Accu-Chek

Kritikus kor, kritikus tömeggel

Ahogy terjed a már a gyerekek egészségét is fenyegető elhízás, úgy aktivizálódik a tudomány is. Keresik az okokat, kutatják az ellenszereket. Például a Semmelweis Egyetemen idén indult egy kétéves vizsgálat, hogy feltárják a jelenség genetikai hátterét. Mint dr. Szabó András, a II-es gyermekklinika igazgatója magyarázta az egyetem honlapján: sok génről tudják már, hogy összefüggésben van a felnőttkori túlsúly kialakulásával, de az még kérdéses, hogy gyerekkorban közülük melyek a meghatározók. Miként még az is vizsgálandó, hogy mely géneltérések növelik az elhízás egy-egy ismert szövődményének a valószínűségét.

A korai vészjelzés egy másik, olcsó módszerével próbálkoznak amerikai kutatók. Ahogy a MedicalOnline beszámolt róla a minap, a csecsemők nyálmintájából igyekeznek "megjósolni", hogy a kis pácienst fenyegeti-e a korai elhízás. A Pennsylvania Egyetem kutatói a gyerekek széklet- és nyálmintáit elemezték a vizsgálatuk során. Akik életük első két évében az átlagosnál jobban gyarapodtak, azoknál azt tapasztalták, hogy a székletmintáik is a már - a kövér felnőttektől - ismert változásokat mutatták. Megbomlott a bélflóra egyensúlya: csökkent a baktériumközösség sokfélesége is, s túlsúlyra jutottak benne egyes - az elhízottakat jellemző - törzsek. Az igazi újdonság az volt, hogy a szájüreg mikroflórájának átalakulása már igen korán jelezte a bélben zajló változásokat. Vagyis, már egy egyszerű szájüregi kenetvétellel is kiszűrhetőek azok a kicsik, akiket veszélyeztet az elzsírosodás, s így még időben "el lehet kapni" náluk ezt a folyamatot.

Dr. Szabó András egyébként úgy tartja, hogy óvodás vagy kisiskolás korban még némi túlsúly elfogadható, de ha a pubertásra is megmaradnak a plusz kilók, az már beavatkozást igényel. Ő úgy kalkulál, hogy ma a 18 évesnél fiatalabb kamaszok 20-25 százaléka elhízott, s 80 százalékuk felnőttnek is kövér lesz. 30 százalékuknál pedig várhatóak majd olyan további szövődmények is, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az ízületi problémák, meg a kardiovaszkuláris bajok. S e folyamat ráadásul önmagát is erősíti, mert mint az egyetemi honlapnak fogalmazott: "a súlygyarapodással párhuzamosan egyre inaktívabb lesz a gyermek, megterhelővé, fárasztóvá válik számára a sport, illetve könnyen kiszorulhat a csapatjátékokból a kortársak kirekesztő magatartása miatt".

A II-es gyerekklinikának egyébként van egy "obezitás centruma" is, ahol évente mintegy ezer kamasznak segítenek a gyakorlatban is megküzdeni a súlyproblémájával. Ott pszichológus is bekapcsolódik az életmód-átalakításba, s igénylik az egész család együttműködését is. Tapasztalataira hivatkozva vallja az igazgató, hogy a szigorú kalóriamegvonásos diéták nem hatékonyak. Bár az elején látványos az eredményük, aztán a szervezet alkalmazkodik hozzájuk, a fogyás megáll, s amint a gyerek abbahagyja, rögtön vissza is hízza mindazt, amit leadott. Ezért inkább azt fogalmazták meg maguknak célként, hogy "a normál táplálkozás megtartása és aktívabb életvitel mellett a gyermek a plusz kompenzációs ételeket ne fogyassza el, ne étkezzen unalomból vagy stressz hatására".

Arra, hogy milyen nagy a tétje a kamaszkori elhízás elkerülésének, rámutattak az Amerikai Diabétesz Szövetség idén nyári tudományos ülésén is. Az Orvostovábbképző Szemle Online ismertetője szerint ott azzal szembesítette egy kutatás a résztvevőket, hogy a prediabéteszre, illetve a 2-es típusú cukorbetegségre egyébként bevált egyes kezelések tinédzser betegeknél nem hozzák a várható eredményt. Míg például felnőtteknél a metformin hatásosan gátolja a béta-sejtek funkcióromlását, a dr. Kristen J. Nadeau és munkatársai által vizsgált tizenéveseknél annak hatására sem állt meg a szervezet inzulingyárának pusztulása. Ez egybecsengett egy korábbi tanulmánnyal, amelynek megállapításai szerint "a 2-típusú diabéteszes fiatalok 50%-ában a kezdeti kezelések sikertelenek, átlagosan 3,9 év után inzulinkezelést kellett kezdeni". Mindez arra utal, a tizenéveseknél a diabétesz gyorsabban súlyosbodik mint a felnőtteknél, s a szövődményei is nehezebben tarthatóak kordában. Így már abban is jelentős nyereség rejlik, ha a betegség kialakulását sikerül a pubertás korról későbbre szorítani. Abban pedig sokat segíthet a korai elhízás elkerülése.

2018. október

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!