Mérés-felmérés

Közzétették az első eredményeit annak a kutatásnak, amire a Cukorbeteg Egyesületek Országok Szövetsége még augusztusban [2018] invitálta a gyakorló diabéteszeseket. A kérdőívet mintegy 1800-an töltötték ki, s a válaszaikból kitűnt: a diagnózis közlése után szinte mindenki igyekszik valamit igazítani az életvitelén. Tizennégyből mindössze egy beteg nyilatkozott úgy, hogy ő nem változtatott semmit. A diabétesz terápiáját, s a szövődmények elkerülését befolyásoló tényezők közül legtöbben az étkezésükön módosítottak. Az érintettek kétharmada gondolja úgy, hogy ma egészségesebben eszik, mint korábban, ám ez nem feltétlenül jelenti az orvos által ajánlott szénhidrátdiéta betartását. Azt a válaszolóknak csak a fele követi. Még rosszabb a helyzet a mozgásra vonatkozó ajánlásokkal: rendszeres izomtréningre, szívpörgetésre csak minden negyedik diabéteszes vállalkozik.

A kérdések kitértek a terápiák eredményét már rövid távon is befolyásoló önellenőrzésre is. A válaszok szerint napi vércukormérést az érintettek alig több fele (55%) végez, további mintegy negyedük (27%) pedig hetente mér egyet-egyet. A kutatást bemutató tájékoztatón is kiemelték, hogy ez elég rossz eredmény, különösen, hogy inzulinnal kezelt diabéteszeseknél naponta többször, akár négyszer-hatszor is javasolt a mérés. Az MTI idézte is Kempler Pétert, a Magyar Diabetes Társaság elnökét, aki ott arról beszélt, hogy az önellenőrzés anyagi terheit csökkentendő szeretnék elérni: az inzulinosok kéthavonta, a gyógyszerrel kezeltek pedig háromhavonta kaphassanak ingyen tesztcsíkot.

A rendszeres mérésnek nem csupán a terápia napi igazítása szempontjából van tétje, hanem az általában is javítja a glikémiás kontrollt. "Mind az orvos, mind a beteg számára segítséget jelent az életmód-változtatás és az antidiabetikus kezelés szükség szerinti módosításának eldöntésében, illetve annak elfogadásában" - írta a PharmaOnline egy tavalyi cikkében dr. Fülöp Gábor, a Pécsi Tudományegyetem főorvosa. Ő kutatási eredményeket idézve érvelt amellett, hogy minden beteg számára javasolt a vércukor-önellenőrzés. Az inzulinnal kezelt 1-es típusú és 2-es típusú diabéteszesek esetében egyértelműen javítja a szénhidrát-anyagcserét és csökkenti a hipoglikémiás rohamok számát. A nem inzulinnal kezelteknél az amúgy is ritkább hipózás elkerülésében nincs előny, s a várható anyagcsere-javulás is kisebb.

Fülöp doktor idézi azt a kutatást, amelyben egy kaliforniai diabéteszprogram több mint húszezer alanyánál vizsgálták a napi vércukormérések száma és az anyagcsere-állapot (átlagos vércukorérték, HbA1c) javulása közötti összefüggést. A legnagyobb eltérést az inzulinnal kezelt 1-es típusú diabéteszeseknél találták, ott a naponta legalább 3-szor mérők átlagos vércukorszintje 1% ponttal alacsonyabb lett , mint a kevesebbet mérőké. Az inzulinnal vagy tablettával kezelt 2-es típusúaknál a naponta legalább egyszer mérők 0,6% ponttal értek el jobb eredményt, mint akik ritkábban ellenőrizték magukat. A csupán diétázók, ha legalább egyszer mértek naponta, 0,4% pontnyit tudtak lefaragni a vércukorszintjükből a ritkábban tesztelők eredményéhez képest. Azaz összességében leszűrhető, hogy a betegség típusától és a kezelésmódtól függetlenül a mérés mindig hasznos, s a több mérés gyakran hasznosabb.

2018. december

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:30-16:30 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!