Kritikus kor, kritikus tömeggel

Ahogy terjed a már a gyerekek egészségét is fenyegető elhízás, úgy aktivizálódik a tudomány is. Keresik az okokat, kutatják az ellenszereket. Például a Semmelweis Egyetemen idén indult egy kétéves vizsgálat, hogy feltárják a jelenség genetikai hátterét. Mint dr. Szabó András, a II-es gyermekklinika igazgatója magyarázta az egyetem honlapján: sok génről tudják már, hogy összefüggésben van a felnőttkori túlsúly kialakulásával, de az még kérdéses, hogy gyerekkorban közülük melyek a meghatározók. Miként még az is vizsgálandó, hogy mely géneltérések növelik az elhízás egy-egy ismert szövődményének a valószínűségét.

A korai vészjelzés egy másik, olcsó módszerével próbálkoznak amerikai kutatók. Ahogy a MedicalOnline beszámolt róla a minap, a csecsemők nyálmintájából igyekeznek "megjósolni", hogy a kis pácienst fenyegeti-e a korai elhízás. A Pennsylvania Egyetem kutatói a gyerekek széklet- és nyálmintáit elemezték a vizsgálatuk során. Akik életük első két évében az átlagosnál jobban gyarapodtak, azoknál azt tapasztalták, hogy a székletmintáik is a már - a kövér felnőttektől - ismert változásokat mutatták. Megbomlott a bélflóra egyensúlya: csökkent a baktériumközösség sokfélesége is, s túlsúlyra jutottak benne egyes - az elhízottakat jellemző - törzsek. Az igazi újdonság az volt, hogy a szájüreg mikroflórájának átalakulása már igen korán jelezte a bélben zajló változásokat. Vagyis, már egy egyszerű szájüregi kenetvétellel is kiszűrhetőek azok a kicsik, akiket veszélyeztet az elzsírosodás, s így még időben "el lehet kapni" náluk ezt a folyamatot.

Dr. Szabó András egyébként úgy tartja, hogy óvodás vagy kisiskolás korban még némi túlsúly elfogadható, de ha a pubertásra is megmaradnak a plusz kilók, az már beavatkozást igényel. Ő úgy kalkulál, hogy ma a 18 évesnél fiatalabb kamaszok 20-25 százaléka elhízott, s 80 százalékuk felnőttnek is kövér lesz. 30 százalékuknál pedig várhatóak majd olyan további szövődmények is, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az ízületi problémák, meg a kardiovaszkuláris bajok. S e folyamat ráadásul önmagát is erősíti, mert mint az egyetemi honlapnak fogalmazott: "a súlygyarapodással párhuzamosan egyre inaktívabb lesz a gyermek, megterhelővé, fárasztóvá válik számára a sport, illetve könnyen kiszorulhat a csapatjátékokból a kortársak kirekesztő magatartása miatt".

A II-es gyerekklinikának egyébként van egy "obezitás centruma" is, ahol évente mintegy ezer kamasznak segítenek a gyakorlatban is megküzdeni a súlyproblémájával. Ott pszichológus is bekapcsolódik az életmód-átalakításba, s igénylik az egész család együttműködését is. Tapasztalataira hivatkozva vallja az igazgató, hogy a szigorú kalóriamegvonásos diéták nem hatékonyak. Bár az elején látványos az eredményük, aztán a szervezet alkalmazkodik hozzájuk, a fogyás megáll, s amint a gyerek abbahagyja, rögtön vissza is hízza mindazt, amit leadott. Ezért inkább azt fogalmazták meg maguknak célként, hogy "a normál táplálkozás megtartása és aktívabb életvitel mellett a gyermek a plusz kompenzációs ételeket ne fogyassza el, ne étkezzen unalomból vagy stressz hatására".

Arra, hogy milyen nagy a tétje a kamaszkori elhízás elkerülésének, rámutattak az Amerikai Diabétesz Szövetség idén nyári tudományos ülésén is. Az Orvostovábbképző Szemle Online ismertetője szerint ott azzal szembesítette egy kutatás a résztvevőket, hogy a prediabéteszre, illetve a 2-es típusú cukorbetegségre egyébként bevált egyes kezelések tinédzser betegeknél nem hozzák a várható eredményt. Míg például felnőtteknél a metformin hatásosan gátolja a béta-sejtek funkcióromlását, a dr. Kristen J. Nadeau és munkatársai által vizsgált tizenéveseknél annak hatására sem állt meg a szervezet inzulingyárának pusztulása. Ez egybecsengett egy korábbi tanulmánnyal, amelynek megállapításai szerint "a 2-típusú diabéteszes fiatalok 50%-ában a kezdeti kezelések sikertelenek, átlagosan 3,9 év után inzulinkezelést kellett kezdeni". Mindez arra utal, a tizenéveseknél a diabétesz gyorsabban súlyosbodik mint a felnőtteknél, s a szövődményei is nehezebben tarthatóak kordában. Így már abban is jelentős nyereség rejlik, ha a betegség kialakulását sikerül a pubertás korról későbbre szorítani. Abban pedig sokat segíthet a korai elhízás elkerülése.

2018. október

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:30-16:30 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!