Kert-terápia

Már látszik, arra kell készülnünk, hogy még hetekig, hónapokig fogják különféle korlátozások szűkíteni a napfényhez, illetve (mozgás)térhez jutás lehetőségeit. Ugyan sok dolgot nem tehetünk úgy, ahogy az eddig éltetett, de esetleg találhatunk helyettesítő megoldásokat. Feltéve, hogy keressük is a korábban ki nem használt lehetőségeket.

A francia agrárminiszter például azt ajánlotta a lakásaikba szorult városlakóknak, hogy "menjenek ki a földekre dolgozni". Őt a polgárok egészségéért való aggódás mellett az is erősen motiválhatta, hogy a mezőgazdasági termelést komolyan veszélyezteti az alkalmi munkások hiánya.

Ha ez az ötlet a karanténlakók többsége számára nem is nyújt megoldást, "kicsiben" még használható lehet. Nagy szerencséje van most annak, aki hozzáfér egy kerthez, kis darab földhöz, vagy akár egy nagyobbacska teraszhoz. Ha eddig nem is foglalkozott vele, most megfontolandó lehet ezeket "termelésbe állítani". Nem is feltétlenül a betakarítható élelemért, hanem a "megtermelhető" jobb közérzetért. A kerti munka maga a mozgás, a stresszoldás, a D-vitamingyűjtés, ezeket régóta tudjuk. Ám most van ráadás is: bárhogyan alakul is a járványhelyzet, ezt a foglalatosságot korlátozások sem fogják ellehetetleníteni.

Aki nem folyamatosan műveli a kertjét, annak az április remek hónap arra, hogy belevágjon. Már nem fagy, de még nem maradt le semmiről: vethet zöldséget, telepíthet fát, s már idén is remélhet árnyékot a most építendő pergolájától.

Retket, paradicsomot, paprikát, borsót, fűszerzöldeket nevelni kezdőknek sem reménytelen, még kísérletként is érdemes megművelni hozzá egy kisebb ágyást. A vele való foglalkozás segíthet átvészelni a bezártságot, a termés pedig különös csemege lehet a családi konyhán. Nem csak azt tudni róla biztosan, honnan van, érték-e vegyszerek, hanem azt is, hogy bármilyen is éppen az üzletek áruellátása, a saját zöldség mindig elérhető lesz. Nincs is annál frissebb és biztonságosabb! Ha van gyerek a családban, akit most be lehet vonni a kertészkedésbe, akkor a haszon is dupla. Nem csak kerti praktikákat sajátíthat el így, hanem a maga termelte alapanyagokkal a főzés megtanulása is vonzóbb kaland lehet. Az pedig olyan tudás, amivel majd még felnőtt korukban is védhetik maguk és családjuk egészségét.

Ha kedve, lehetősége nincs is mindenkinek az intenzív kertműveléshez, néhány fa, bokor telepítésével is sokkal barátságosabbá lehet tenni egy-egy kertet, udvart, vagy éppen szabad közterületet. Tavaly ősszel kifejezetten felfutóban voltak a közösségi fatelepítési mozgalmak, de most ezeket is blokkolta a járvány. Ám ettől még az árnyat adó kisebb ligetek, az utak szélére telepített gyümölcsfák, vagy akár a saját kertben a puszta követ-füvet felváltó vegyes növényzet telepítése jobb minőségű környezetet teremthet. S ez a jelen körülmények között is megvalósítható, embertömegek mozgatása nélkül is.

A puszta előrelátás is kínálhat most feladatokat a kertben, a ház körül. Csak néhány hét és itt a nyár, tavaly (2019-ben) már júniusban kezdődött a hőségriadók sora. Ezek elviselését segíthetik kertészeti megoldások is. Ugyan a most ültetett fák idén még nem fogják lombjukkal megvédeni a nap perzselésétől a házak falait és ablakait, de a lugasok, pergolák, árnyékolók teremthetnek jobb klímát az udvaron. Sőt, ha ügyesen alkalmazzák ezeket, akár még a lakások átforrósodását is enyhíthetik. Persze szőlőlugas mögé rejteni a házat, az is éveket kíván, de futóbabbal, tökfélékkel, vagy némely kúszó virággal gyorsabban is lehet árnyékot "növeszteni". Ez működhet egy sokadik emeleti erkélyen is, csupán egy-két vödörnyi föld kell hozzá.

Számtalan a lehetőség. S áprilisban még éppen van idő kitalálni, hogy miként is lehet e különös körülmények között a legtöbb jót kihozni egy-egy kertből, teraszból, lodzsából.

2020. április

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!