Zugpraktikák

Ha nem is éppen az élen, de az élbolyban ott vannak a diabéteszesek is az egészségügyi csalások célpontjai között. Néhány éve a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület számbavette, hogy mely kategóriákból kerül a legtöbb illegális patikaszer a piacra. Akkor a potencianövelők álltak az élen, megelőzve az antibiotikumokat, s a negyedik helyet foglalták el a krónikus bajok - köztük a diabétesz - gyógyszerei.

Egy friss eset azt is mutatja, hogy a nyilvánvaló lebukás sem feltétlenül vet véget egy ilyen kétes üzletnek. Például hiába leplezik le a csalót az érintettek egy ismert weblapon, ha közben egy másikon - jóval nagyobb közönség előtt - zavartalanul folyik az áldozatok toborzása. Az ilyen átverések ellen aligha adhat más hatékony védelmet, mint a potenciális célpontok ébersége, önvédelme.

Február [2022] elején a Semmelweis Egyetem adott ki riasztást, miután egy olyan gyógyszerhirdetéssel találkoztak, mely az Endokrinológiai Tanszékük egy nem létező professzorának ajánlására hivatkozott. A szóban forgó reklám kifejezetten a 2-es típusú cukorbetegeket célozta, s azt ígérte, hogy a készítmény használata "helyreállítja és megtisztítja az ereket, stabilizálja a vércukorszintet".

ZugpraktikákA lebukás azonban nem rettentette el a folytatástól a csalókat, a simlis ajánlatukkal még az egyetem elhatárolódása után is lehetett találkozni a legnagyobb közösségi oldalon. Egyébként maga a reklámjuk is eléggé árulkodó, számos olyan megoldást használ, amivel gyakran élnek az átverős egészségügyi hirdetések. Ezek legtöbbje önmagában is gyanút kelthet a közönségben. Már a bevezetőben olvasható sürgetés is ilyen: "Aki cukorbeteg, még gyorsan olvassa el ezt, amíg nem törlik!" Hogy ki törölné, s titkolná el a remek ajánlatot a betegek elől, azt a bővebb ajánlatukban sejtetik, amikor ilyeneket írnak: "A hazai klinikák orvosait nem érdekli a betegek kezelése, ezért elavult és hatástalan gyógyszereket írnak fel". Így azoknak "csak egyetlen fontos funkciójuk van: hogy pénzt szedjenek ki a betegek zsebéből és az egészségügyi oligarchák zsebét megtömjék". Aki pedig arról beszél a hirdetésben, hogy (rajta kívül) "senki sem akarja megfelelően kezelni a betegeit", az a már a Semmelweis Egyetem közleményében említett professzor. Az ő neve kitalált, az arcképe pedig a netről lopott (eredetileg egy orosz kardiológusé). Viszont van - a hirdetés szerint - még néhány tekintélyt jelző, ám ugyancsak fantáziaszülte rangja/címe. Például ilyenek: "Magyarország tiszteletbeli doktora", "Budapest főorvosa", az "Akut Diabetes Mellitus Nemzetközi Tanácsának tagja", valamint a "Terápiás Felsőfokú Ellenőrző Bizottság szakértője".

Ő ajánlja a szert a betegeknek, mint "az európai piacon a legjobb gyógymódnak bizonyult készítményt". Talán túl szerény is ez a megfogalmazás, hiszen amit kínál, az végleges leszámolás - egy mindössze 7 hetes kúrával - legalább 7 betegséggel. Az ilyenfajta csodák ígéretét olykor egy kis tudományosnak ható zagyvasággal próbálják hitelesíteni. Jelen esetben azzal, hogy ez a szer "speciális, úgy nevezett 'átprogramozott' immunsejteket hoz létre, amelyek óvatosan eltávolítják a cukrot" a keringési rendszerből. Ennek következtében pedig "a vércukorszint teljesen stabilizálódik, és a cukorbetegség kiváltó oka megszűnik. Az ember teljesen egészséges lesz."

Akinek ennyi nem elég az erős gyanakváshoz, annak még segíthetnek az ajánlat további részletei. Így például az, hogy a szer eleve csak limitált mennyiségben érhető el, viszont aki gyorsan rendel, az akár 50%-os árengedményt is kaphat. Ezek a beugrató vásárlás klasszikus technikái, nem kötődnek az egészségügyi átverésekhez. Ahogyan a statisztikákkal való bűvészkedés sem. Ez utóbbi viszont éppen hogy segíthet az olvasónak elkerülni a hamiskodókat, mert egy-egy adat helyességét, olykor könnyebb ellenőrizni egy kereséssel, mint egy élettani fejtegetést kontrollálni. Esetünk is kínált erre lehetőséget, ugyanis a hirdető igyekezett adatokkal sokkolva is növelni a betegek vásárlási kedvét. Így közöltek egy grafikont, miszerint Magyarországon a cukorbetegség a vezető halálok. Sőt pontosan meg is adták, hogy 2020-ban nálunk 210 ezren haltak meg csupán a diabétesz következtében. Aki erre gyanakodni kezd, az nem téved nagyot. Ugyanis abban az évben a statisztikai hivatal (KSH) adatbázisa szerint mindösszesen 140 ezer honfitársunkat vesztettük el. Akár egy-egy ilyen "semleges" adat ellenőrzése is alkalmas lehet a csalók elkerülésére, hiszen, aki statisztikát hamisít, attól nyilván gyógyszert sem érdemes rendelni.

A magyar gyógyszerhatóság is készített egy-egy útmutatót, amelyben itt a kerülendő zugpatikák, itt pedig a megbízható gyógyszerforgalmazók webes ajánlatainak tipikus jellemzőit gyűjtötték össze.