Nincs mit tenni, ki kell menni

Bár még nyílnak a völgyben a kerti virágok, ez az időszak már inkább a bezárkózásé. A kint nyaraltatott szobanövények is költöznek vissza a lakásba. Olykor már fagy: ideje vízteleníteni a kerti csapokat is. Hamarosan az ember is jobban meggondolja, hogy kimenjen-e bármiért is az otthoni fényből és melegből. Minden messzebbre kerül. Könnyebben maradnak el ilyenkor közös programok, találkozók is. Pedig ez nagy baj! A kapcsolatok lazulása, az elszigetelődés maga az életveszély.

A minap az Orvostovábbképző Szemle (OTSZ) online kiadása a New Scientist egy tanulmányát ismertetve mutatott rá, hogy a magányosság-járvány, mely egyetlen korosztályt sem kímél, nem csak az ember lelkét nyomorítja meg, hanem konkrét krónikus betegségek kialakulásához is hozzájárul. E hatás erősségére készítettek egy kalkulációt is, e szerint a magányosság érzetének egészségpusztító hatása napi 15 szál cigaretta elszívásával egyenértékű, és szerepe lehet a legtöbb krónikus ér-, illetve idegrendszeri baj, rák, depresszió, szorongás, vagy akár evészavar kialakulásában.

A lap idézi John Cacioppo-t, az University of Chicago munkatársát, aki szerint a szociális izoláció még nem magányosság. Az csak azzal a fájó hiányérzettel együtt alakul ki, hogy az ember nem kapja meg a társas kapcsolataiból azt, amit azoktól vár. Ebből aztán az is következik, hogy a magányos ember "gyógyulásához" az még kevés, ha egyszeriben sokan veszik körül. A szociális háló újraépítéséhez, bővítéséhez legelőbb is az kell, hogy az érintett tudatosan adjon esélyt az új kapcsolatoknak. Bármennyi rossz élménnyel is bástyázta körül a maga magányát, ezeket ne idézze fel újra és újra, ne vetítse rá a jövőre, mert akkor valóra is válnak e negatív forgatókönyvek. Sonja Lyubomirsky pszichológus írt egy korábbi tanulmányában arról, hogy miként a negatív élményeken való folytonos rágódás pusztítja az embert, úgy a pozitív emlékek tudatos visszaidézése megerősít, fogékonyabbá tesz a még több jóra.

Ez utóbbit nem csak új kapcsolatok építésekor jó szem előtt tartani, hanem a régiek megerősítésére is használható. Az OTSZ már említett cikke idézi Robin Dunbar-t, a University of Oxford pszichológusát is, aki szerint a magány elkerüléséhez "a főemlősök és az ember esetében" kell a kapcsolati hálóba egy körülbelül öt tagú belső mag. A rokonok, barátok e közeli csoportjának a megtartására pedig szerinte rá kell szánnunk a teljes szociális aktivitásunk mintegy 40 százalékát.

Ha hitelt adunk Dunbar professzor kalkulációjának, akkor bárhogy csábítson is a bezárkózás a zord idők közeledtére, nem tehetjük, mert a "szociális magot" rendületlenül gondoznunk kell. Igaz, talán éppen ezek a csendesebb hetek a legalkalmasabbak arra, hogy a közös jó élményeket visszaidéző nosztalgia-programokat szervezzünk a belső körünkhöz tartozókkal. (Ha meg hallgatunk Sonja Lyubomirsky-ra is, akkor ezek bizonyosan sikeresek lesznek:)

A New Scientist szóbanforgó tanulmánya arra is kitért, hogy az izoláció elkerüléséhez ki kell-e mozdulni egyáltalán otthonról? Az internet, és azon is a közösségi oldalak használata enyhítheti-e vagy éppen, hogy fokozza a magányosság érzetét? Az egyik általuk idézett vizsgálat egyenes arányosságot talált a Facebook-használat gyakorisága és a magányosság között. A másikból pedig az tűnt ki, hogy nem az elszigeteltség tesz Facebook-falóvá, hanem inkább a közösségi oldal gyakori használata rontja a fogyasztók kedélyét. A legrosszabb hatással azokra van, akik ott sem beszélgetnek, hanem csak passzívan szemlélik mások (a valósnál jóval vonzóbbra dizájnolt) életét. Ennek kapcsán felidéztek egy korábbi kutatást is, ami szerint minél több olyan virtuális ismerőse van valakinek, akivel sosem találkozott személyesen, annál nagyobb lehet nála a lelki problémák kockázata. Lefordíthatnánk ezt úgy is: ha esik, ha fúj, ki kell menni, mert jobb élni, mint csak nézni.

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Softclix, Multiclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!