Meleg helyzetek

Az emberek hajlamosak alábecsülni a hőség hatását a szervezetük működésére. Holott már a szolidabb hőhullámok is - miként egy friss amerikai vizsgálat bemutatta - érzékelhetően rontják a szellemi teljesítményt. Mintegy tízmillió diák vizsgaeredményét vetették össze az időjárással, s éghajlattól függetlenül azt találták, hogy a melegebb időszakokban gyengébb volt a tanulók teljesítménye. A bbc.com beszámolója szerint arra jutottak, hogy az évi középhőmérséklet minden fél százalékos emelkedése egy százalékkal rontotta a tanulmányi eredményt. A legmeglepőbb talán az volt, hogy e negatív hatás már a 21 Celsius-fokos hőmérséklettől észlelhető volt. 32 fok felett pedig kifejezetten gyorsult a hanyatlás.

Vannak - ilyenek például a diabéteszesek -, akik számára sokkal nagyobb egy-egy hőhullám tétje. Meleg időben a megszokottól eltérően viselkedhet az ember vércukorszintje, ami már önmagában is indokolhatja a méréssel való gyakoribb ellenőrzést. A szorosabb kontroll mellett szól az is, hogy az extrém eltérésekre utaló egyes testi tünetek ilyenkor nem különösebben megbízható jelzések. Például az izzadás vagy a fáradékonyság oka épp úgy lehet egyszerűen maga a hőség, mint a túl magas vagy éppen a túl alacsony vércukorszint. Ráadásul az utóbbira - tapasztalat szerint - ilyenkor nagyobb is az esély: az anyagcsere felgyorsulása, illetve az inzulin jobb hasznosulása miatt a fizikai megterhelések könnyebben lökhetik túl mélyre a cukorszintet. Ezért is javasolják a diabéteszeseknek, hogy a napi sportjukat ilyenkor időzítsék a hűvös órákra vagy keressenek a mozgáshoz légkondicionált tereket. Szükségük lehet arra is, hogy a gyógyszerelésüket, illetve az inzulinadagjukat az orvosukkal igazítsák hozzá a nyári időjáráshoz.

Olyan cukorbetegek számára, akiknél már jelentkeztek bizonyos szövődmények, még a meleggel való egyszerű megküzdés is nehezebb lehet. Például a neuropátia maga is hozzájárulhat a hőháztartásuk felborulásához, mivel az idegek károsodása lehetetlenné teszi a normális izzadást. Ezzel pedig a test a legfőbb hűtőeszközét veszíti el.

Néhány esztendeje a Mayo Klinika vizsgálta a phoenixi diabéteszesek hőség-tudatosságát, miután azt tapasztalták, hogy a melegebb időszakokban sokkal többen kerülnek közülük kórházba, illetve szorulnak sürgősségi ellátásra. Mint akkor a MedicalOnline beszámolt róla, a felmérésben azt találták, hogy sokan ilyenkor sem a gyógyszereikre, sem önmagukra nem figyelnek eléggé. Azt ugyan a megkérdezettek háromnegyede tudta, hogy az inzulinjának árt a magas hőmérséklet, de arról csak kétötödüknek volt fogalma, hogy a tablettás diabéteszgyógyszereket is óvni kell kánikulában, ahogy a vércukormérőket is. Különben romlik a hatásuk, illetve a pontosságuk.

A betegek ötöde önmaga védelmében sem tett semmilyen óvintézkedést, amíg a hőmérséklet el nem érte a 38 Celsius-fokot. Amit részben az is magyarázhat, hogy a megkérdezettek fele nem volt tisztában a hőindex jelentésével sem. Ez az a mutató - ami miután figyelembe veszi a levegő páratartalmát is - sokkal pontosabban figyelmeztet a szervezetet érő veszélyes terhelésre, mint pusztán a külső hőmérséklet. Ahogy a kutatásban is utaltak rá, párásabb időben - mivel nehezebb a hőleadás - már akár 28 Celsius-fokon is előfordulhat a szervezet túlmelegedése.

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján elérhető egy táblázat, ami elég látványosan mutatja az összefüggést: hogyan növeli a páratartalom a hőség okozta stresszt. Abból az is kitűnik, hogy 30 fok fölött még az egészséges embereknek is ajánlatos kerülni a fizikai megterhelést és a tartós napsütést.

Ugyanonnan letölthető a klimatizált helyiség 2017-es országos listája is. Tartósabb hőhullámok idején ugyanis az is adhat egy kis pihenést a szervezetnek, ha az ember eltölt egy-két órát olyan helyen, ahol a hűtés nem a saját keringésének energiáit apasztja. Ugyanígy segítség a szívnek a langyos vagy hideg vízben történő minél gyakoribb zuhanyozás. S persze ülőmunkához, tévézéshez ott van még a klasszikus módszer is, a lábfürdő: egy lavór egy kis, még kellemesen hideg vízzel. A nyár java még előttünk van, így lesz okunk-módunk tesztelgetni az önhűtés leghatásosabb módszereit.

2018. július

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!