Kritikus idők

A szokásosnál jóval melegebb tavasz és nyárelő különös aktualitást ad a kanadai kutatók egy tavalyi eredményének. Ők ugyanis 397 ezer Torontó környékén élő anya 556 ezer szülését elemezve arra jutottak, hogy az átlagos környezeti hőmérséklet erősen befolyásolja a terhességi cukorbetegség előfordulását. Az úgynevezett gesztációs diabétesz a várandósság középső harmadában jelentkezik, s a legtöbbször el is múlik a szülés után. (Bár az esetek egy részében aztán néhány évvel később már mint klasszikus 2-es típusú cukorbetegség tér vissza.)

Gillian L. Booth és munkatársai azt találták, hogy ahol és amikor a külső átlagos hőmérséklet legfeljebb -10 Celsius volt, ott a betegség 4,6%-os eséllyel fordult elő, míg 24 fokos átlag felett már 7,7% volt ez az arány.

Az eredmény a kutatókat is meglepte, mint a tanulmányt bemutató OTSZ Online idézi a vizsgálat vezetőjét: „Azt gondolnánk, hogy amint az idő kimelegszik, az emberek egyre aktívabbak. Kimennek a szabadba, mozognak, jobb eséllyel adnak le a testsúlyukból. Mind a testsúlycsökkenésről, mind a testmozgásról tudjuk, hogy mennyire fontos szerepe van a diabétesz megelőzésében. Ezzel szemben az incidencia ilyenkor mégis nő." Ő végül is a különféle zsírsejteknek a külső hőmérsékletek különbségétől függően eltérő arányaival magyarázta az eredményt. Hidegben viszonylag több barna zsírszövet képződik, melegben viszont inkább sárga - míg az előző segíti az inzulin hasznosulását, az utóbbi a rezisztenciát növeli. Dr. Booth ebből azt is leszűrte, hogy a globális felmelegedéssel, illetve az éghajlatváltozással számítani kell a terhességi diabétesz gyakoribb előfordulására is.

Egy a University of Queensland honlapján olvasható friss publikáció éppen a terhességi komplikációk, köztük az ekkor jelentkező cukorbetegség elkerülésének lehetőségeivel foglalkozik. Ebben Gita Mishra professzor a korábbi kutatások eredményeinek áttekintése kapcsán azt fejtegeti, hogy a fogamzás utáni étrend- és életmódváltás már túl kevés és túl késői a komplikációk esélyének érdemi csökkentéséhez. Ezzel szemben, ha már a felkészülési idő alatt több mozgást iktatnak életükbe a leendő anyák, s sikerül az esetleges túlsúlyukat is csökkenteni, akkor könnyebben viselik a várandósságuk hónapjait is. Ekkor csökken a terhességi magasvérnyomás, cukorbetegség, valamint az idő előtti és a halvaszületés bekövetkezésének valószínűsége is.

A cikkben idézet angliai és ausztráliai tapasztalatok szerint az ma már jellemző, hogy a teherbeesés után az anyák kevesebbet isznak és dohányoznak. Ezzel szemben a testtömegük normalizálásában és a fizikai aktivitásban, valamint a zöldségdús (legalább napi öt adagot elfogyasztó) étkezésben rejlő lehetőségeket messze nem használják ki. Pedig ezek is részei annak a stratégiának, amit ma a tudomány a komplikációk elkerülésére javasol az anyák és a magzatok védelmében.

2018. június

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:30-16:30 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!