Napi betevő tudomány

Érdekli a legtöbb magyart, hogy mit eszik, de közülük csak kevesen értik meg az ehhez segítségül kínált tudományos információkat - így foglalható össze az egyik nagy üdítőitalcég megbízásából készült kutatás [2017] augusztus végén publikált eredménye. E szerint a vásárlók 4/5-e ugyan megnézi az árucímkét, hogy tudja, mit eszik, de csupán 2/5-ük képes értelmezni az ott közölt tápértéktáblázatot, s még annyian sem boldogulnak az úgynevezett "referencia-beviteli érték"-kel.

Egyébként mostanában azoknak sem könnyű, akik a háztartásukban naprakészen akarják követni a táplálkozástudomány legfrissebb eredményeit. A nyár elején még csak az a közlemény borzolhatta az idegeiket (idéztük is egy júniusi cikkünkben), miszerint az egyes táplálékok hatása a szervezetre nem jósolható meg pontosan pusztán azok összetevőiből. Hiába ismerjük valaminek a kalória-, szénhidrát-, zsír- vagy éppen a rosttartalmát, ezek hatása függhet attól is, hogy milyen formában, vagy éppen mivel együtt fogyasztjuk el a szóbanforgó ételt. Emiatt lehet, hogy valami a várhatóan kevésbé emeli a vércukor- vagy koleszterinszintet, vagy éppen jobban hizlal. Erre vezették be az "élelmiszermátrix" fogalmát, ami ezt a sok együtt ható tényezőt hivatott összefogni.

Nyár végére aztán jött az újabb tudományos beszámoló, miszerint - mint a MedicalOnline fogalmazott: "a növényi hormonok átírják a táplálkozás tudományát". A Trend in Plant Science idézett tanulmányának szerzői arra hívják fel a figyelmet, hogy nemcsak energiát, ásványi anyagokat, vitaminokat kapunk a növényektől. Ezeken felül az életüket egykor szabályozó hormonokat is elfogyasztunk velük, amelyek az emberben is aktívak maradhatnak, például befolyásolhatják az anyagcserénkben kulcsszerepet játszó bélbaktériumaink működését. Persze az új környezetben már más lesz a szerepük, pontosabban a hatásuk, mint volt az "eredeti posztjukon". Példaként idézik a krónikus bélgyulladást, amit súlyosbít az abszcizinsav (amely egyébként az őszi falevélhullatásért felelős), míg enyhít a giberellinsav (melynek a rügyek tavaszi ébresztése a dolga).

Az abszcizinsavnak van továbbá glükózfelvételt növelő hatása is, ami javítja a sejtek energiaellátását és csökkenti a vércukorszintet. Így az e hormonban dúsabb zöldfélék - például kajszi, alma, sárgarépa - gyakoribb fogyasztása segíthet a cukorbetegség kezelésében is.

Akinek még az sem vette el a kedvét a tudományosan naprakész konyhavezetéstől, arra várt még egy komoly kihívás augusztusban. Ugyanis a MedicalOnline ismertetett egy másik kutatást is, miszerint a fogyasztó szaglása ugyanolyan erősen befolyásolhatja egy étel hatását az egészségre, mint annak az energia- (vagy éppen növényihormon-) tartalma... Igaz, az ezt megállapító német-amerikai csoport egyelőre még csak egerekkel dolgozott, de az eredményük olyannyira megdöbbentő, hogy megérdemel egy kis belegondolást.

A kutatók azt találták, hogy ha kiiktatták az alanyaik szaglását, akkor azok - bár továbbra is ugyanannyit ettek - erősen fogyni kezdtek. Noha a bevitt kalóriamennyiség nem változott, de azt a szervezet már másképp fogadta. A szaglásvesztés után az egerekben a zsírszövet egy része átalakult úgynevezett barna zsírrá, amely fokozott hőtermelésével gyorsan és sok energiát tud "elégetni". Egy későbbi vizsgálatból az is kiderült, hogy a szaglás kikapcsolása csökkentette az inzulinrezisztenciát. A kísérletnek megcsinálták az ellenpróbáját is: létrehoztak szuperérzékeny szaglású egereket, s azok ugyanannyi táplálékkal sokkal jobban híztak, mint normál társaik.

A tesztek során azt is igazolták, hogy nem csak a túl sok evés ölhet, hanem az is elég lehet, ha valaki folyton arra gondol. Az régóta ismert, hogy a kalóriabevitel csökkentésével növelhető az élettartam, ám ehhez most azt is sikerült bizonyítani, hogy az így elérhető időnyereség jóval kisebb, ha a koplaltatás alatt az állatok ételszagot érezhetnek...

Ha ezek a legújabb eredmények olykor zavarba ejtőek is, meg az otthoni alkalmazásuk sem látszik megoldhatónak, még nem kell elvetni a tudományos alapú táplálkozást. A szükségesnél nem többet enni, azt viszont a lehető legváltozatosabban - ezek az egészségmegőrzésnek azok az időtálló pillérei, melyeket a legfrissebb kutatások sem rengetnek meg.

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat!
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Softclix, Multiclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!