Mit visz a zsír?

Mintegy három évtizede szabadult el a világméretű elhízásjárvány, s még legalább 30 évig viseljük a következményeit - erről tanúskodik két a közelmúltban megjelent tanulmány.

A British Medical Journal norvég kutatók munkája nyomán idézte fel az egészségügyi világszervezet (WHO) adatait. Azok szerint míg az 1970-es évek közepén a felnőtteknek még csak a 4 százaléka volt elhízott (BMI>30), addig 2016-ban már a 13 százalékuk. A gyerekeknél még riasztóbb a változás, náluk ugyanezen idő alatt 4%-ról 16%-ra nőtt a veszélyesen túlsúlyosok aránya.

A norvég kutatók majd ötven év adatait elemezve azt is kimutatták, hogy a felnőttek elhízása a '80-90-es években gyorsult fel. S különösen az 1970 után születetteken hagyott súlyos nyomot. A túlsúly előretörése mögött az életmódváltozás áll, aminek következményei - mint az MTI idézte - különösen azokat sújtják, akik genetikailag is hajlamosabbak a hízásra. Erre nagyon szemléletes példát is hozott a norvég tanulmány: míg a '60-as években két átlagos magasságú, 35 éves férfi közül a "hízásra hajlamos" csupán 3,9 kilogrammal volt nehezebb, mint a "genetikailag karcsú", addig ma két ilyen "átlagember" súlya között a különbség már 13,9 kilogramm.

A fejlett országokat tömörítő OECD 2019 októberében publikált jelentése a gyorsan terjedő elhízás következményeit is igyekezett számbavenni. Ezek közül a legfontosabbak az egészséget érintik: az elhízott embereknek nagyobb az esélyük például az olyan krónikus kórokra, mint a cukorbetegség. A jelentés kalkulációja szerint a következő 30 évben Magyarországon az új diabéteszes esetek 77%-ban a túlsúly lesz a kiváltó ok. Más, ugyancsak elhízással is megalapozható betegségek esetében jóval alacsonyabb ez az arány: a sorban következő kardiovaszkulárisoknál is már csupán 15%.

E betegségek meg is rövidítik az életet, a tanulmány szerint a magyar férfiak várható élettartamából 3,9 évet vesz el az elhízás, ezzel ők veszítik a legtöbbet az OECD országok polgárai közül. A várhatóan egészségben töltött éveik száma pedig kereken 4-gyel lesz kevesebb. A magyar nőknél csak egy kicsit jobb a helyzet: az ő teljes életidejük rövidülése 3,3 év, az egészségben töltötté pedig 3,6 év.

A túlsúly másféle hátrányokat is okoz. A jelentés szerint azok, akik az ezzel összefüggő krónikus betegségekben szenvednek, 8%-kal kisebb eséllyel találnak állást, mint az átlag. Ha pedig van munkahelyük, akkor az a hátrányuk, hogy onnan gyakrabban hiányoznak.

Az elhízás következményei az egész nemzetgazdaságot is visszavetik. Az OECD előrejelzése szerint például az Egyesült Államokban 4,4, Németországban 3, Olaszországban 2,8 százalékkal lehet alacsonyabb emiatt a GDP a következő harminc évben. Magyarország esetében az elhízás miatt prognosztizálható veszteség 4,1 százalék. (Ez körülbelül annyi, mint amennyit a magyar gazdaság az elmúlt két évtized legjobb éveiben tudott növekedni egy esztendő alatt.)

2019. november

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!