Mágikus névadás

A fiatalok a fülükkel esznek... - így is összegezhető annak a friss kutatásnak az eredménye, ami nagy segítségére lehet a szülőknek, ha igyekeznek kiragadni gyerekeiket a hamburger-pizza-sültkrumpli bűvös hármas vonzásteréből.

A nyár kitűnő lehetőségeket kínál a családi étlapok frissítésére: ilyenkor sokkal többféle friss alapanyagból gazdálkodhatunk, s a feldolgozásukkal is könnyebb odahagyni a szokványt: lehet grillezni, bográcsozni, nyársalni... Csakhogy - sok szülő tapasztalhatja ezt - a gyerekek legtöbbje "kerüli a kockázatot": hiába a zöldségszezon, ilyenkor is csak ugyanazt ennék, amit évközben megszoktak.

Erre a problémára kerestek megoldást a stanfordi kutatók, amikor az egyetem menzáján azt próbálgatták, hogy milyen trükkel lehet rávenni a fiatalokat a zöldségevésre. Azt találták, hogy már a fogások aktuális elnevezése, s a hozzájuk adott alkalmi ajánlás is nagyon erősen befolyásolhatja, hogy egy-egy zöldségétel mennyire lesz kelendő a diákok között.

A tapasztalt szülők aligha csodálkozhatnak azon, hogy amikor például a zöldbab vagy a cukkini tápláló voltát hangsúlyozták, azzal semmilyen eredményt nem értek el. Az ilyen "nagymamás" ajánlásokra teljesen érzéketlennek bizonyult az ifjú közönség. Az azonban már meglepőbb, hogy amikor "egészségesként" ajánlottak valamit az étlapon, akkor abból határozottan kevesebb fogyott, mint amikor ugyanazt csak egyszerűen céklaként, vagy répaként kínálták. Pedig a kutatók nagyon igyekeztek: kipróbálták a pozitív és a negatív megközelítést is: hol azt hangsúlyozták, hogy az étel "egészséges, mert cukormentes", hol azt, hogy "egészséges, mert vitamindús". De egyik sem bizonyult nyerőnek.

Később, az összefoglaló tanulmányban ezt azzal magyarázták, hogy a legtöbb ember az ételválasztásnál az ízeket, az élvezetet keresi. Viszont a közvélekedésbe nagyon erősen be van égve az, hogy ami egészséges, az biztosan kevésbé ízletes is. Ezért az arra hivatkozó ajánlás is éppen hogy inkább elriasztja a fiatalokat a zöldséges ételektől.

E rossz hír mellett a kutatás hozott reményt is: látványosan sikerült növelniük a zöldfélék forgalmát, amikor a belőlük készült ételeknek ígéretes, kalandos neveket adtak. A "sistergő babbal" vagy például a "dinamit céklával" számottevő érdeklődést keltettek.

Végül az jött ki, hogy ugyanaz az étel, ha mesés nevet kapott, 25%-kal jobban fogyott, mint ha csak a puszta származására utalt az étlap. Még jobban szerepelt, ha azzal vetjük össze, hogy mit ért el "egészségesként" ajánlva. A " mentesként" menedzseltnél 41%-kal, a " dúsként" favorizáltnál 35%-kal volt népszerűbb ugyanaz a zöldség, ha egyszerűen csak jólcsengő névvel indulhatott a versenyben.

E tapasztalat kifejezett ösztönzést is adhat a nyári családi gasztrokalandozásokra. Grillezve, salátázva rendkívül könnyű új ételeket kreálni: elég lehet egy-egy új hozzávaló, vagy a darabolásnál adni egy sajátos formát az alapanyagoknak, de a megszokottak is teljesen új arcukat mutathatják az amúgy végtelenségig variálható szószok, mártogatók, öntetek hozzáadásával. Nem kell mesterséfnek lenni egy-egy új étel kitalálásához, viszont lehet neki rögtön saját nevet adni. Akár meséset, egy családtagra utalót, vagy éppen egy közös sütés, vagy utazás élményét felidézőt... (Különösen hatásos lehet, ha a konyhát még éppen csak próbálgató kicsi gyerekek első kreációi is kapnak saját, tekintélyes nevet a családi megbecsülés jeleként.)

S hogy a stanfordi kutatók eredménye nagyban is működik, arra példa lehet a török konyha egyik ikonikus étele. Az Imam bayildi már világszerte sokaknak csinálhatott kedvet a padlizsánhoz, hiszen nevében is azt dicséri, amikor hírül adja, hogy (ettől) Az imám elájult...

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat!
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Softclix, Multiclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!