Kölcsönösen káros kapcsolat

Már a járvány első hulláma alatt észlelték, hogy a Covid-fertőzés és a diabétesz kölcsönösen hatnak egymásra, s ennek részleteit azóta is vizsgálják. A King's College London és a Monash Egyetem kutatói egy új adatbázist is létrehoztak kifejezetten e kapcsolat jobb megértéséért. Ide, a CoviDiab-ba azoknak az eseteknek az adatait gyűjtik, amelyekben Covid-fertőzés nyomán alakult ki valakinél diabétesz, vagy egy már korábban diagnosztizált cukorbetegnél igazolódott az új koronavírus-fertőzés.

Ha a pontos összefüggés nincs is még a tudomány szabályai szerint bizonyítva, az orvosi tapasztalatok már elegendőek ahhoz, hogy óvatosságra intsenek még a járványcsendes időszakokban is. Ezek közül számolt be néhányról a június végén Kempler Péter, a Magyar Diabétesz Társaság elnöke az RTL Klub Híradójának.

diab és covidŐ egyebek mellett arról beszélt, hogy a cukorbetegség előfordulása körülbelül negyven százalékkal gyakoribb egy Covid-fertőzést követően. A vírusfertőzés több úton is megtámadja a szervezet vércukor-szabályozását. Egyrészt közvetlenül rontja az inzulinelválasztást, másrészt a megtermelt hormon felhasználását is nehezíti, azaz növeli az inzulinrezisztenciát. Ezek következtében még az egyébként jól beállított cukorbetegek állapota is romlik. Gyakran előfordul, hogy e miatt kell inzulinkezelést bevezetni náluk, de az általában csak átmenetileg szükséges.

Az orvosok másik tapasztalata, hogy a Covid-fertőzés kimenetelét alapvetően befolyásolja a diabétesz kontrolláltsága. Sokkal nagyobb a halálozás azok között, akiknél eleve rossz volt a cukorbetegség beállítása. Kempler Péter érdekességként jegyezte meg, hogy jellemzően sokkal rosszabb volt a betegség kimenetele a frissen felismert cukorbetegeknél. Náluk ugyanis tipikusan nagyon magasak a felfedezéskori vércukorértékek. Máskor ezeket néhány hét alatt általában sikerül javítani, de itt éppen ezek a hetek voltak a kritikusak a fertőzés miatt.

Léteznek már vizsgálatok, amelyek igyekeznek a Covid szempontjából kritikus vércukor-eltéréseket is meghatározni. Az OTSZ Online a közelmúltban idézte egy kínai kutatás adatait, miszerint a túl magas és a túl alacsony vércukorszintekkel egyaránt együttjár a Covid-fertőzés súlyosabb kimenetele. A wuhani kísérletbe bevont betegek glükózszintjét folyamatosan monitorozták. Akiknél működött a kontroll, s az értéket sikerült tartósan 3,88 mmol/l és 8,88 mmol/l között tartani, azoknál könnyebb volt a betegség lefolyása. Ezzel szemben akiknek hosszabb időre siklott ki e sávból a cukorszintjük, azoknak nagyobb valószínűséggel volt szükségük intenzív ellátásra, illetve lélegeztetésre. Továbbá hosszabb időt is kényszerültek kórházban tölteni. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy e szempontból nem alkalmas a kockázatjelzésre a vércukorszint átlagát jellemző HbA1c érték mérése. Az ugyanis elfedi az erős ingadozást is, pedig a vércukorértékek nagy változékonysága maga is növeli a Covid rosszabb kimenetélének rizikóját.