Mozdul az ősz

Épp időben publikálták idén [2021] augusztusban a Semmelweis Egyetem egyik friss kutatását ahhoz, hogy segíthessen a következő járványhullámra való felkészülésben is. A Magatartástudományi Intézet munkatársai ugyanis azt mérték fel, hogy a korábbiak idején mi bizonyult sikeres megküzdési stratégiának a mentális egészség megőrzése szempontjából.

Mozdul az őszA kutatók arra jutottak, hogy azok voltak jobb lelki-szellemi állapotban a járvány lecsengésekor, akik arra kihívásként tekintettek, összevetve azokkal, akik a korlátozásokat fenyegetettségként élték meg. Míg az előbbiek "beleálltak a küzdelembe" és fokozták a fizikai aktivitásukat, addig az utóbbiak visszahúzódtak, s csökkentették a mozgásukra szánt időt. Azok is jól jöttek ki az aktuális hullámból, akik egyszerűen megőrizték a korábbi aktivitásukat, csupán annak formáját igazították a körülményekhez. Ahogy dr. Tóth Mónika Ditta pszichológus, a kutatás vezetője fogalmazott az egyetem honlapján: "ha a beltéri, konditermi, uszodai edzést kültéri biciklizéssel, sétával, túrával váltjuk fel, megőrizhető lelki egészségünk még a legszigorúbb korlátozások ellenére is".

A felmérésből egyébként úgy tűnhet, hogy mindhárom stratégia hasonló arányban talált követőkre a járványidőszak alatt: a válaszolók 30%-a őrizte meg az aktivitását, 31%-a növelte, míg 37%-a feladott belőle valamennyit.

Azt is sikerült valamelyest számszerűsíteni, hogy a járványhelyzet mennyire volt lelkileg megterhelő. A felmérésben résztvevők 49%-ánál jelentkeztek legalább enyhe depressziós tünetek e kritikus időszakban. (Összehasonlításként: békeidőben - egy 2013-as országos reprezentatív felmérés szerint - mintegy 30% ez az érték.) A járvány alatt inaktívabbá válók 62%-ánál alakult ki legalább enyhe depresszió, a harcosan sokat mozgóknál ez az arány 46% volt. Legkönnyebben azok viselték ezt az időszakot, akik tartották az aktivitásukat, csak a formájával alkalmazkodtak, náluk "csupán" 35,5% volt a depresszió-rizikó.

Az első őszi hónap hagyományosan az Európai Sporthét ideje is, amit idén szeptember 23. és 30. között tartanak. A soros járványhullám miatt ez most különösen jókor jön. Ilyenkor nagyon sok a sportrendezvény, ahol új mozgásformákat, társaságokat, helyszíneket is találhatnak maguknak, melyekkel könnyebben átvészelhetik a közelítő telet. Az idei kínálatból itt válogathatnak.

A rendezvénysorozat egyik csúcspontja szeptember 25-én, szombaton a mozgás éjszakája. Ezt idén kifejezetten járványállóra tervezték: online esemény lesz hat virtuális helyszínen. Az odavezető utakon ilyen feliratokat olvashatnak: Táncterasz, Fitnesz folyosó, Nagyi szoba, Kihívások alagsora, Harmónia tér, Családi nagyszoba. Azaz, csupa olyan mozgást próbálhatnak ki ez alkalommal, amit aztán akár otthon is folytathatnak. Ez a képesség pedig, legyenek bármily' mostohák is odakint a körülmények, mindenkor használható.