyzet. A Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon közel kétszer akkora az elhízott gyerekek aránya mint (a Budapestet is magában foglaló) Közép-Magyarországon.

A probléma korántsem esztétikai: ezek a számok egyéni tragédiáknak és a közkasszák kríziseinek is előrejelzői. Ami kicsiként, vagy kamaszként elromlik az emberben, azt később már nagyon nehéz, ha nem éppen lehetetlen helyrehozni. Tapasztalatok szerint a túlsúlyos kamaszok 80%-a felnőttként is a testtömegével fog küzdeni. Aki gyerekkén elhízott, annak később sokkal nagyobb az esélye az olyan (nem fertőző) krónikus betegségekre, mint a magasvérnyomás, a depresszió, vagy akár az asztma. A legnyilvánvalóbb kockázat pedig a cukorbetegségé, azt 4,5-5,5 szeresére növeli az elhízás.

E bajok kezelésének a társadalmi költsége is mind nagyobb. Az Európai Unióban az egészségügyi kiadásoknak már mintegy 7 százalékát a túlsúllyal kapcsolatos bajok orvoslására kell költeni. S különösen a tendencia riasztó: a világnap kapcsán a HVG tolmácsolta a brit közegészségügyi rendszer (NHS) főnökének aggodalmát, aki szerint az ottani állami egészségügy már 2025-re összeomolhat, olyan sok túlsúlyos polgár okoz majd gondot neki.

A prognózissal mi sem állunk túl jól, a már említett gyerekelhízás-világfelmérés egy kis előretekintést is adott. Eszerint 2025-re a magyar nők 29, míg a férfiak 36 százaléka számít majd elhízottnak. Ezzel párhuzamosan emelkedik közöttük a diabéteszesek aránya is, ami várhatóan 8,2, illetve 11,6 százalék lesz. (Ez 15 év alatt igen jelentős, mintegy 30-40 százalékos növekedést jelentene.)

A két legáltalánosabb ellenszer a jobb étkezés és a több mozgás. Ezek amúgy azoknak a gyerekeknek is az egészségére válnának, akiken nincs semmi felesleg. A gyakorlati megvalósítás azonban gyakran nehéz. Sem a gyereket, sem az életét nem lehet kicserélni egyszeriben. Ám minden szülő találhat apróbb, megváltoztatható dolgokat, amivel ma is, holnap is haladhatnak egy kicsit.

Gyakran panaszolják például, hogy a gyerekek gyakran elutasítják a számukra új, kímélőbb kosztot. Ebben sokminden segíthet, köztük a gyakori együttfőzés, a kalandosabb ételelnevezések, sőt még a higgadt állhatatosság is. Éppen a világnap kapcsán hívta fel egy cikk a figyelmet arra, hogy a gyerekek óvatosságának "evolúciós okai" is vannak: a természetben a megszokott ételek jelentik a biztonságot, minden újdonságba rögtön beleenni veszélyes ostobaság. Ezért is alakulhatott úgy, hogy rendszerint kell néhány próba, kóstolás, amíg igazán megszeret egy-egy új ételt az ember. Értelemszerűen: kevésbé kockáztatja a végleges elutasítást az a szülő, aki egy-egy új alapanyagot csak apránként, esetleg kiegészítőként, majd vissza-visszahozva vezet be a családi étrendbe.

Az is csökkentheti a konyha-reformerek kockázatát, ha olyan "egészséges" ételeket próbálnak otthon bevezetni, amelyek máshol "már bizonyítottak". Azaz lehet róluk tudni, hogy hús-vér gyerekek is képesek voltak rajongani értük.

Egy ilyen előválogatást már el is végeztek a magyar iskolások, amikor idén az élelmezés-egészségügyi hatóság (OGYÉI) kezdeményezésére keresték az ország legkedveltebb menzaételeit. Az 50 díjazott fogás leírása felkerült a merokanal.hu honlapra, azzal az elkészítési móddal, ahogyan a diákok megszerették. A mezőnyt az OGYÉI dietetikusai is megszűrték, így ott csak olyan étel szerepel, ami megfelel az egészséges táplálás ma ismert követelményeinek. Kóstoljanak bele!

2017. november

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Softclix, Multiclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!