Hírek a szigetekről

Új eredményekre jutottak német kutatók, akik a diabétesz és a Covid-betegség kapcsolatát vizsgálták. Azt már a járvány elején is sokfelé észlelték, hogy a cukorbetegek esetében - bár a megfertőződésük esélye nem különbözik - nagyobb a veszélye a súlyosabb tünetek kialakulásának. Arra is vannak már tapasztalatok, hogy a vírus olyanoknál is felborítja a vércukor-szabályozást, akiknél korábban fel sem merült a diabétesz gyanúja. 2020-ban azt is megfigyelték Nagy-Britanniában, hogy amikor tavasszal előretört a Covid-járvány, megnőtt az 1-es típusú diabétesszel újonnan diagnosztizált gyerekek száma is. Mindezek ellenére a mai napig nem tekintik bizonyítottnak, hogy az újkoronavírus-fertőzés klasszikus diabéteszt idézne elő.

Hírek a szigetekrőlIlyen előzmények után bizonyították az Ulmi Egyetem kutatói idén [2021] februárban a Nature Metabolism folyóiratban, hogy a vírus ugyanúgy rombolja a hasnyálmirigyet, mint a tüdőt. Kísérletükben pankreász-szövetet hoztak össze Covid-19-cel, s azt tapasztalták, hogy a vírus megfertőzi a Langerhans-szigeteket is. Képes behatolni annak sejtjeibe, s ott szaporodásnak indul. Azt is megfigyelték, hogy a fertőzés hatására megváltozott az inzulint termelő béta-sejtek alakja és működése is. Ez pedig megzavarta a szervezet inzulinellátását, ami - mint az egyetem honlapján a kutatók írják - magyarázhatja a betegek diabéteszes tüneteit, illetve vércukor-szabályozásuk romlását.

Ugyanennek a kutatásnak a keretében vizsgálták Covid-fertőzés nyomán (elhalt) meghalt, emberek hasnyálmirigyét is. Itt pedig az volt a feltűnő megállapításuk, hogy a pankreászban még akkor is találtak a koronavírus jelenlétére utaló fehérjét, amikor a tüdőben annak már nem volt nyoma. Ezzel nem csak azt igazolták, hogy a vírus valóban megtámadja ezt a szervet is, hanem azt is, hogy itt elhúzódóbb, makacsabb is lehet a pusztítása.

Egy másik friss kutatás szintén a pankreásszal foglalkozik, s a diabétesz gyógyításának egy esetleges majdani lehetőségére utal. A MedicalOnline idézte a Nature nyomán ausztrál kutatóknak azt a felfedezését, ami közelebb vihet az inzulintermelő sejtek működésének helyreállításához. Mint a lap emlékeztet, az emberi szervezetben a májnak van a legjobb önjavító képessége, míg más szerveknél ez a regenerációs készség "ki van kapcsolva". A melbourne-i Monash University kutatói most azt fedezték fel, hogy ezt a blokkolást két gén elfojtásának megszüntetésével fel lehet oldani, s ez utat nyit az új béta-sejtek kifejlődésének. A szóban forgó kísérletet állati szövetekkel végezték, azaz holnapra még nem lesz belőle ember-terápia. A humán gyógyászatban jelenleg csak a Langerhans-szigetek vagy az egész hasnyálmirigy átültetése jöhet szóba az inzulingyártó sejtek pótlására.