Nyomáscsökkentés

Ritka eset, amikor egyetlen hír is milliókat tehet beteggé, de valami ilyesmi történt 2017 végén. Az USA szívgyógyászai újraértékelték a hipertóniát, s az új ajánlásuk szerint - az eddig általánosan elfogadott 140/90 Hgmm helyett - már csak a 120/80 alatti vérnyomás tekinthető egészségesnek. Aki e felett él, az a különféle ér- és szívbetegségek fokozott kockázatát vonja magára, különösen növeli az esélyét olyan katasztrófáknak, mint az agyvérzés vagy a szívinfarktus. E szerint milliónyian aggódhatnak, akik eddig egészségesnek tarthatták magukat. A Webbeteg.hu által idézett adatok szerint az új célértékkel már a 20-44 év közti férfiaknak is kereken a harmada, az 55-64 éveseknek pedig majd' a háromnegyede szorulna hipertónia-terápiára. A kortárs nőknél ezek az arányok csak kicsivel jobbak: ötödüket, illetve kétharmadukat kellene kezelni.

Bár a világ egészségiparában gyakran irányadó az Amerikai Egyesült Államok, ez az ajánlás egyelőre csak az óceán túloldalán hoz változásokat. A Magyar Hypertonia Társaság nyugtatónak szánt közleménye szerint itthon továbbra is a 140/90-et tekintik betegségküszöbnek. Ám azt is jelzik, hogy az Európai Hipertónia és az Európai Kardiológus Társaság új kontinentális irányelve várhatóan 2018 tavaszán jelenik majd meg. Ha az hoz változásokat, azt majd érvényesítik a hazai gyakorlatban is.

Utóbb egy interjúban dr. Páll Dénes, az érintett szakorvosok hazai társaságának elnökhelyettese, aki már az új európai útmutató tervezetét is ismeri, úgy fogalmazott, hogy ő nem vár érdemi változást a mifelénk érvényes 140/90-es határérték tekintetében. Azzal érvelt, hogy például genetikai vagy környezeti különbségek is indokolhatják, hogy a világ egyes részein ne pontosan ugyanúgy ítéljenek meg egy ilyen élettani jellemzőt. Azt is hozzátette: az amerikaiak kutatása ellenére a hazai szakemberek nem látják egyértelműen bizonyítottnak, hogy az érszövődmények és a halálozás szempontjából valóban előnyös lenne 130/80 alá szorítani mindenki vérnyomását.

Azt, hogy mennyire nem egyszerű e kérdésben a végső állásfoglalás, egy korábbi eset is mutatja. Alig négy esztendeje tette közzé a JAMA, az amerikai orvostársaságok lapja azt az - ugyancsak egy nagy kutatáson alapuló - ajánlást, amely a küszöbértéket még éppen emelni javasolta, 140/90-ről 150/90-re. Mint akkor az Orvostovábbképző Szemle Online is beszámolt róla, a lazítás azzal kecsegtetett, hogy egycsapásra 13,5 millióval kevesebb lesz a kezelésre szoruló magasvérnyomásos amerikai felnőtt. Ezt az ajánlást már akkor több szakember kritizálta, azt hangsúlyozva, hogy kezelés nélkül nekik is magasabb lesz az agyvérzés- és infarktuskockázatuk.

Bármennyire is hullámzónak látszik ez a vita, abban azért látszik egyetértés, hogy vannak, akiknek az érrendszerét az átlagosnál is jobban kell óvni. Közéjük tartoznak például a cukorbetegek. A diabétesz legtöbb szövődménye ugyanis szintúgy az ereket támadja, s ez vezet aztán gyakran végzetes szívrohamhoz, agyvérzéshez. A két betegség nem csupán erősíti egymás érkárosító hatását, hanem nagyon gyakran együtt is jár. A diabéteszes hipertóniások "egészséges vérnyomásának" határát ezért valamivel alacsonyabban húzzák meg. A pontos értéket illetően azonban az egyes honi orvosszerzők véleménye is eltér: cikkeikben olvashatni 140/85-ről épp úgy, ahogy 130/80-ról, kialakult szövődmény esetében pedig akár 125/75-ről is, mint a kezeléssel megcélzandó maximumról. Itt már nem is annyira egy általános célérték számít, mint az, hogy az adott beteg mennyire radikális terápiát visel még el. Így előnyben vannak azok, akik az életmódorvoslás lehetőségeit maximálisan kihasználják: kontrollálják a súlyukat, rendszeresen mozognak, korlátozzák a sófogyasztásukat, kerülik a dohányzást. Ezekkel mellékhatás nélkül mérsékelhetik a vérnyomásukat. S így kevesebb feladat is marad az embert inkább megviselő gyógyszeres terápiákra.

2018. január

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!