A nagyság átka

Kockázatos dolog "szép nagy" babának születni - ez derült ki egy tanulmányból, amit a közelmúltban ismertettek Pekingben, a Nagy Fal Nemzetközi Kardiológiai Kongresszuson. Abban dr. Songzan Chen a Zhejiang Egyetem kutatási eredményeiről számolt be, miszerint a nagy születési súly a felnőttkorban kialakuló pitvarfibrilláció fokozott kockázatával jár. Vizsgálataik során azt találták, hogy egy kereken 4 kilogrammos újszülöttnél 30 százalékkal nagyobb ez a rizikó, mint egy átlagos súlyúnak tartott, 3,4 kilogrammal érkezőnél.

A nagyság átkaA pitvarfibrilláció a szívritmuszavarok egyik leggyakoribb változata. Erősen ronthatja az életminőséget, szövődményeként pedig szívelégtelenség és agyvérzés is kialakulhat. Az utóbbi bekövetkezésének esélyét például mintegy négy-ötszörösére növeli ez a fajta ritmuszavar.

A tanulmányról szóló híradásban dr. Songzan Chen azt emelte ki, hogy e végzetes fejlemények elkerülésének új eszköze lehet a születési túlsúly tudatos megelőzése. Különösen az elhízott, valamint a cukorbeteg anyáknál van tétje e szempontból a rendszeres ellenőrzésnek, illetve a kiegyensúlyozott étrendnek, s az ahhoz illeszkedő fizikai aktivitásnak.

A kínai kutatók megfigyelése arra is alap lehet, hogy ki-ki vegye figyelembe a saját születési súlyát akkor, amikor kialakítja a maga életmódját. S ha nagy baba volt, akkor számoljon a pitvarfibrilláció nagyobb kockázatával. Azaz csökkentse tudatosan annak rizikóját jobb étkezéssel, nagyobb fizikai aktivitással, tanuljon stresszmenedzselést, s kerülje az elhízást. Ez persze a szülők számára is irányadó lehet, akik a mindennapi szokások alapjait lefektetik a kicsiknél.

Hasonló következtetésekre vezethet a Manitoba Egyetem kutatóinak ugyancsak 2020 őszén publikált tanulmánya, amiben cukorbeteg anyák gyerekeinek sorsát vizsgálták. A Canadian Medical Association Journal című orvosi folyóiratban publikált eredményeik szerint az anyák (terhességi vagy 2-es típusú) diabétesze 30-80 százalékkal növeli gyerekeik majdani szívbetegségének kockázatát. Ráadásul náluk ezek a panaszok néhány évvel hamarabb is jelentkeznek, mint a nem cukorbeteg anyától születetteknél.

A két idézett kutatás egybecsengése nem különösebben nagy meglepetés, hiszen az régóta tudható, hogy a terhesség alatti (nem kezelt) diabétesz egyik lehetséges következménye a babák túlnövekedése. Hazánkban a cukorbetegséggel szövődött terhességek gyakorisága 6–8 százalék, emlékeztetett 2019-ben "a magzatgyermek világnapja" alkalmából a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület. S rögtön hozzátették egy felmérés kevéssé megnyugtató eredményét is, miszerint a kismamák kevesebb mint fele változtat az étrendjén a várandósság ideje alatt.

2021. február