Lábak és esélyek

Egy új cipő, de akár csak - például ilyentájt az őszi-téli - szezonális váltás mindig ok lehet arra, hogy egy cukorbeteg a szokásosnál is jobban figyeljen a lábára. Ha már esetleg van szövődményként kialakult neuropátiája, akkor egyáltalán nem számíthat arra, hogy majd megérzi, ha valahol tör vagy szorít. A felsebzett láb pedig kaput nyit az egyre nagyobb problémáknak, s végül számos esetben vezet kisebb nagyobb kényszerű amputációkhoz. E veszélyről idén [2023] nyáron közöltek egy összegzést a JAMA orvosi folyóiratban David G. Armstrong és szerzőtársai.

Lábak és esélyekŐk azt találták, hogy a diabéteszeseknél az alsó végtagi amputációk 80 százalékát megelőzi valamilyen fekély kialakulása. Az apróbb, másoknál rendszerint maguktól gyógyuló sérülésekből a cukorbetegeknél - egyebek mellett a rosszabb helyi vérellátás miatt - könnyebben alakul ki makacs fekély. Az pedig a fertőzéseknek nyit utat. A tanulmány szerint a fekélyek 50-60 százaléka megfertőződik, a közepes, illetve súlyos fertőzéseknek mintegy ötöde pedig végül amputációhoz vezet.

A hazai helyzetet feltáró HUNVASCDATA tanulmány egyebek mellett azt találta, hogy a 2004 és 2019 között alsóvégtagi amputáción átesettek 62-69 százaléka volt diabéteszes.

A JAMA folyóiratban közölt adatok azt is mutatják, hogy a fekélyesedés egy olyan út, ami nem csak a mobilitás elvesztésével fenyeget, hanem az életkilátásokat is erősen rontja. A lábszárfekélyben szenvedők 5 éven belüli halálozási rátája 30 százalék, a súlyos amputáción már átesettek esetében pedig a 70 százalékot is eléri. A többi diabéteszes kilátásaival összevetve, a fekélyek kialakulásához mintegy 27 százalékkal rosszabb életesélyek társulnak.

Ugyanakkor vannak eszközök e rossz forgatókönyvek elkerülésére. Ezek egyike az olyan védőlábbelik viselése, amelyekben nem alakulnak ki sebeket okozó nyomáspontok, tapasztalat szerint ezzel mintegy felére lehet csökkenteni a fekélyek kialakulásnak esélyét. Ha pedig már kialakult, akkor elsősorban a seb műtéti kitisztításától, a terhelés csökkentésétől, az alsó végtagi érszűkület és a lábfertőzés kezelésétől remélhető a folyamat megállítása. A nemzetközi tapasztalatok azt is mutatják, hogy aki ilyen esetben gyorsan kap - a szokásos helyett - multidiszciplináris ellátást, azaz olyat, amelyben például podiáterek, érsebészek, fertőző betegségek szakorvosai együtt vesznek részt, az jóval nagyobb eséllyel kerüli el a nagy amputációkat.

Ám a fekélyek kialakulásának elkerülése jóval korábban, még akkor kezdődik a napi lábgondozással, amikor látszólag semmi baj sincs. Ehhez korábban a kardiológiai intézet (GOKI) készített egy elég részletes írásos útmutatót. (Itt idézhetik fel a legfontosabb tudnivalókat.) Akik már csak mobiltelefonon kommunikálnak a világgal, azok is találhatnak a lábuk védelméhez segédeszközt. A magyar Diabetes Társaság honlapján ajánlanak a cukorbetegség menedzselését segítő mobilalkalmazásokat is, s ebbe a válogatásba bekerült két olyan is, melyek a láb gondozását, illetve a sebei kezelését segíthetik (Itt érhető el a Medinnoscan és a Végtagmentő).

https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2806655 )