Kilátás-javítás

Ebben a furcsa, covidos évben még a "Látás hónapja" sem olyan, mint máskor. Pedig már mintegy másfél évtizedes a hagyomány: az optikusok októberben különféle kedvezményekkel csalogatják az embereket a szemük, illetve szemüvegük felülvizsgálatára. Az idei ajánlatuk különlegessége, hogy tekintettel a "speciális körülményekre", azaz a járványverte életünkre, a látás- és szemüvegellenőrzés ingyenességét most egészen az év végéig élvezhetik. (E lehetőséget itt igényelhetik.)

Kilátás-javítás Egy ilyen vizsgálat nem csak az éleslátás visszaszerzésében segíthet. Olykor nagyobb bajra is rámutat. Előfordulhat, hogy például egy diabétesz először a szemek kis ereinek rombolásával ad hírt magáról. Úgy, hogy a betegség még nem is okozott semmilyen panaszt, a látást sem rontotta, de egy szemfenék-vizsgálatnál már látszódhatnak a kezdődő retinopátia jelei.

A cukorbetegeket a zöld- és a szürkehályog is nagyobb eséllyel fenyegeti - emiatt is indokolt a sűrűbb szemészeti kontrolljuk -, de a legtöbbször a retinopátia teszi tönkre a látásukat. Ahogy dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója az egyetem honlapján felidézte: "a 30 és 65 éves kor között kialakuló vakság leggyakoribb oka a fejlett országokban a diabéteszes retinopátia". Ugyanott arról is beszélt, hogy a hazai cukorbetegek közül több mint 32 ezer vak vagy súlyosan látássérült, s évente mintegy ezerrel nő a számuk. Holott megfelelő prevencióval az esetek 95 százalékban megelőzhetőek lennének ezek az állapotok. A hazai adatok nemzetközi összevetésben is elkeserítőek: a megvakuló cukorbetegek aránya nálunk háromszorosa a Nyugat-Európában jellemző átlagnak.

A retinopátia sokáig nem okoz panaszt. A tartósan magas, illetve erősen ingadozó vércukorszint azonban az évek során tönkreteszi a szem kis ereit. Azok elvesztik a rugalmasságukat, a faluk áteresztővé válhat, szivároghat, vagy éppen elzáródnak. Az előbbi látásromlást eredményező ödémát és vérzéseket okozhat. Az eldugult erek helyett ugyan újak képződnek, de azok az eredetieknél sokkal sérülékenyebbek, könnyeben nyílnak meg, s okoznak a látást hirtelen rontó bevérzést a szemgolyóban. A folytonos kóros érképződés pedig hegesedéssel is jár, ami az ideghártya elmozdulását okozva fenyeget vaksággal.

Ezeket a rossz kimeneteleket elkerülni a vércukorszint gondos menedzselésével, s a mellett a rendszeres szemészeti kontrollal lehetséges. Csakhogy - s ez részben magyarázatot ad a szomorú magyar adatokra - ezzel sem állunk jól. Dr. Németh János és szerzőtársai az IME egészségügyi szakfolyóiratban éppen egy esztendeje írtak erről "Működő telemedicinális szemészeti szűrőprogramok és lehetőségek hazánkban" címmel. Ott emlékeztettek: "A 2015-ben elvégzett országos felmérésünk adatai szerint, hazánkban csak a cukorbetegek 45,7%-a vett részt a szakmai irányelvekben előírt egy éven belül szemfenékvizsgálaton, míg 27,4%-uk még sohasem". Magyarázatként azért azt is hozzátették: "ha mind elmennének a szűrésre, akkor azt a szemészeti rendelőikapacitás egyáltalán nem bírná ellátni".

Megoldásnak a telemedicinát ajánlják, aminek létezik is már nálunk működő modellje néhány éve. A Semmelweis Egyetemen ugyanis együttműködik több tucatnyi olyan optikai üzlettel, ahol van (pupillatágítást nem igénylő) szemfenékvizsgálatra alkalmas úgynevezett funduskamera. Ezekkel az ország különböző pontjain elkészítik a felvételeket a helyi páciensek szeméről, s aztán az elektronikusan továbbított adatokat már az egyetem szakemberei értékelik ki. A megoldás majdnem tökéletes, csakhogy, mint a cikk szerzői írják: "A cukorbetegek telemedicinális szűrésének működését jelenleg a betegek által befizetett vizsgálati díj fedezi. Ez sajnálatosan korlátozhatja az egyenlő hozzáférést, és más országok tapasztalatai alapján csökkenti az évente visszatérő betegek számát is."

2020. november

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.
BGM/WS/C/2020/01v.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!