Ki-ki a maga mája barátja

Nem kell ahhoz alkoholistának lenni, hogy valaki elveszítse a jól működő máját, s emiatt szervátültetésre szoruljon. Ma már úgy tekintenek a "nem alkoholos zsírmáj"-ra, hogy hamarosan az lesz a kényszerű transzplantációk leggyakoribb oka. Ennél a betegségnél az elzsírosodás folytán állandósult gyulladás alakul ki a májban, ami fokozódó hegesedéssel is jár. Ezek következtében a szerv működőképessége csökken ("zsugorodik"), a rák kialakulásának veszélye viszont nő.

Ki-ki a maga mája barátjaNormális esetben a májban nincs zsírlerakódás, az elhízás azonban itt is megmutatkozik. Ha e szerv zsírtartalma eléri az 5%-ot, akkor beszélnek "nem alkoholos zsírmáj"-ról. Ez a nyavalya azonban ritkán jár magában: gyakran kapcsolódik (különösen hasi) elhízáshoz, cukorbetegséghez, magasvérnyomáshoz, koleszterin-problémákhoz, valamint az ezeket ötvöző metabolikus szindrómához. E társulások az okozott károkat is fokozzák, például a PharmaOnline.hu által idézett dr. Németh Aliz hepatológus arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a zsírmáj diabétesszel társul, jelentősen nő a szívbetegségek megjelenésének veszélye.

A máj elzsírosodásának csökkentésével a romlás megállítható, a tünetek enyhíthetők. Az ezt segítő terápiáknak nem csupán a gyógyszeres elemeit kutatják, sok lehetőség látszik a mindennapi életvezetés kiigazításában is. Az utóbbihoz ad támpontot egy amerikai tanulmány is, amit az OTSZ Online ismertetett. A Los Angeles-i Gyermekkórház kutatói egerek étrendjében helyettesítették a cukrot két - e szempontból még kevéssé kutatott - édesítővel, szukralózzal, illetve sztíviával. Az előbbi - ez egy "kalóriamentes" mesterséges édesítő - nem volt figyelemre méltó hatással a máj működésére. Ezzel szemben a sztívia növény kivonata javított néhány a betegséggel összefüggő paraméteren, növelte az inzulinérzékenységet és csökkentette a máj zsírtartalmát, illetve a hegesedést. Figyelemre méltó volt, hogy e jótékony hatások függetlenek volt az alanyok aktuális testtömegétől. Azt, hogy mitől működik így a cukrot leváltó sztívia, annak mechanizmusa egyelőre nem tisztázott. A kutatók e hatások okának egyebek mellett a belek baktériumflórájának kedvező átalakulását tartják.

Ugyancsak az étkezésben rejlő terápiás lehetőségeket kutatta az a friss vizsgálat, amit 2021 júniusában ismertetett az OTSZ Online. Abban hasi elhízásban szenvedőket osztottak három étrendi csoportra. Egy részük a szokásos "egészséges konyhán" élt a következő 18 hónapban, míg egy másik csoport a mediterrán étrendet követte, a harmadik pedig ez utóbbinak egy "zöld verzióját" fogyaszthatta. (A két mediterrán étrend kalóriaszegény volt, s minden nap tartalmazott diót is. A zöld verzió ezen felül naponta több csésze zöld teát is, valamint vacsora helyett egy - Wolffia globosa nevű növényből készült - ugyancsak zöld turmixot.) E mellett valamennyi résztvevőt a korábbinál nagyobb fizikai aktivitásra is ösztönöztek.

Másfél év elteltével azt tapasztalták, hogy az "egészséges konyhát" követők körében 45%-kal csökkent a nem alkohol zsírmáj előfordulása, míg a mediterrán módra étkezőknél ez az arány 52% volt, a "zöld mediterrán" csoportban pedig közel 70%. A részletesebb elemzésből pedig az tűnt ki, hogy a máj zsírtartalmának csökkenése a legerősebb összefüggéseket a zöld növényturmix, valamint a dió fogyasztásával, illetve a vörös- és feldolgozott húsok mellőzésével mutatta. A testsúly csökkentését illetően is a mediterrán étrendek szerepeltek jobban. Az "egészséges konyhával" átlagosan 1,5 kilogrammot sikerült leadniuk a résztvevőknek, a mediterránnal 5,4 kg-ot, míg a fokozottan zöld verzióval 6,2-t.

Bár e tanulmány nyilvánvalóan főleg a Wolffia globosa jótékony hatásait kívánta népszerűsíteni, de ennél azért többet igazolt. Nevezetesen: varázsszerek nélkül, a közönséges mediterrán konyhával is sokat tehet az ember a saját májáért.

(https://www.nature.com/articles/s41598-020-63688-z)
(https://www.medscape.com/viewarticle/950948#vp_2)