Nem nyugszik a zsírszövet

Szinte hónapról-hónapra gyűlnek az újabb tudományos bizonyítékok arra, hogy az ember "utálatos kis zsírpárnái" nem csupán passzív terhet jelentenek a szervezete számára. Nagyon is aktívak, számos élettani folyamat szabályozásában vesznek részt. A közelmúltban a PharmindexOnline két olyan kutatást is ismertetett, amelyek az elhízással felhalmozódó zsírtömeg nagyon is káros hatásaira mutattak rá.

Így például szerepe lehet magának a zsírszövetnek is a diabétesz kifejlődésében. Ausztrál kutatók egy olyan enzimet (protein-kináz C epszilon, PRKCE) vizsgáltak, amelyről néhány éve tudható, hogy ha ezt teljesen eltüntetik a kísérleti állatok szervezetéből, akkor a zsíros étrend ellenére sem alakul ki náluk inzulinrezisztencia, s nem jelentkeznek a cukorbetegség tünetei. Bár a jelenséget ismerték, de a mechanizmusról nem tudtak biztosat. Az volt az általános feltételezés - idézte most a MedicalXpress a kutatást vezető Carsten Schmitz-Peiffer professzort, hogy a PRKCE a májban fejti ki a hatását. Csakhogy - s ez volt a friss kísérlet meglepetése - ha csak a májban gátolták meg a szóbanforgó enzim termelődését, akkor nem lettek védettek a diabétesztől a kísérleti egerek. Ezzel szemben, ha csupán a zsírszövetben blokkolták a PRKCE előállítását, már az is éppen olyan védettséget adott, mint amikor a teljes szervezetből kiiktatták ezt az enzimet.

„A zsírszövet sokkal több csak a zsír tárolására szolgáló szövetnél - szűrte le a legfontosabb tanulságot Schmitz-Peiffer professzor -, valójában egy rendkívül dinamikus szerv, amely sokféle olyan anyagot termel, amelyek révén a szervezet többi részével kommunikál."

Aztán egy márciusban [2019] az Endokrin Társaság New Orleans-i kongresszusán bemutatott kutatás azt is demonstrálta, hogy a felhizlalt zsírszövet nem csupán diabétesszel támadhat az emberre. Azt igazolták, hogy az asztma önálló kockázati tényezője egy a zsírszövet által termelt hormon, az "aP2". Azt már korábban tudták róla, hogy szerepet játszik a gyulladásos folyamatokban, így egyebek mellett a diabétesz kialakulásában is. Ezt most annak kimutatásával sikerült kiegészíteni, hogy a kövér asztmások vérében 25-ször annyi "aP2" volt, mint azokéban, akik nem voltak betegek. Ám a határozottan magasabb hormonszint csak a túlsúlyosok között jellemezte az asztmásokat, a normál súlyúaknál nem volt lényegi különbség a betegek és az egészségesek "aP2"-szintjében. Ez az eredmény a kutatók számára azt jelenti, hogy érdemes lehet az "aP2" hormon hatását semlegesítő gyógyszereket fejleszteni, azok gátolhatják az elhízással kapcsolatos asztma kialakulását.

A laikus számára egyszerűbb a tanulság: ha ennyi kellemetlen és nehezen kontrollálható hatása lehet a felgyűlő zsírszövetnek, akkor a legjobb azt ledolgozni. Lehet, hogy nem lesz egyszerű, de bizonyára gyorsabb és olcsóbb, mint az újabb gyógyszerek kifejlesztése.

2019. május

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!