Miért fontos, hogy megbízható vércukormérőt használjunk?

Napjainkban a termékek, szolgáltatások minőségének megbízhatóságát az ún. ISO minősítések megléte biztosítja a vásárlóknak. Mindenki hallott már róla, de mit is jelent ez? Az ISO vagyis a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet rövid neve a görög egyenlő (iso) szóból ered.

A szervezet számos nemzetközi szabványt meghatároz, és ezek betartását rendszeresen ellenőrzi. Célja, hogy olyan termékek és szolgáltatások kerüljenek el a fogyasztókhoz, amelyek időről időre képesek a vevők minőséggel kapcsolatos követelményeit kielégíteni.

Léteznek olyan termékek, amelyek esetében a pontosság kiemelkedő jelentőségű. Az egyik ilyen termék, a vércukor-önellenőrzés szerves részét képező vércukormérő készülék is.

A mérési adatok pontossága nemcsak alapvető elvárás, de létfontosságú is a gyógyászati segédeszközök esetében, ez ugyanis megmutatja, hogy a kapott vércukorértékek mennyire használhatók fel a cukorbetegek anyagcseréjének ellenőrzése során. A pontatlan eredmények félrevezethetik mind a gép használóját, mind a kezelőorvost. A helytelen terápiás döntések pedig ronthatják a cukoranyagcserét.

A minőségi gyártók folyamatos minőségbiztosítási protokolljai biztosítják, hogy a vércukormérő készülékek technikai paraméterei folyamatosan megfeleljenek az ISO 15197 előírásainak.

Azonban egy közelmúltban publikált közleményben*, független vizsgáló által elvégzett mérések alapján 34 vizsgált készülékből csak 27 felelt meg az ISO alapelőírásainak, holott minden készülék rendelkezett az említett minősítéssel. 2013-ban új szabványt vezettek be (ISO 15197:2013), amely szigorúbb kritériumokat állít a vércukormérő készülékek gyártói elé, mint a korábbi szabvány, azonban ennek az új kritériumrendszernek is a bevizsgált készülékek mintegy fele (34-ből 18) felelt csupán meg*.

A vizsgálatban részt vett 34 vércukormérőből a Roche által gyártott összes Accu-Chek készülék megfelelt az új ISO szabvány (15197:2013) elvárásainak is; így a hazánkban kapható Accu-Chek Active és Accu-Chek Performa vércukormérők. Ennek köszönhetően az Accu-Chek Active és Accu-Chek Performa készülékeket minden diabéteszes betegcsoport biztonsággal használhatja, köztük 1-es és 2-es típusú – inzulinnal kezelt, terhességi cukorbeteg, valamint szájon át szedhető gyógyszerekkel vagy diétával kezelt cukorbetegek is.

Vércukormérő vásárlása előtt, de abban az esetben is, ha már megvettük a készüléket, tanácsos megbizonyosodni arról, hogy a mérőnk valóban pontos és megbízható vércukorértéket mutat-e, más szóval nyugodt szívvel rábízhatjuk-e egészségünket.

Bővebb információ: 06-80-200-694


*Freckmann et al., J Diabetes Sci Technol. 2012 Sep 1; 6(5):1060-75.

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:30-16:30 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!