Kúrakeresők

Január nagy slágere a fogyókúra. Az internetes közönség érdeklődését dokumentáló Google-statisztika szerint az év első napjaiban hirtelen a háromszorosára ugrik az olyan keresőszavak népszerűsége, mint a "fogyókúra" és a "diéta". Ez legtöbbször az éves csúcsot is mutatja, az érdeklődés a hetek múlásával rendre hanyatlik. Bár a tavasz végén, nyár elején, a strandszezon küszöbén általában még tapasztalható egy fellángolás, őszre már csak reményvesztettséget jeleznek a számok. November-december pedig maga a megadás: már alig keresik a súlytöbblet leadásának fortélyait. Mintha mindenki azzal hitegetné magát: karácsonyig már nem is érdemes, akkor meg úgysem lehet, de talán majd utána, az új évben könnyebben megy...

Sokak tapasztalata viszont azt mutatja, hogy januárban sem könnyebb. Sőt, a legtöbben már azzal elrontják, hogy "kúrában" gondolkodnak. Úgy tekintenek a fogyásra, mint egy betegségből való gyógyulásra. Azért készek vállalni néhány hét vagy hónap lemondást, "kezelést", hogy aztán pár kilótól megszabadulva majd újra élhessenek úgy, mint addig. S ezzel meg is alapozzák a kudarcukat. Mert ugyan különféle koplalásokkal bármikor le lehet dobni néhány kilót, de az csak ideiglenes győzelem. A korábbi életmódhoz visszatérve lehetetlen megtartani az eredményt: ami kövérré tett a kúra előtt, az utána is csak hizlalni fog. S azt is sokan tapasztalták már, hogy egy-egy ilyen kísérlet után több is jön vissza, mint amennyi lement. Olykor ennek az is oka, hogy a kúrázó már védettebbnek gondolja magát - mert például mozog is egy kicsit, vagy több zöldet eszik -, s ezért sokkal gátlástalanabban szed a "jó falatokból" is.

Forgács Attila gasztropszichológus a minap a wmn.hu-nak adott interjújában beszélt arról, hogy miért is szoktak elbukni a januári súlycsökkentő kísérletek. Szerinte a siker kulcsa a türelem. "A fogyáshoz idő kell, nincs villámdiéta visszahízás nélkül" - mondja. S felidézi, hogy egy szinte észrevétlen, napi száz kalóriányi (két kis almányi) túlevéssel évente mintegy hat kilót lehet felszedni. Ezt az éhezés okozta falásrohamok nélkül, az utálatos jojó-effektust elkerülve is le lehet adni a folyamat egyszerű megfordításával. Azaz, ha napi 100 kalóriát kiveszünk az étkezésünkből, vagy annyival több energiát használunk el. Ez nem több, mint kétezer lépés, két villamosmegállónyi gyaloglás, vagy tíz perc biciklizés. Az ilyesmi nem is súlyos áldozat, amit csak ideig-óráig képes vállalni az ember. Így az eredménye is könnyen "fenntartható".

Ahogy a türelmetlenség, úgy a túlvállalás is lehet forrása a kudarcnak. Ha csak nincs egészségügyi vészhelyzet, akkor az étkezésben sem érdemes egyszerre több változtatásba belefogni, mint amennyi megvalósítására látszik erő és jut figyelem. Ami egyszerre próbálva biztos kudarc, az apránként bevezetve még lehet nagy siker.

Dr. Ipolyi-Topál Gitta a haziorvosblog.hu-n is azt mondja, hogy ő sem szokta a túlsúlyos pácienseire "ráönteni" az egész táplálkozástudományt. Minek nyomassza őket olyan követelményekkel, amelyeknek úgysem tudnak egyszerre megfelelni? E helyett azt javasolja, hogy a három legsúlyosabb (vagy legkönnyebben korrigálható) gasztrohibájuk közül saját maguk válasszanak ki egyet vagy kettőt, s annak kijavításával kezdjék a változást. Ez lehet az, hogy ezentúl nem hagyják ki a reggelit, vagy nem halasztják túl késői időpontra a vacsorát.

A mindennapi szokások kisebb korrekcióinak nagy erénye, hogy erőt is tudnak adni a továbbiakhoz. Aki folyton a súlyával küzd, azt gyakran már a saját korábbi kudarcai bénítják. Számára különösen inspiráló lehet megtapasztalni, hogy ő is képes változtatni az életén. A januárban oly' keresett gyors fogyókúrák viszont legtöbbször éppen ezzel az élménnyel maradnak adósok.

2018. január

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!