Mellékhaszon

Magyarországon évente 250-300 gyereket diagnosztizálnak 1-es típusú diabétesszel. A Semmelweis Egyetem honlapján idézett dr. Tóth-Heyn Péter klinikai igazgatóhelyettes szerint ez azt is jelenti, hogy a betegség terjedésének tempója megháromszorozódott az elmúlt 30 évben.

A jelenség azért is különösen aggasztó, mert bár egyre többet tudunk e diabéteszváltozat kialakulásáról, a megelőzésre nincsenek biztos eszközeink. Az örökletes hajlamon kívül számos körülményről igazolták, hogy valamiképpen növeli a megbetegedés kockázatát, de ezek hatástalanítására kevés gyakorlatias eszközünk van. Az egyik ilyen kivétel a tehéntej túl korai bevezetése a csecsemők étrendjébe, az abból fakadó rizikót viszonylag könnyen kézben tarthatják a szülők. Sokkal nehezebb a helyzet a különféle fertőzésekkel, melyek közül számosat hoznak összefüggésbe az 1-es diabétesz későbbi, de még gyerekkori kialakulásával. Ezek közé tartozik különösen a rubeola, a mumpsz, a rotavírus, a Coxsackie B4 és a citomegalovírus (CMV) okozta megbetegedés. Közülük a legelterjedtebb az erősen fertőző rotavírus. Az általa okozott hányásos-hasmenéses nyavalyán rendszerint minden közösségbe járó kisgyerek átesik valamilyen formában.

Azt kutatók már évtizedekkel ezelőtt feltárták, hogy a rotafertőzés olyan autoimmun folyamatokat is elindíthat, amelyek során a szervezet a saját inzulintermelő sejtjeit is elpusztítja. Felvetették, hogy a rotavírusok és a béta-sejtek egyes alkotórészeinek erős hasonlósága lehet az immunválasz céltévesztésének a magyarázata. S sikerült kimutatni azt is, hogy az 1-es típusú diabéteszes gyerekek vérében nagyobb a rotavírusfertőzésre utaló ellenanyagok aránya, mint a nem cukorbeteg társaiknál. Ezeket a részeredményeket most abból az alkalomból idézte fel a PharmaOnline, hogy immár adatokkal is lehet igazolni, hogy a rotavírus elleni oltás segíthet elkerülni az 1-es diabéteszt.

A rota-vakcinák alkalmazása a 2000-es évek elején kezdett terjedni - különösen Ausztráliában és az USA-ban - s mostanra nőttek az elsőként beoltott gyerekek akkorára, hogy már volt értelme vizsgálni a diabétesz általi veszélyeztetettségük változását. Az eredményekről a JAMA Pediatrics [2019 január] és a Scientific Reports [2019 június] számolt be.

Ausztráliában a rota-vakcináció 2007-es bevezetése után az 1-4 évesek között 14 százalékkal csökkent a diabétesz előfordulása, noha az egész világon éppen a növekedés a jellemző folyamat az elmúlt mintegy harminc évben. Az USA-ban hasonlóan biztatóak az eredmények. Ott ugyanazon korosztályok vakcinázott, illetve nem rota-védett csoportjait hasonlították össze, s azt találták, hogy az oltottak között 41 százalékkal alacsonyabb volt a cukorbetegség előfordulása is. Ugyanakkor azt tapasztalták, hogy akiknél nem vitték végig a több oltásból álló sorozatot, azoknál annak a diabétesz-védelem szempontjából nem volt semmi hatása. Ezzel együtt a kutatók úgy látják, hogy megvan az első eszköz, aminek alkalmazása bizonyítottan hozzájárulhat a kisgyerekek 1-es cukorbetegségének megelőzéséhez.

2019. július

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!