Mit mutat a kalandméter?

Nyáron szabadságra megy még a rutin is.... S ez különösen nagy kihívás lehet a diabéteszesek egyébként rendhez szoktatott szervezetének. Ilyenkor a természet és az ember vállvetve teszi próbára: mit is bír a vércukorszabályozása, mikor zavarodik össze teljesen?

Már 26-27 fok felett indokolt lehet az ütemes vízivás, mert viszonylag csekély folyadékvesztés is rontja az anyagcserét, a vérben növekvő cukorszint pedig még gyorsítja is a kiszáradást. Ráadásul egyes inzulinok felszívódása is romlik a meleggel. S akkor még nem beszéltünk arról, hogy a nyár már nálunk sem egyszerűen kiegyensúlyozott meleget jelent, amihez esetleg hozzá lehet szokni. Ehelyett mind gyakrabban kemény hőhullámokat kergetnek a futó viharok, s öntenek nyakon olykor tengernyi vízzel az úgynevezett "szupercellák". Az időjárásból fakadó próbatételek hatását nem lehet előre kiszámolni, legfeljebb az eredményüket mérheti ki-ki a maga vércukorértékeiben, s ahhoz alkalmazkodhat étellel, gyógyszerrel, relaxációval, amennyire lehetséges. Így nyáron mindenképpen indokolt a gyakoribb önellenőrzés.

Különösen is így van, ha az ember útra kell, vagy élve a nagyobb szabadsággal, új dolgokat próbál ki. Az utazás izgalma, a stressz önmagában is megzavarhatja a cukoranyagcserét, s e mellett szinte mindig odalesz a napi ritmus. Nehezebb az étkezési időket tartani, a pihenés is áldozatul eshet a programnak, esetleg alkalmazkodni kell az útitársakhoz, vagy éppen más időzónákhoz... - megannyi kis provokáció ez a szervezet számára. Az egyébként egyértelműen kellemes kis kalandok - egy új, egzotikus helyi étel kipróbálása, vagy egy sportosabb játék az útitársakkal - is okozhatnak váratlan, kellemetlen reakciót. Az önellenőrzés segít ezeket kordában tartani. Már ha van az embernek vércukormérője, a tesztcsíkokat sem hagyta otthon, s a készüléket sem felejtette a külön utazó bőröndjében...

Talán az a legfontosabb tanács, amit egy cukorbeteg a nyárra kaphat: bárhova is utazik, a vércukormérőjét és gyógyszereit csomagolja úgy, hogy azok számára mindig kéznél legyenek. Ha nem hagyja az autóban, s a repülőn sem adja fel poggyászként, akkor arra is kisebb az esély, hogy ellopják, vagy a szélsőséges meleg vagy hideg tesz kárt bennük. Egyébként külföldi utaknál - éppen a bizonytalanságok miatt - ajánlott gyógyszerből, inzulinból, tesztcsíkból a számított szükséglet legalább másfélszeresét vinni.

E készenléti csomaghoz tartozhat egy olyan orvosi igazolás is, ami tartalmazza - lehetőleg több nyelven - hogy a szállított gyógyszerek és eszközök (ampullák és szúrószerszámok) mire szolgálnak. Ez sokat könnyíthet az akadálytalan továbbhaladásban, ha éberebb vámossal vagy biztonsági emberrel találkozik valaki. S segíthet akkor is, ha egy légikísérőt kell tájékoztatni az utasa lehetséges kockázatairól vagy egy rosszullét esetén kell egészségügyi segítséget kérni. Ilyen igazolás beszerzését régóta szokták javasolni, most azonban már minta is van hozzá. Töltse le ingyenes kiadványunkat, mely tartalmazza az említett orvosi igazolás mintát is: Utazási segédlet 2017

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat!
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Softclix, Multiclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!