Koronás esély

Olykor egy járványnak is lehetnek kedvező hatásai az emberek egészségére. Ilyen lehet az is, hogy például Angliában egymillió ember hagyta abba a dohányzást az új koronavírus európai megjelenése óta. Az ezt feltáró kutatás szerint - melyről az ASH dohányzásellenes szervezet számolt be a honlapján - még további közel félmillióan próbálkoztak ugyanezzel a járvány hatására, de egyelőre kevesebb sikerrel. A cigarettát letenni szándékozóknak az adhatott extra ösztönzést ebben az időszakban, hogy a Covid-fertőzés a dohányosoknál a tapasztalatok szerint gyakrabban járt súlyos tünetekkel. Az angliai felmérés szerint erre a veszélyre legérzékenyebben a 30 alattiak reagáltak, ők kétszer akkora arányban mondtak le a napi füstölésükről, mint az 50 felettiek.

A dohányzás "saját jogon" is sokat árthat az egészségnek, de egyáltalán nem ritka, hogy valamely más betegség pusztító erejét is felerősíti. Így van ez a diabétesszel is, amelynek a kiprovokolásában és később a súlyosabb tünetek kialakulásában is kockázati tényezőnek számít. Ezért akár megelőzésről van szó, akár egy frissen diagnosztizált cukorbetegről, az önvédelmet szolgáló egyik első tanács az szokott lenni, hogy ha esetleg dohányzik, azt hagyja abba. Ám ez az intelem az esetek többségében nem sok eredménnyel jár. Legalább is a Hankó Balázs Zoltán doktori értekezésében (A gyógyszerészi gondozás lehetőségei Magyarországon, 2-es típusú cukorbetegek esetében) idézett saját kutatása szerint a cukorbetegek kereken ötöde aktív dohányos marad. Ami azt jelenti, hogy az ő esetükben a füstölés és a diabétesz immár vállvetve, összeadódó erővel rombolja az érrendszert, s visz közelebb a szívrohamhoz vagy az agyvérzéshez.

A Covid-fertőzés veszélye azonban számukra is nagyobb ösztönzést adhat egy - akár újabb - leszokási kísérletre. Segítségnek ott van hozzá például az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet idén indított Dohányzás Leszokást Támogató Központ című oldala. Itt áttekinthetik a folyamatot megkönnyítő gyógyszeres és egyéb lehetőségeket, s találnak számos gyakorlati tanácsot is a sikeres szokáskorrekcióhoz. Az oldalból az is kitűnik, hogy kifejezetten jó időpontválasztás egy ilyen próbálkozáshoz a vakáció. Az elvonási tünetek, a zavaró kellemetlenségek legtöbbje 3-4 héten belül lényegesen enyhül, szerencsés, ha a szokásos napi terhekkel, csak azt követően kell megbirkózni. Különösen nagy könnyítést jelent, ha a leszokás első heteit kevesebb kötelező feladat terheli és szabadabban alakítható a napi programjuk is.

Az említett támogató oldal három olyan általános "eszközt" vesz számba, amelyek - a megvonási tünetek enyhítésével - elviselhetőbbé teszik az első füstmentes napokat. Az első tanácsuk, hogy igyanak annyi (alacsony kalóriatartalmú és alkoholmentes) folyadékot, amennyit csak bírnak. Egy-egy újabb pohár/korty víz a rágyújtás gesztusát is helyettesítheti. A második az, hogy www.leszokastamogatas.hu, azaz sokkal többet, mint szoktak. Ez az esetleges súlygyarapodás ellen is véd valamelyest. Harmadjára pedig: aludjanak, amennyit csak bírnak! - kevésbé lesznek feszültek a megvonástól.

Mint írják, a segítség nélküli leszokási kísérleteknek mindössze 4-5 százaléka sikeres. Amiből az is következik, hogy érdemes minden olyan lehetőséget kihasználni, ami megerősíti a szándékot, s növeli a siker esélyét. Sok más mellett ilyen a társas támogatás is. Ennek egy elektronikus verzióját kínálja a szegedi egyetem orvoskarának CigiSzünet elnevezésű oldala. Ez eredetileg Facebook-csoportként jött létre, hogy a füstmentesítéssel küzdők "egy elfogadó és biztonságos közösségben" tudják megosztani a tapasztalataikat egymással. Ezt egészíti ki az Instagram-oldaluk, s immár nyílt egy külön részlegük a szegedi egyetem honlapján is. A weboldalukkal ismerkedőknek azt ígérik: "Azoknak, akik le szeretnék tenni a cigit vagy az e-cigit, igyekszünk útmutatást adni arról, hogy hova fordulhatnak segítségért, illetve hogyan vehetik kezükbe az irányítást." Ők egyébként abban is hisznek, hogy "minél többet foglalkozik valaki a leszokással, annál sikeresebb lesz".

A Covid-vírusfertőzés veszélye pedig épp' elég ok lehet arra, hogy az érintettek mostanában kicsit többet foglalkozzanak a dohányzás abbahagyásával. Mondhatnánk úgy is: a következő hetek kifejezetten alkalmasnak látszanak arra, hogy leszokási kísérletüket siker koronázza.

2020. augusztus

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!